ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανήσυχος ο Τσακαλώτος για τις καθυστερήσεις απο πλευράς ΔΝΤ

Ανήσυχος ο Τσακαλώτος για τις καθυστερήσεις απο πλευράς ΔΝΤ
EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Ανήσυχος για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται από πλευράς ΔΝΤ εμφανίστηκε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποφεύγοντας να προσδιορίσει πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών όσο καθυστερεί η διαπραγμάτευση δημιουργούνται οικονομικά και πολιτικά προβλήματα και κινδυνεύει να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα. «Οι παίκτες που θέλουν λύση είναι περισσότεροι από εκείνους που δεν θέλουν λύση και αυτό είναι πηγή αισιοδοξίας», είπε και εκτίμησε ότι πολλοί είναι εκείνοι που κατανοούν τη σημασία να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση γρήγορα». Πρόσθεσε πάντως, πως έφυγαν στις 5 Φεβρουαρίου και παρά τις πιέσεις του ίδιου να επιστρέψουν σε μια εβδομάδα, «έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχουν έρθει».

«Δεν μπορώ να μιλήσω για ημερομηνία γιατί αυτό δημιουργεί προσδοκία», πρόσθεσε και ανέφερε πως το κυρίαρχο είναι να βρεθεί λύση. «Δεν με ενδιαφέρει η τεχνική μορφή της λύσης, αλλά το αποτέλεσμα», είπε και τόνισε ότι η αιτία της καθυστέρησης που παρατηρείται είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για μειώσεις στις συντάξεις από φέτος, κάτι που δεν αποδέχεται η κυβέρνηση.

«Ξέρω ότι όλοι μιλούν με όλους, γίνονται και επίσημες και ανεπίσημες συναντήσεις και υπάρχουν πάρα πολλοί που αυτή τη στιγμή ψάχνουν για λύση, η γενική κατεύθυνση είναι όμως ότι είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση και πολύ πιο συνολική από ό,τι πιστεύαμε πριν από λίγες εβδομάδες στα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα γιατί όλοι καταλαβαίνουν πόσο σημασία έχει να κατανοήσουν οι πολίτες και οι αγορές ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα», ανέφερε.

Σημείωσε πάντως, πως είμαστε κοντά στις θέσεις με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς, EMS, ΕΚΤ και Κομισιόν και ότι οι διαφορές που υπάρχουν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, είναι προς συζήτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ