Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση για τον διορισμό Ζαρούλια στη Βουλή
Ανανεώθηκε:
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει σχεδόν στο σύνολο της αντιπολίτευσης ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή, με απόφαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, πέντε ημέρες πριν ανακοινωθεί η δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.
Κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν για την υπόθεση πως με βάση τον Κανονισμό της Βουλής τα πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τον διορισμό μετακλητού υπαλλήλου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της ΧΑ ζήτησε να αρθεί ο διορισμός του προηγούμενου μετακλητού που είχε, και ζήτησε τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια. Όσο για το χρόνο διορισμού, ανέφεραν πως προ ολίγων ημερών έκανε τη σχετική αίτηση ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
Η σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο σημερινό Φύλλο 811 (ΥΟΔΔ) της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, έχει ως εξής:
Βολές ΣΥΡΙΖΑ κατά Τασούλα - «Επικροτεί ο κ. Μητσοτάκης;»
Kύκλοι του κ. Τασούλα ισχυρίστηκαν ότι «αν η Χρυσή Αυγή κριθεί ως εγκληματική οργάνωση, όπως επιθυμούμε όλοι, τότε είναι δεδομένο ότι η απόφαση του διορισμού θα επανεξεταστεί», προκαλώντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η απάντηση του κ. Τασούλα δείχνει ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει κατανοήσει τι έκανε. Καμία διαδικαστική δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή για την πολιτική επιλογή του με τον διορισμό της κα Ζαρούλια, ηγετικού στελέχους των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, πέντε μέρες πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Αναρωτιόμαστε αν τουλάχιστον ο Κ. Μητσοτάκης κατανοεί το πολιτικό σφάλμα που αδυνατεί να κατανοήσει ο κ. Τασούλας ή επικροτεί την απόφαση του».
ΚΙΝΑΛ: Η ΝΔ δεν άλλαξε τον κανονισμό ενώ θα μπορούσε
Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει ευθέως το Κίνημα Αλλαγής για την αδιανόητη -όπως την χαρακτηρίζει- απόφαση διορισμού της υποδίκου πρώην βουλευτού, λέγοντας πως «η ΝΔ δεν άλλαξε τον Κανονισμό της Βουλής ενώ θα μπορούσε».
«Είναι αδιανόητο η Νέα Δημοκρατία να βάζει στη Βουλή εκείνους που ο ελληνικός λαός επέλεξε να αφήσει εκτός. Δεν άλλαξε τον Κανονισμό της Βουλής ενώ θα μπορούσε», λέει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης..
«Η δε υπογραφή του ΦΕΚ πρόσληψης της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή, λίγες ημέρες πριν την έκδοση απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής, είναι πρόκληση».
Ανάκληση της απόφασης και κατάργηση του κανονισμού ζητά το ΚΚΕ
«Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, η απόφαση του προέδρου της Βουλής να διορίσει, ως μετακλητή υπάλληλο της Βουλής, την πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και μάλιστα υπόδικη, Ελ. Ζαρούλια, προκαλεί την οργή κάθε λαϊκού ανθρώπου, νέου και νέας, κάθε δημοκράτη και πάνω απ' όλα των θυμάτων της ναζιστικής βίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Και προσθέτει:
«Κανένας κανονισμός της Βουλής και καμιά διαδικασία δεν πρέπει να γίνει το άλλοθι για τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις, που πρέπει εδώ και τώρα να ανακληθούν, μαζί με την κατάργηση του επίμαχου άρθρου του κανονισμού της Βουλής».
ΜέΡΑ25: Αδιανόητη και εξοργιστική απόφαση για κάθε πολίτη
«Αδιανόητη και εξοργιστική» χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ25 την απόφαση του προέδρου της Βουλής να αποδεχθεί τον διορισμό της συζύγου του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, ως μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής.
«Η απόφαση αυτή του κ. Τασούλα είναι αδιανόητη και εξοργιστική για κάθε πολίτη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή λαμβάνεται σε μια τέτοια συγκυρία».
«Λίγες μόλις ημέρες πριν από την έκδοση της απόφασης για την Χρυσή Αυγή ο πρόεδρος της Βουλής αποδέχεται τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του επικεφαλής της ναζιστικής συμμορίας, ως μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής στον Νίκο Μιχαλολιάκο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Ζαρούλια, κατηγορείται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και φέρεται ως επίσημη εκφραστής «των θέσεων και των παράνομων δράσεων της εγκληματικής οργάνωσης, δίνοντας εντολές ή εγκρίνοντας σειρά επιθέσεων σε βάρος όσων είχαν στοχοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή, «διευθύνοντάς την από κοινού με άλλους», με αναφορά απευθείας στον αρχηγό, Νικόλαο Μιχαλολιάκο, και «διακηρύσσοντας τις παραπάνω αρχές της οργάνωσης, με δημόσια ρητορική μίσους εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας και των θεσμών», αλλά και εναντίον ομάδων ή ατόμων, που στοχοποιούνται από τη Χρυσή Αυγή ως «πολιτικοί ή φυλετικοί εχθροί της».