ΔΙΕΘΝΗ

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ - Δεν αποκλείεται μια μείωση τον Σεπτέμβριο

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ - Δεν αποκλείεται μια μείωση τον Σεπτέμβριο
The Associated Press

Αμετάβλητα διατηρεί τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πλέον ανανεώνει το «ραντεβού» της με την ενδεχόμενη μείωση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης παραμένει στο 4,25%, τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διατηρούνται σε 4,50% και 3,75% αντιστοίχως.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΕΚΤ, «οι εισερχόμενες πληροφορίες στηρίζουν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού», ενώ στην σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως συμβαδίζοντας με τις προσδοκίες, η πληθωριστική επίδραση του υψηλού ρυθμού ανόδου των μισθών αντισταθμίστηκε από τα κέρδη.

Η νομισματική πολιτική διατηρεί περιοριστικές τις συνθήκες χρηματοδότησης.

Ταυτόχρονα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών είναι αυξημένος και ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο διάστημα του επόμενου έτους επίσης.

Μάλιστα το Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει «αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%».

Όπως τονίζει θα διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου και θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που βασίζεται στα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία και να λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης έκτασης και διάρκειας της συσταλτικής μεταβολής της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.

Υπενθυμίζεται πως τα επιτόκια διαμορφώνονται σε αυτά τα επίπεδα μετά την μείωση κατά 0,25% που αποφασίστηκε στην συνεδρίαση του Ιουνίου, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια και δέκα αυξήσεις.

Επιβεβαιώθηκαν οι αναλυτές

Η σημερινή απόφαση επιβεβαίωσε τους αναλυτές δεν έδειχναν να δίνουν πολλές πιθανότητες στο ενδεχόμενο μιας απόφασης για νέα μείωση τον Ιούλιο και εκτιμούν πως η μείωση θα έρθει τον Σεπτέμβριο, εφόσον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι θετικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία ανακοίνωση στοιχείων της Eurostat για τον πληθωρισμό έδειξε ελαφρά μείωση του ετήσιου γενικού ρυθμού πληθωρισμού, από 2,6% τον Μάιο σε 2,5% τον Ιούνιο.

Ωστόσο, ο δοµικός πληθωρισµός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, παρέμεινε σταθερός στο 2,9%. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών διατηρήθηκε επίσης σε υψηλά επίπεδα, στο 4,1% σε ετήσια βάση, γεγονός που δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης μέχρι στιγμής το 2024.

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον όλα τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, μειώνοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ