ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Μητσοτάκης: Στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους εν μέσω του β'κύματος της πανδημίας

Κορωνοϊός - Μητσοτάκης: Στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους εν μέσω του β'κύματος της πανδημίας
ΙΝΤΙΜΕ

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους που δοκιμάζονται από την υγειονομική κρίση, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του διαγγέλματός του, στη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε τη λήψη δύο νέων μέτρων για τις «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές.

Όπως είπε, «η Επιστρεπτέα Προκαταβολή παρέχει αναγκαία ρευστότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται. Και ένα νέο πρόγραμμα τις επιδοτεί πλήρως για 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Ενώ η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης έρχεται και αυτή να ανακουφίσει ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα».

Σημείωσε πως «το οπλοστάσιό μας δεν είναι ανεξάντλητο. Και η εθνική οικονομία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για να τροφοδοτεί την κοινωνία, αλλά και την Υγεία».

Τόνισε πως:

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως για τα δύο νέα μέτρα που ανακοίνωσε, για τις «κόκκινες» και τις «πορτοκαλί» -η χρήση μάσκας παντού θα είναι υποχρεωτική, ενώ η κυκλοφορία θα απαγορευθεί μετά τις 00:30 έως τις 05:00- θα συνοδευτούν και από την ενίσχυση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν τα τηρούν, όπως και οι εργοδότες που δεν προστατεύουν τους εργαζομένους τους, θα τιμωρούνται, είπε.

Ακόκη, αναφερόμενος στην τηλεργασία, είπε πως θα επεκταθεί κι άλλο, όπου είναι εφικτό.

Τι ισχύει με την εισφορά αλληλεγγύης

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή την τροπολογία που προβλέπει το «πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ένα έτος, μέτρο το οποίο αγγίζει περίπου 1,2 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και φορολογουμένους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα.

Από την αναστολή αυτή εξαιρούνται μόνο τα εισοδήματα από συντάξεις και τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία που καταβάλλονται σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και όσοι τα τελευταία δύο χρόνια πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων.

Η εισφορά αλληλεγγύης που αναστέλλεται για ένα έτος αφορά το φορολογικό έτος 2020 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (ενοίκιο, μερίσματα, τόκοι κ.ά.).

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα είναι οι περισσότερο κερδισμένοι καθώς το ερχόμενο καλοκαίρι με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων θα διαπιστώσουν ότι ύστερα από δέκα χρόνια η ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν θα βαραίνει τον λογαριασμό της Εφορίας, ενώ θα έχει αποτυπωθεί και ο χαμηλότερος φόρος εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα.

Έτσι, για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας με ετήσιο καθαρό εισόδημα 16.000 ευρώ ή 1.333 ευρώ τον μήνα θα δει τη φορολογική του επιβάρυνση να μειώνεται κατά 1.388 ευρώ. Θα κερδίσει δηλαδή σε φόρο το καθαρό κέρδος που έχει σε έναν μήνα.

Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το φορολογικό όφελος.

Ομως και οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα, τα οποία φέτος είναι κουρεμένα λόγω της πανδημίας, δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης.

Το φορολογικό έτος 2021 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία.

Με αυτόν τον τρόπο μηδενίζεται, από τον Ιανουάριο, η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Έτσι, από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα διαπιστώσουν αύξηση στον μισθό τους καθώς δεν θα παρακρατείται εισφορά αλληλεγγύης στις μηνιαίες αποδοχές τους.

Για παράδειγμα, ο ιδιωτικός υπάλληλος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα γλιτώσει φόρο που φθάνει τα 426 ευρώ.

Το φορολογικό όφελος υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για όσους αποκτούν εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ.