ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία των Πρεσπών: Συνέχεια αντιπαράθεσης και αιχμών για το «ιστορική»

Συμφωνία των Πρεσπών: Συνέχεια αντιπαράθεσης και αιχμών για το «ιστορική»
AP Photo/Yorgos Karahalis

Παραμένει και σήμερα ψηλά στην πολιτική ατζέντα το ζήτημα που προέκυψε με τον χαρακτηρισμό «ιστορική» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο χαρακτηρισμός είχε συμπεριλήφθηκε στην αρχική εκδοχή της «Κοινής Δήλωσης αναφορικά με την Επισκόπηση Υψηλού Επιπέδου του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας» που εξεδόθη μετά τη συνάντηση Δένδια - Πομπέο. Στη συνέχεια, το ΥΠΕΞ δημοσιοποίησε δεύτερη εκδοχή της Δήλωσης στην οποία το «ιστορική» είχε απαλειφθεί.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντιπολίτευση, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης τόσο για τον ίδιο τον χαρακτηρισμό όσο και για την απάλειψή του. Η κυβέρνησε έκανε λόγο για αβλεψία.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την επίθεση. Αυτό όμως που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Το τελικό κείμενο μετράει

Μιλώντας στον Σκάι, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε:

«Όταν ανταλλάσσονται κείμενα μεταξύ δύο αντιπροσωπειών, μπορεί να γίνει κάποιο λάθος, να υπάρξει μία αβλεψία. Το τελικό κείμενο είναι αυτό που έχει σημασία, γι’ αυτό και υπάρχουν οι ορθές επαναλήψεις. Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε η τελευταία. Δίνεται σημασία σε αυτή τη λέξη γιατί έχει ένα ιστορικό υπόβαθρο η υπόθεση.

Ο κ. Τσίπρας προχώρησε βιαστικά σε μία Συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας, με αποκλειστικό σκοπό να διχάσει τη Ν.Δ.. Ήταν το μόνο του σωσίβιο, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία. Δεν το κατάφερε αυτό. Εμείς είχαμε μία σταθερή στάση απέναντι στη Συμφωνία. Προσπαθήσαμε να μην ψηφιστεί και στη συνέχεια να μην κυρωθεί. Αλλά, ταυτόχρονα, προειδοποιήσαμε ότι από τη στιγμή που θα κυρωθεί, δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί. «

Προσέθεσε δε ότι:

«Οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της χώρας, όχι μόνο αυτής της Κυβέρνησης, είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Επομένως, δεν μπορεί να το εφαρμόζουμε αλά καρτ. Έχουμε Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία και την εφαρμόζουμε.»

Μυστικές συναντήσεις

Με δήλωσή του ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία. Συγκεκριμένα, είπε:

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αναγνώρισε χθες ως «ιστορική» τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η άρον-άρον απόσυρση του όρου «ιστορική», επιβεβαιώνει το μέγεθος της εξαπάτησης.»

Προσέθεσε ότι:

«Από το πρωί, οι βουλευτές της ΝΔ προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ο κ. Πλεύρης ζητάει ευθύνες, ενώ για την κα Μπακογιάννη η Συμφωνία των Πρεσπών παράγει σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Και υπογράμμισε:

«Όταν καταλήξουν, ας μας απαντήσουν και στα εξής: είναι αλήθεια ότι χθες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το μισό υπουργικό Συμβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας; Με ποιους συναντήθηκαν και γιατί κρατήθηκαν μυστικές οι συναντήσεις; Ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές: ή θα φέρει άμεσα προς κύρωση τις διμερείς συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή ή θα παραδεχτεί πως έχει χάσει τον έλεγχο όχι μόνο στη χώρα αλλά και στο ίδιο του το κόμμα.»

Αιχμές Πλεύρη

Μιλώντας στον Γιώργο Παπαδάκη, ο Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε άθλια τη συμφωνία γιατί «αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς» Σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμός «ιστορική» τόνισε:

«Είναι απαράδεκτη αυτή τη αναφορά. Γιατί δίνει το δικαίωμα σε κάποιους άλλος να λένε ότι αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε λόγω της διεθνούς συνέχειας της χώρας και της υποχρέωση να σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, είναι αλλαγή στάση. Άρα ήταν λανθασμένη. Δεν ξέρω για ποιο λόγο έγινε αυτή η αναφορά. Ορθώς αφαιρέθηκε αυτή η αναφορά και πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες γιατί μπήκε.»

Σταθερότητα βλέπει η Ντόρα

Σε άλλο μήκος κύματος η Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε στον Σκάι:

«Σε σχέση με το Σκοπιανό, σε όλους τους τόνους προσωπικά εγώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαμε πει ότι άπαξ και αυτή η συμφωνία ψηφιστεί από την Βουλή, η Ελλάδα θα την τιμήσει. Άρα το να κάνουμε τώρα κουβέντα για μνημόσυνα χθεσινά δεν έχει κανένα νόημα. Ήταν μια συμφωνία, που σε διμερές επίπεδο κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να είναι καλύτερη και το έχω αναλύσει. Είναι μία συμφωνία όμως που σε επίπεδο ασφάλειας της περιοχής προσφέρει σταθερότητα. Άρα μπορεί να ισχύουν και τα δύο και η συμφωνία μπορούσε να είναι καλύτερη αλλά και η συμφωνία αυτή να προσφέρει σταθερότητα στην περιοχή.»

Αναμένεται συνέχεια, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταματήσει να πιέζει να έρθουν οι διμερείς συμφωνίες στη Βουλή.