Oruc Reis: Ο νέος απόπλους τινάζει στoν αέρα τις διερευνητικές επαφές
Ανανεώθηκε:
Η ρήση «τίποτα δεν έχει έχει τελειώσει αν δεν τελειώσουν όλα» βρίσκει την καλύτερη εφαρμογή στα ελληνοτουρκικά.
Ενώ οι πάντες ανέμεναν από μέρα σε μέρα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, η έκδοση νέας τουρκικής Navtex και ο απόπλους του Oruc Reis τινάζουν στον αέρα τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το πιο ανησυχητικό δεν είναι ότι στην Ανατολική Μεσόγειο επιστρέφουμε στην ένταση, αλλά ότι μπαίνουμε σε φάση κλιμάκωσης.
Σύμφωνα με τη Navtex που εκδόθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι έρευνες του Oruc Reis θα φτάσουν στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο. Ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο για την ελληνική πλευρά, μια ενδεχόμενη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σε καμιά περίπτωση δεν θα ταύτιζε την ΑΟΖ του νησιού με το εύρος των χωρικών υδάτων. Στο επίπεδο των συμβολισμών, έχει σημασία ότι στα 6,5 μίλια το πλοίο θα είναι ορατό από τη στεριά.
Το Oruc Reis έχει ήδη αποπλεύσει συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία.
Η τουρκική κίνηση γίνεται έντεκα μέρες μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο είχε αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έξι μέρες μετά την απόφαση για άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων και δύο ημέρες μετά τη σύναψη εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στη σύγκρουση για το οποίο η Άγκυρα έχει άμεση εμπλοκή.
Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μισέλ
Απαντώντας στην Άγκυρα, η Αθήνα επιχειρεί να κινητοποιήσει την ΕΕ ώστε να ασκήσει πίεση στον Ερντογάν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.
Υπονομευτής της ειρήνης
Ο Νίκος Δένδιας μετά το τέλος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο δήλωσε:
«Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια από το Καστελόριζο. Τους εξήγησα επίσης αυτό που είναι προφανές, ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή. Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία λειτουργεί ως o υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενάντια στο διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Μείζονα κλιμάκωση
Σε ανακοίνωσή του ΥΠΕΞ που είχε προηγηθεί, αναφέρεται:
«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.»
Το υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει ότι: «Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο.»
Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:
«Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της. Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.»
Διαφιλονικούμενα νερά
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, δήλωσε:
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση από την ανακοίνωση της Τουρκίας για εκ νέου διερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και, αν πράγματι υπάρξουν εξερευνήσεις σε αυτή την διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό και από την δική μας σκοπιά και μη συνετό βήμα, το οποίο θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και θα ήταν σίγουρα κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, όπως τις εξέτασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα.»
Σε ερώτηση για το αν στην ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα περιλαμβάνεται το θέμα κυρώσεων σε βάρος της 'Άγκυρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε «Αν υπάρξει εξερεύνηση, αυτό θα ήταν κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Και μια τέτοια περαιτέρω εξέλιξη το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την εξέτασε στα Συμπεράσματά του. Πέρα από αυτό δεν θέλω να κάνω εδώ τώρα εικασίες».
Προηγουμένως η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Αντεμπαρ είχε ανακοινώσει επίσκεψη, αύριο, του Χάικο Μάας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για συνομιλίες με την ελληνική και την κυπριακή ηγεσία, με αντικείμενο την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μάας δεν θα επισκεφτεί την Τουρκία.
Μπορέλ: Λυπηρή η Navtex
Ο Ζοζέ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ:
«Η νέα τουρκική Navtex είναι λυπηρή. Αυτές οι ενέργειες οδηγούν σε κλιμάκωση. Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα. Το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη. Η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση.»