ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νάσος Ηλιόπουλος στο CNN Greece: Οι δηλώσεις της κ. Τζάκρη δεν εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Νάσος Ηλιόπουλος στο CNN Greece: Οι δηλώσεις της κ. Τζάκρη δεν εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο Νάσος Ηλιόπουλος πήρε από αποστάσεις από τη Θεοδώρα Τζάκρη σχετικά με τις δηλώσεις της για τον πρωθυπουργό.

Προσέθεσε πάντως ότι οι εξηγήσεις της είναι επαρκείς.

Αναφορικά με την έξαρση του κορωνοϊού, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία στο πρώτο lockdown.

Ζήτησε επίσης να επιταχτούν όλες οι ιδιωτικές ΜΕΘ, να μπουν στη μάχη οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας και γίνει διαφορετική διαχείριση των τεστ. Για το ενδεχόμενο δεύτερο lockdown παρατήρησε:

«Το δεύτερο lockdown θα είναι ξεκάθαρα το αποτέλεσμα της κυβερνητικής αποτυχίας. Αν όμως αυτή είναι εισήγηση των επιστημόνων θα ήταν ανευθυνότητα να μην πάμε σε lockdown, με δεδομένες τις κυβερνητικές ευθύνες».

Ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε ότι είναι θετική η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Ωστόσο, έκανε λόγο για έλλειμμα στρατηγικής και μεγάλα κενά στην πληροφόρηση των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών.

Τέλος, εκτίμησε ότι το μεγάλο χτύπημα στο Μεγάλο Περίπατο δόθηκε από τον ίδιο τον κ. Μπακογιάννη όταν αποφάσισε την παραβίασε τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νάσου Ηλιόπουλου στο CNN Greece:

-Διάβασα μια πολύ σκληρή δήλωσή σας για το θέμα των ΜΕΘ. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι κάνετε «εύκολη» αντιπολίτευση σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Τι απαντάτε και, κυρίως, τι προτείνετε να γίνει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή;

-Αν έπρεπε να διαλέξω έναν τίτλο για να συνοψίσω την κατάσταση, ο τίτλος θα ήταν ότι η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία. Κανείς από την επιστημονική κοινότητα και τις πολιτικές δυνάμεις δεν αμφισβητεί ότι το πρώτο lockdown ήταν απαραίτητο.

Το lockdown όμως έπρεπε να το χρησιμοποιήσεις για να κερδίσεις χρόνο ώστε να οργανώσεις καλύτερα το ΕΣΥ.

Όταν στην Αττική ή οποία είναι το επίκεντρο της επιδημίας, μάθαμε μετά από ερωτήσεις ότι οι διαθέσιμες ΜΕΘ είναι μόλις 22, τότε είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα είναι στα όρια του.

Από εκεί και πέρα, με δεδομένο πια ότι έχουν χαθεί 6 μήνες, το πρώτο που πρέπει να γίνει τώρα, και το «τώρα» το εννοώ, είναι να επιταχθούν οι ιδιωτικές ΜΕΘ. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση αυτή τη στιγμή.

Το δεύτερο είναι να μπουν στη μάχη της πανδημίας οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας. Το ότι δεν έχουν εμπλακεί μέχρι τώρα στον βαθμό που χρειάζεται, μεταφέρει επιπλέον πίεση στα νοσοκομεία.

Το τρίτο είναι τα τεστ.

Αυτή τη στιγμή η διαχείρισή τους είναι προβληματική. Ουσιαστικά οι πολίτες καλούνται να κάνουν τα τεστ με δική τους ευθύνη.

Τέλος, πρέπει έστω και τώρα να ενισχυθεί το ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό.

Το λέμε αυτό γιατί εν μέσω πανδημίας το ΕΣΥ έχει 5.000 λιγότερους εργαζόμενους από όσους είχε το 2019.

Το δεύτερο lockdown

-Επειδή έχει αρχίσει η συζήτηση, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν εσείς ως αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσατε να δείτε θετικά ή να στηρίξετε, έστω κριτικά, ένα δεύτερο lockdown.

-Θετικά δεν μπορούμε να το δούμε σε καμία περίπτωση. Αν είναι όμως εισήγηση της επιστημονικής κοινότητας και των ανθρώπων που έχουν αναλάβει τη συγκεκριμένη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Το ερώτημα όμως θα είναι αν φτάσουμε τελικά στο lockdown, ποιες ήταν οι πολιτικές αποφάσεις που ανάγκασαν τους λοιμωξιολόγους να εισηγηθούν το lockdown. Προφανώς η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί προτεραιότητα, πέρα από οτιδήποτε άλλο. Βλέπουμε όμως ότι η κυβέρνηση ούτε στη υγεία ούτε στην οικονομία έκανε αυτά που έπρεπε. Στο ΕΣΥ δεν έχει γίνει ούτε μια μόνιμη πρόσληψη ιατρικού προσωπικού -όλοι οι νεοπροσληφθέντες είναι συμβασιούχοι κι επικουρικοί. Στην οικονομία 500.000 άνθρωποι έζησαν τρεις μήνες με 800 ευρώ.

Το δεύτερο lockdown θα είναι ξεκάθαρα το αποτέλεσμα της κυβερνητικής αποτυχίας. Αν όμως αυτή είναι εισήγηση των επιστημόνων θα ήταν ανευθυνότητα να μην πάμε σε lockdown, με δεδομένες τις κυβερνητικές ευθύνες.

Οι διερευνητικές επαφές

-Πάμε και στα ελληνοτουρκικά. Ανακοινώθηκε επίσημα ότι ξεκινάνε οι διερευνητικές επαφές. Τη θεωρείτε θετική εξέλιξη;

-Το να υπάρχει κανάλι διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι σε κάθε περίπτωση θετική εξέλιξη. Όσο σκληρή κριτική και να ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντα επιμένει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον διάλογο. Κα αυτός ο διάλογος πρέπει έχει συγκεκριμένο ορίζοντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, που δεν είναι άλλος από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η θέση μας αυτή δεν ακυρώνει καθόλου την κριτική που κάνουμε για την έλλειψη ενημέρωσης του λαού και τον πολιτικών δυνάμεων για τις κινήσεις της κυβέρνησης. Δεν γνωρίζουμε ούτε το πλαίσιο του διάλογο ούτε την προφορική συμφωνία του Βερολίνου που αποτυπώθηκε γραπτά στα πρακτικά. Τα κενά της εξωτερικής πολιτικής του ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τα καλύψει με την ανακοίνωση στη ΔΕΘ ενός εξοπλιστικού προγράμματος. Πίσω από τους εξοπλισμούς θέλουν να κρύψουν την έλλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική.

Οι δηλώσεις Τζάκρη

-Μιας και κουβεντιάζουμε τα ελληνοτουρκικά, θα ήθελα να σχολιάσετε τη δήλωση της κ. Τζάκρη για τον πρωθυπουργό, την οποία στηλίτευσαν ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σας εκφράζει αυτή η δήλωση;

-Οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Τζάκρη έσωσε εξηγήσεις, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ειρωνικό προφορικό λόγο και όχι για κυριολεξία. Δεν έχω λόγο να μη δεχτώ τις εξηγήσεις της κ. Τζάκρη. Αυτό δεν αναιρεί ότι ήταν μια ατυχής στιγμή.

Ο Μεγάλος Περίπατος

-Την τελευταία ερώτηση σας την απευθύνω με την ιδιότητά σας τους επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης. Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις Μπακογιάννη για «μάζεμα» του Μεγάλου Περίπατου; Πιστεύετε ότι κάνετε λάθος όταν αρχικά στηρίξατε την πρόταση; Στη συνέχεια βέβαια διαφοροποιηθήκατε.

-Το πρώτο μεγάλο χτύπημα στον Μεγάλο Περίπατο δόθηκε όταν ο ίδιος ο δήμαρχος αποφάσισε να παραβιάσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σε τρία κρίσιμα ζητήματα. Πρώτον, όλες οι δαπάνες θα έπρεπε να είναι μικρού κόστους. Ο κ. Μπακογιάννης ψήφισε μόνος του δαπάνες 2.000.000 για ζαρντινιέρες κτλ. Αυτή η απόφαση απαξίωσε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του δημόσιου χώρου. Δεύτερον, δεν οργάνωσε τον δημόσιο διάλογο με την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες της Αθήνας. Τρίτον, δεν κερδήθηκε το στοίχημα της αναβάθμισης των ΜΜΜ. Χωρίς αναβάθμιση των ΜΜΜ, ο περιορισμός του αυτοκινήτου δεν είναι βιώσιμη κινητικότητα, αλλά καψώνι για όλη την πόλη. Το καίριο πλήγμα δόθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιου του Ιούλιου όταν αποφασίστηκε να συνεχιστεί το έργο με την αφαίρεση μια λωρίδας από την Πανεπιστημίου. Εκεί άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Τότε η Ανοιχτή Πόλη είχε ψηφίσει κατά της συνέχισης του έργου. Η Ανοιχτή Πόλη απέδειξε ότι αυτά που λέει, τα εννοεί. Εδώ και χρόνια λέμε για μια πόλη με λιγότερο ΙΧ και βιώσιμη κινητικότητα. Νομίζω ότι σωστά δώσαμε μια ευκαιρία στο διάλογο, παρότι εξαρχής γνωρίζαμε τη ριζική διαφωνία που υπάρχει στο ζήτημα των χρήσεων γης, δηλαδή στο να μη μετατραπεί το κέντρο της πόλης σε ένα χώρο αποκλειστικά αφιερωμένο στον τουρισμό, την εστίαση και την βραχυχρόνια μίσθωση. Με τη ενεργητική συμμετοχή μας σε κάθε φάση του διαλόγου, αποδείξαμε ότι έχουμε προτάσεις για την Αθήνα.