Πέτσας στο CNN Greece: Ημέρα συνεργασίας η σημερινή στην Κύπρο
Ανανεώθηκε:
«Ημέρα συνεργασίας», στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα για την ανάδειξη των ελληνικών θέσεων και των προκλητικών ενεργειών από πλευράς Τουρκίας, χαρακτήρισε τη σημερινή τριμερή σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Όλο αυτό το διάστημα θα παίρνουμε πρωτοβουλίες, όπως είναι η σημερινή πρωτοβουλία, της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λευκωσία και της τριμερούς μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου», είπε ο κ. Πέτσας στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece και τη δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου.
«Η σημερινή είναι μια ημέρα συνεργασίας προς όφελος των λαών της περιοχής για την ειρήνη και τη σταθερότητα απέναντι στις προκλήσεις που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα να καλλιεργεί η Τουρκία».
Αναφερόμενος στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα την Ανατολική Μεσόγειο και την ελληνική απάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:
«Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι δεν είμαστε σε αντεπίθεση, είμαστε σε μια διαρκή φάση προώθησης των εθνικών μας συμφερόντων παντού στον κόσμο. Στο πεδίο της διπλωματίας αυτό το ξεδιπλώνουμε εδώ και πάρα πολλούς μήνες, από την ημέρα της υπογραφής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου πέρυσι το φθινόπωρο.
Προσπαθούμε σε όλα τα φόρα να αναδεικνύουμε ποιος είναι ο ταραχοποιός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ποιος είναι ο παράγοντας σταθερότητας, όπως είναι η Ελλάδα και σε κάθε βήμα που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία να έχουμε πάντα προετοιμασμένη τη διεθνή κοινή γνώμη και τους διεθνείς παίχτες στην περιοχή να ξέρουν ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα, ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις και πώς πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας θέλουμε να λύνουμε τις διαφορές μας και όχι με προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες».
Για τον «τορπιλισμό» των επικείμενων διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ εις βάρος της γείτονος, είπε:
«Είναι απλό, είναι μια απόδειξη αναξιοπιστίας. Όσοι στην Ευρώπη πίστεψαν ότι η Τουρκία εννοούσε αυτά που έλεγε για διάλογο, για συνεργασία, για ειρηνική διευθέτηση της μίας και μοναδικής διαφοράς που έχουμε οι δύο χώρες, δηλαδή τις θαλάσσιες ζώνες, αυτά ήταν προσχηματικά.
Έτσι αποδείχτηκε μετά το Συμβούλιο Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου ότι η Τουρκία μπορεί να βρει μπροστά της το πλαίσιο των κυρώσεων που έχει μπει ήδη στην εργαλειοθήκη της Ευρώπης από τον Αύγουστο αλλά αυτή η εργαλειοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς και με νέα ζητήματα όπως είναι το θέμα του εμπάργκο όπλων που έθεσε ο πρωθυπουργός στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Άρα η Τουρκία καταλαβαίνει τη στάση της Ευρώπης –γιατί μιλάμε πλέον για ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι απλά διμερείς ελληνοτουρκικές- μόνο όταν αυτή είναι αποφασιστική και όταν είναι έτοιμη η Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις εκεί που δεν μπορεί να προχωρήσει ο διάλογος».
Αναφορικά με το αν θα συμφωνήσουν η Γερμανία και οι άλλες χώρες για την επιβολή κυρώσεων, ο κ. Πέτσας είπε: «Νομίζω ότι έχουμε λίγο υποτιμήσει, γενικότερα στον δημόσιο διάλογο, τα εργαλεία που έχει αναπτύξει η ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια για να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προκλητικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα, υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων σε χώρες που μπορεί να αποτελούν έναν κίνδυνο για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Ευρώπης. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να ενεργοποιηθούν και τώρα. Είναι ένα βήμα λοιπόν πριν από την υιοθέτηση τέτοιου είδους εργαλείων στην Σύνοδο Κορυφής όπου οι ηγέτες θα καθίσουν να συζητήσουν. Κι αυτό το εργαλείο το αναπτύσσουμε εμείς συνεχώς το τελευταίο διάστημα.
«Τα ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου μπήκε ο σπόρος»
Το δεύτερο επίπεδο είναι αν θα αναστείλουν κάποιες χώρες, μεταξύ αυτών η Γερμανία, τις συναλλαγές που έχουν προγραμματίσει με την Τουρκία για την ανταλλαγή οπλικών συστημάτων. Είναι ένα δύσκολο θέμα για να προβλέψει κανείς τι θα γίνει, αλλά αυτό που μπορεί να πει με βεβαιότητα κανείς είναι ότι τα ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου μπήκε ο σπόρος για μια ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής όταν μέσα στα συμπεράσματα αναφέρθηκαν τα άρθρα 29 και 215 της Συνθήκης που παραπέμπουν σε κυρώσεις και μέσα στις κυρώσεις είναι όλη η παλέτα των μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και του εμπάργκο των όπλων. Θα ήθελα να το τονίσω αυτό γιατί όσο απομακρυνόμαστε από τα γεγονότα ξεχνάμε μερικές φορές πόσο σημαντικό είναι κάτι που συνέβη εκείνη τη στιγμή και δεν του είχαμε δώσει σημασία. Άρα αυτός ο σπόρος της ευρωπαϊκής πολιτικής αποτροπής περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις αλλά και τέτοιου είδους κυρώσεις που πλήττουν τη γεωπολιτική ισχύ χωρών όπως η Τουρκία».