ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική προκλητικότητα: Ο διττός στόχος Ερντογάν και ο προβληματισμός της κυβέρνησης

Τουρκική προκλητικότητα: Ο διττός στόχος Ερντογάν και ο προβληματισμός της κυβέρνησης
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, με το Οruc Reis να πλέει πολύ κοντά στο Καστελόριζο και έναν νέο χάρτη, στον οποίο φαίνεται να έχει «μαρκάρει» το μισό Αιγαίο και όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο.

Σημειώνεται πως βάσει της τουρκικής Navtex που εκδόθηκε στις 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Το απόγευμα της Κυριακής, το Oruc Reis έδειχνε να βγαίνει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, στη συνέχεια όμως άρχισε να στρίβει ξανά αριστερά, διαγράφοντας πορεία προς τα νοτιοδυτικά.

Κατά τη διαδικασία στροφής, το τουρκικό ερευνητικό πέρασε σε απόσταση 16-17 μιλίων από το νησί του Καστελόριζου, ενώ από το ανατολικότερο νησάκι του Συμπλέγματος της Μεγίστης, τη Στρογγύλη, παραλίγο να «σπάσει» και τα 12 μίλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασε σε απόσταση περίπου 13 μιλίων.

Όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω της πορείας του τουρκικού ερευνητικού σκάφους έχει διττό στόχο:

Καταρχάς να δείξει ότι η Αθήνα έχει δικαιώματα μόνο στη χωρική θάλασσα των 6 μιλίων και δεύτερον πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.

Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός, εκτιμώντας πως ο Ερντογάν θα συνεχίσει τις προκλητικές του ενέργειες, με βασικό στόχο να οικοδομήσει μια ατζέντα με όλο και περισσότερες αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις έναντι της Αθήνας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πολύ σοβαρή εξέλιξη την κίνηση της Άγκυρας να ορίσει αυθαίρετα, με νόμο μάλιστα, την τουρκική περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο μέχρι το μέσον του αρχιπελάγους, στο όριο του 25ου μεσημβρινού.

Με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμάλογλου, η Άγκυρα επιδιώκει να έχει εκείνη τον πρώτο λόγο στην περιοχή που ανήκει στη δικαιοδοσία της Αθήνας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο.

Ουσιαστικά ο Ερντογάν αμφισβητεί άμεσα την ελληνική δικαιοδοσία για επιχειρήσεις SAR (Search and Rescue) στο Αιγαίο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του επεσήμανε πως είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου.

Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί.

Οι επιτελείς στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως το προσεχές διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ οι τελευταίες κινήσεις του Ερντογάν δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί την ψυχραιμία της και εξακολουθεί να ενεργεί μέσω της διπλωματικής οδού.