Πέτσας στο CNN Greece: To εμπάργκο όπλων στην «εργαλειοθήκη» της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία
Ανανεώθηκε:
Στην τουρκική προκλητικότητα, την πανδημία του κορωνοϊού και τα «όπλα» των υγειονομικών Αρχών, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, την οικονομία, αλλά και τον πτωχευτικό κώδικα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο CNN Greece, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Αναφερόμενος στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα την Ανατολική Μεσόγειο και την ελληνική απάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:
«Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι δεν είμαστε σε αντεπίθεση, είμαστε σε μια διαρκή φάση προώθησης των εθνικών μας συμφερόντων παντού στον κόσμο. Στο πεδίο της διπλωματίας αυτό το ξεδιπλώνουμε εδώ και πάρα πολλούς μήνες, από την ημέρα της υπογραφής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου πέρυσι το φθινόπωρο.
Προσπαθούμε σε όλα τα φόρα να αναδεικνύουμε ποιος είναι ο ταραχοποιός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ποιος είναι ο παράγοντας σταθερότητας, όπως είναι η Ελλάδα και σε κάθε βήμα που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία να έχουμε πάντα προετοιμασμένη τη διεθνή κοινή γνώμη και τους διεθνείς παίχτες στην περιοχή να ξέρουν ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα, ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις και πώς πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας θέλουμε να λύνουμε τις διαφορές μας και όχι με προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες».
Ερωτηθείς αν θεωρεί αναγκαίο να πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπογράμμισε: «Νομίζω πως όλα τα πολιτικά κόμματα σε επίπεδο κορυφής και όχι μόνο έχουν διαρκώς την ενημέρωση που χρειάζονται είτε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, είτε μέσω της διπλωματικής Συμβούλου του πρωθυπουργού, είτε και κατ’ ιδίαν, όποτε χρειάστηκε. Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών είναι κάτι που μπορεί κάποια στιγμή να φανεί χρήσιμο αλλά αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει ο πρωθυπουργός αργότερα όπως προχωρούμε», ενώ τόνισε πως «αυτό που είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμο είναι πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις ομονοούν και έχουν δείξει και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό ότι υπάρχει εθνική γραμμή, που είναι αυτή που όλοι γνωρίζουμε δηλαδή της προάσπισης της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή, ημέρα συνεργασίας:
«Όλο αυτό το διάστημα θα παίρνουμε πρωτοβουλίες, όπως είναι η σημερινή πρωτοβουλία, της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λευκωσία και της τριμερούς μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Η σημερινή είναι μια ημέρα συνεργασίας προς όφελος των λαών της περιοχής για την ειρήνη και τη σταθερότητα απέναντι στις προκλήσεις που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα να καλλιεργεί η Τουρκία».
«Η εργαλειοθήκη με τις κυρώσεις εμπλουτίζεται συνεχώς»
Για τον «τορπιλισμό» των διερευνητικών επαφών από την Τουρκία με την επιστροφή του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στο Καστελόριζο και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ εις βάρος της γειτονικής χώρας, είπε:
«Είναι απλό, είναι μια απόδειξη αναξιοπιστίας. Όσοι στην Ευρώπη πίστεψαν ότι η Τουρκία εννοούσε αυτά που έλεγε για διάλογο, για συνεργασία, για ειρηνική διευθέτηση της μίας και μοναδικής διαφοράς που έχουμε οι δύο χώρες, δηλαδή τις θαλάσσιες ζώνες, αυτά ήταν προσχηματικά...
Έτσι αποδείχτηκε μετά το Συμβούλιο Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου ότι η Τουρκία μπορεί να βρει μπροστά της το πλαίσιο των κυρώσεων που έχει μπει ήδη στην εργαλειοθήκη της Ευρώπης από τον Αύγουστο αλλά αυτή η εργαλειοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς και με νέα ζητήματα όπως είναι το θέμα του εμπάργκο όπλων που έθεσε ο πρωθυπουργός στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Άρα η Τουρκία καταλαβαίνει τη στάση της Ευρώπης –γιατί μιλάμε πλέον για ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι απλά διμερείς ελληνοτουρκικές- μόνο όταν αυτή είναι αποφασιστική και όταν είναι έτοιμη η Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις εκεί που δεν μπορεί να προχωρήσει ο διάλογος».
Αναφορικά με το αν θα συμφωνήσουν η Γερμανία και οι άλλες χώρες για την επιβολή κυρώσεων, ο κ. Πέτσας είπε:
«Νομίζω ότι έχουμε λίγο υποτιμήσει, γενικότερα στον δημόσιο διάλογο, τα εργαλεία που έχει αναπτύξει η ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια για να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προκλητικές συμπεριφορές.
Για παράδειγμα, υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων σε χώρες που μπορεί να αποτελούν έναν κίνδυνο για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Ευρώπης.
Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να ενεργοποιηθούν και τώρα. Είναι ένα βήμα λοιπόν πριν από την υιοθέτηση τέτοιου είδους εργαλείων στην Σύνοδο Κορυφής, όπου οι ηγέτες θα καθίσουν να συζητήσουν. Κι αυτό το εργαλείο το αναπτύσσουμε εμείς συνεχώς το τελευταίο διάστημα».
«Τα ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου μπήκε ο σπόρος»
Παράλληλα, τόνισε:
«Το δεύτερο επίπεδο είναι αν θα αναστείλουν κάποιες χώρες, μεταξύ αυτών η Γερμανία, τις συναλλαγές που έχουν προγραμματίσει με την Τουρκία για την ανταλλαγή οπλικών συστημάτων. Είναι ένα δύσκολο θέμα για να προβλέψει κανείς τι θα γίνει, αλλά αυτό που μπορεί να πει με βεβαιότητα κανείς είναι ότι τα ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου μπήκε ο σπόρος για μια ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής όταν μέσα στα συμπεράσματα αναφέρθηκαν τα άρθρα 29 και 215 της Συνθήκης που παραπέμπουν σε κυρώσεις και μέσα στις κυρώσεις είναι όλη η παλέτα των μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και του εμπάργκο των όπλων. Θα ήθελα να το τονίσω αυτό γιατί όσο απομακρυνόμαστε από τα γεγονότα ξεχνάμε μερικές φορές πόσο σημαντικό είναι κάτι που συνέβη εκείνη τη στιγμή και δεν του είχαμε δώσει σημασία. Άρα αυτός ο σπόρος της ευρωπαϊκής πολιτικής αποτροπής περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις αλλά και τέτοιου είδους κυρώσεις που πλήττουν τη γεωπολιτική ισχύ χωρών όπως η Τουρκία».
Σχετικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και στο Αιγαίο, ο κ. Πέτσας σχολίασε: «Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 έως στα 12 ναυτικά μίλια. Είναι ένα δικαίωμα που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις λέμε ότι θα ασκηθεί όταν θα κριθεί σκόπιμο ότι εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Επομένως η απάντηση είναι ότι είναι δικαίωμά μας και θα ασκηθεί όποτε το κρίνουμε σκόπιμο. Αυτό που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή για τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, θα μπορούσε να πει κανείς εύκολα, ότι αποτελεί μια υποκριτική μικροπολιτική στάση, αφού αν ήθελε να το κάνει πράγματι θα το είχε κάνει τα προηγούμενα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε».
Σχετικά με το αν θα έβλεπε θετικά τη δημιουργία ενός μόνιμου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, κάτι που διαθέτει η Τουρκία, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν η εξής: «Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, και το διάστημα που ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση, για το θέμα του Συμβούλου Ασφαλείας και προκρίθηκε η λογική του Συμβούλου Ασφαλείας και της αναβάθμισης του ΚΥΣΕΑ ως κυβερνητικού οργάνου που παίρνει αποφάσεις και όχι η δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό ήταν μια συνειδητή επιλογή η οποία προχωρά και εξελίσσεται. Νομίζουμε ότι έχει αποδώσει η σημερινή διευθέτηση, με το ΚΥΣΕΑ, και θα συνεχίσουμε σε αυτό το μοτίβο. Αν χρειαστεί κάποια στιγμή στο μέλλον η σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας είναι κάτι που θα το κρίνουμε με τις περιστάσεις της επόμενης περιόδου. Πάντως λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά και το συμβούλιο που λειτουργεί στο επίπεδο του υπουργείου Εξωτερικών, όπου από καιρό σε καιρό γίνονται οι τακτικές επικοινωνίες ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και στους εκπροσώπους των κομμάτων για αυτά τα θέματα».
«Δεν αποκλείσαμε ποτέ το ενδεχόμενο τοπικών lockdown»
Αναφερόμενος στο άλλο επίκαιρο «μέτωπο» της ελληνικής κυβέρνησης, εκείνο απέναντι στον κορωνοϊό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, αναφορικά με την πιθανότητα λήψης επιπλέον μέτρων, μετά και το αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων που σημειώθηκε την Τρίτη:
«Σε επίπεδο τοπικού ενδιαφέροντος δεν έχουμε ποτέ αποκλείσει το ενδεχόμενο εφαρμογής τοπικών lockdown, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν και το πρόσφατο και το απώτερο. Όμως εδώ πριν φτάσουμε σε κάτι τέτοιο, όταν μιλάμε για πολύ μεγάλες περιοχές όπως η πόλη της Θεσσαλονίκης, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ήδη, από σήμερα για παράδειγμα, με το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη φαίνεται να αναβαθμίζεται στο επίπεδο επικινδυνότητας και να ανεβαίνει στο “πορτοκαλί”, θα παρθούν κάποια μέτρα -όπως για παράδειγμα η τηλεργασία ή θέματα διευθέτησης του ωραρίου. Τέτοια μέτρα θα ληφθούν ούτως ή αλλιώς σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη».
«Το θέμα είναι, τα μέτρα που λαμβάνονται -και είναι ήδη πολλά- να εφαρμόζονται, να τηρούνται», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.
«Γιατί δυστυχώς, αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι μια πλημμελή εφαρμογή των μέτρων, ιδίως σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.
Και αυτό είναι που κορυφώνει την ανησυχία μας φαίνεται ιδίως οι νεότερες ηλικίες να μη δίνουν τη σημασία που έδιναν πριν ή να θεωρούν πολύ υπερβολική τη σύσταση των μέτρων που κάνουν οι ειδικοί και εφαρμόζει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να τα παρακάμπτουν. Αυτό είναι ένα βασικό λάθος, δεν πρέπει να συνεχιστεί».
«Πρέπει να αναστραφεί αυτή η πορεία της χαλάρωσης και του εφησυχασμού γιατί πραγματικά θα υπάρξει πολύ μεγάλος κίνδυνος, ιδίως σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος όπως η Θεσσαλονίκη. Και δυστυχώς η εικόνα τις τελευταίες τρεις ημέρες είναι διαρκώς επιδεινούμενη στην πόλη της Θεσσαλονίκης και για αυτό ξανακάνουμε έκκληση όλοι οι πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα».
«Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών μας να καταρτήσει έναν κατάλογο μέτρων, τα οποία θα μπορούν να ενεργοποιούνται εάν ανέβουν τα κρούσματα είτε στην επικράτεια γενική είτε σε συγκεκριμένες περιοχές. Τέτοιου είδους μέτρα, λοιπόν, υπάρχουν στην εργαλειοθήκη… Το θέμα είναι το εάν θα αποφασιστούν μετά από μια ομόφωνη απόφαση ή μια πρόταση της επιτροπής ή εάν θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση. Είναι θέματα τα οποία εξετάζονται, δεν αποκλείονται, αλλά δεν είναι της παρούσης».
Βαθιά ύφεση το 2020, ισχυρή ανάκαμψη το 2021
Αναφορικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία, ο κ. Πέτσας σχολίασε:
«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του 2020, όλοι συμφωνούμε ότι θα είναι μια χρονιά βαθιάς ύφεσης, ενώ το 2021 βλέποντας τις προβολές που υπάρχουν και για την πορεία των εμβολίων και των φαρμάκων και την πορεία του εξωτερικού τομέα της οικονομίας ότι θα είναι μία χρονιά ισχυρής ανάκαμψης».
«Αυτό που έχει αποφασιστική σημασία για όλους μας και για το κράτος αλλά και για τα οικονομικά των οικογενειών και των επιχειρήσεων είναι να διατηρήσουμε όλοι μαζί την εμπιστοσύνη που έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «η εμπιστοσύνη είναι πραγματικά σε πολύ υψηλό επίπεδο και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αναφέρομαι και στις αγορές και στους επενδυτές και αυτό αποτυπώνεται και στη σημερινή επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, πάλι με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που ίσχυε πριν, σε μία χρονική περίοδο που εκτείνεται πολύ πέρα από το 2032 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
«Αν διατηρήσουμε, λοιπόν, την εμπιστοσύνη δεν θα έχει τόσο μεγάλη σημασία το νούμερο της ύφεσης φέτος, ούτε το νούμερο της ανάκαμψης του χρόνου αλλά το γεγονός ότι μέσα στη διετία 2020-2021 παρά την πρωτοφανή πανδημία που ζήσαμε όλοι το εισόδημα των Ελλήνων θα μείνει περίπου αμετάβλητο», εκτίμησε.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση θα άφηνε κόσμο έξω από τα σπίτια του»
«Η προηγούμενη κυβέρνηση θα άφηνε κόσμο έξω από τα σπίτια του», απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τον Πτωχευτικό Κώδικα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να έχουμε ένα σύγχρονο εργαλείο, το οποίο έχει δύο φάσεις, την προληπτική και την κατασταλτική. Στην προληπτική φάση όταν κάποιος έχει ένα πρόβλημα να εξυπηρετήσει τον δανεισμό του, ο οποίος μπορεί να έχει αναληφθεί σε πιο ευνοϊκές συνθήκες και να συνέβη κάτι και να έχασε τη δυνατότητα του να πληρώσει τις υποχρεώσεις του έγκαιρα και έγκυρα του λέμε ότι εφόσον δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου έλα να γίνει μία διευθέτηση σε πολιτικό στάδιο πριν φτάσεις να πτωχεύσεις. Αυτό είναι ένα πρώτο καινοτόμο εργαλείο που βοηθάει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας:
«Το δεύτερο εργαλείο είναι αν παρόλα αυτά δεν μπορέσει να σταθεί στα πόδια του αυτός ο δανειολήπτης τότε μπορεί να πτωχεύσει, να απαλλαγεί πλήρως από τα χρέη του, αλλά από το σπίτι του δεν θα βγει (σ.σ. σε πλειστηριασμό), αν έχει βάλει ως ενέχυρο για παράδειγμα την πρώτη του κατοικία. Θα εξακολουθεί να παίρνει μία στήριξη από το κράτος αν όλα τα εισοδηματικά του κριτήρια είναι κατάλληλα και θα παραμένει μέσα στο σπίτι του για μία περίοδο 12 ετών και αν μέσα σε αυτή την περίοδο μπορέσει να έχει μία καλύτερη εισοδηματική πορεία, αυξηθούν τα εισοδήματα του και μπορεί να αποπληρώνει καλύτερα τις υποχρεώσεις του, μπορεί να επαναγοράσει το σπίτι του».
Χαρακτήρισε, μάλιστα, υπερβολές αναφορές για ανθρώπους που θα μείνουν στο δρόμο.
«Δεν μένει κανείς στο δρόμο. Αυτά είναι υπερβολές που δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο πτωχευτικό σύστημα που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε και πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι αυτό είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προκειμένου να ομαλοποιηθεί η πίστη στην Ελλάδα, γιατί κακά τα ψέματα, είχε κακοποιηθεί η έννοια της πίστης στη Ελλάδα μέσα στην κρίση, γιατί πάρα πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές μπόρεσαν και βρήκαν ένα πάρκινγκ στις υποχρεώσεις τους, δεν πήραν τίποτα, προκειμένου να φτάσουν δικαστικές υποθέσεις ακόμη και μετά το 2030 να εξεταστούν και όλα αυτά τα χρόνια δεν πλήρωναν τίποτα» δήλωσε ο ίδιος. Τόνισε δε, πως αυτή τη μη αποπληρωμή δανείου από στρατηγικούς κακοπληρωτές την πλήρωναν οι ευάλωτοι γιατί έπρεπε να πληρώνουν υψηλότερο επιτόκιο και επειδή έπρεπε να δέχονται τις πιέσεις από διάφορους.
«Επομένως αυτά μπαίνουν σε μια τάξη» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας παράλληλα: «Είναι πολύ σημαντικό βήμα ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας και δεν χωρούν μικροπολιτικές κραυγές».
Τέλος, στα περί ανασχηματισμού, ο κ. Πέτσας απάντησε:
«Αυτό το γνωρίζει μόνο ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός έχει το προνόμιο να αλλάζει την ομάδα που έχει στο γήπεδο όποτε εκείνος το κρίνει σκόπιμο. Είναι αυτός ο οποίος αξιολογεί την επίδοση σε κάθε τομέα και όποτε το κρίνει μπορεί να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση εκείνος νομίζει. Επομένως δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για αυτό».