ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανθός: Χωρίς μόνιμη στελέχωση οι ΜΕΘ που εγκαινίασε ο Μητσοτάκης

Ξανθός: Χωρίς μόνιμη στελέχωση οι ΜΕΘ που εγκαινίασε ο Μητσοτάκης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Ανδρέας Ξανθός σχολίασε τα εγκαίνια 50 νέων κλινών ΜΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Μιλώντας στους Μ. Μάνη και Χ. Λουκά στο Κόκκινο, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Η Κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνία αυτή την περίοδο, ενώ όλοι ξέρουμε ότι η πραγματικότητα στο σύστημα υγείας είναι πολύ πιο δύσκολη. Η σημερινή φιέστα παρουσία του Πρωθυπουργού για την έναρξη λειτουργίας των νέων κρεβατιών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Σωτηρία εντάσσεται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο».

Προσέθεσε ότι:

«Φυσικά η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ είναι μία θετική συγκυρία, αλλά δεν παύει να είναι υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη δρομολογήσει τη μόνιμη στελέχωσή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η λειτουργία αυτών των νέων κρεβατιών ΜΕΘ ξεκινά με μετακινήσεις, αποδυναμώνοντας άλλους κρίσιμους τομείς του ΕΣΥ».

Επισήμανε ακόμα ότι:

«Η σημερινή εξέλιξη δεν αντισταθμίζει την κεντρική πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι δεν "Μείναμε ασφαλείς" μετά την άρση του lockdown και φυσικά δεν θωρακίστηκε το ΕΣΥ, στο οποίο έγιναν λίγα πράγματα κυρίως με την πρόσληψη συμβασιούχων, εκ των οποίων ένας ελάχιστος αριθμός είναι γιατροί.

Αν ισχύουν αυτά που λένε για τη θωράκιση του ΕΣΥ, τότε γιατί ανησυχούν για την επάρκεια του συστήματος ακόμη και τώρα που ναι μεν έχουμε αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά διαχειρίσιμο αριθμό διασωληνωμένων. Ανησυχούν γιατί τα νούμερα που παρουσιάζονται στον αριθμό των κρεβατιών ΜΕΘ είναι σε μεγάλο βαθμό λογιστικές αλχημείες, που αθροίζουν την χωρητικότητα του ΕΣΥ, αλλά και τα κρεβάτια των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ΕΣΥ, τα οποία προϋπήρχαν της πανδημίας».

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Ο κ. Ξανθός είπε ακόμα ότι «προφανώς η πανδημία είναι μία δύσκολη υπόθεση, αλλά υπάρχουν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για την αντιμετώπισή της. Εμείς λέμε ότι η κρίση είναι μία ευκαιρία για να γίνει μία επένδυση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αντισταθμίζοντας και τις απώλειες των μνημονιακών χρόνων, τώρα που υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Υποστήριξε ακόμα ότι:

«Αντίθετα το σχέδιο της ΝΔ είναι η αξιοποίηση της κρίσης για να αναδιαταχθεί η σχέση Δημόσιου-Ιδιωτικού, για να δοθεί χώρος και ευκαιρίες κέρδους στον ιδιωτικό τομέα. Με υποχώρηση των στάνταρ ποιότητας στον ιδιωτικό τομέα και με όρους κερδοσκοπίας.

Δεν είναι δυνατό σε περίοδο κρίσης να υποχωρείς στις απαιτήσεις των κλινικαρχών και να διπλασιάζεις το ημερήσιο αποδιδόμενο νοσήλιο στις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα ή να μειώνεις τις προϋποθέσεις ασφάλειας και να επιτρέπεις την αύξηση κρεβατιών ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές με τον ίδιο αριθμό προσωπικού. Γι’ αυτή την υπόθεση (τη μείωση των στάνταρτς στις μονάδες εντατικής θεραπείας του ιδιωτικού τομέα) είμαστε αποφασισμένοι να απευθυνθούμε στην επιστημονική κοινότητα της χώρας, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αυτό ήταν άλλωστε το σχέδιο της ΝΔ, το οποίο ανέστειλε προσωρινά λόγω πανδημίας. Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ. Μέχρι τον Μάρτιο δεν είχε ανοίξει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, δεν είχε γίνει το παραμικρό βήμα ενίσχυσης του ΕΣΥ».

Τι πρέπει να γίνει

Τέλος, ο πρώην υπουργός υγείας έκανε τις εξής προτάσεις: «Υπάρχει η ανάγκη για έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, στην κατεύθυνση που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων, που θα δίνει έμφαση α) στη στοχευμένη πρόληψη ιδίως στους πληθυσμούς αυξημένης ευαλωτότητας, β) στον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων με την εξασφάλιση της πρόσβασης σε διαγωνιστικό έλεγχο και κλινική εκτίμηση, άρα στην αποζημίωση των τεστ, ένα μεγάλο μέρος των οποίων (πάνω από το 1/3) πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του και στην ουσιαστική αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και φυσικά) στην ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας, κυρίως σε ό,τι αφορά την επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού.

Και βέβαια απαιτούνται αντισταθμιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία, στην εργασία, στο εισόδημα. Μέτρα που μεταξύ άλλων θα ενισχύσουν και τη συμμόρφωση των πολιτών στις κατευθύνσεις των ειδικών και της Πολιτείας, ακυρώνοντας διλλήματα που εγείρονται σε συμπολίτες μας μεταξύ οικονομικής επιβίωσης και προστασίας της ατομικής, αλλά και της δημόσιας υγείας».