ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναπροσαρμογή της διαπραγμάτευσης για το πρόγραμμα εξετάζει η κυβέρνηση

Αναπροσαρμογή της διαπραγμάτευσης για το πρόγραμμα εξετάζει η κυβέρνηση
Φωτογραφία αρχείου με μέλη του κλιμακίου της τρόϊκας, που προσέρχονται στην σύσκεψη με τους τότε υπουργούς Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα και Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ακόμη και αναπροσαρμογή της διαπραγμάτευσης για το πρόγραμμα εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου με δεδομένη την εκτίμησή του ότι το ΔΝΤ δεν είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει πειστεί ότι το Ταμείο επιμένει σε μία γραμμή ασαφούς άρνησης να επιστρέψει στην Αθήνα γι’ αυτό και στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει πως «δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια».

Στην κυβέρνηση δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους ως προς το «με ποιον τρόπο» θα μπορούσε να υπάρξει αναπροσαρμογή της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές τονίζουν όμως ότι «πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η κατάσταση η σημερινή» επαναλαμβάνοντας ότι «θα γίνουν κάποιοι ελιγμοί».

Με βάση το τελευταίο υπάρχει ο υπαινιγμός πως η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες ημέρες περιγράφοντας τις ακραίες συνθήκες του προσφυγικού στους εταίρους μας θα τονίσουν πως η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται με δύο μεγάλα ανοιχτά μέτωπα και θα ζητήσουν να υπάρξει διαμεσολάβηση για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης με ή χωρίς το ΔΝΤ.

Ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας επισημαίνει στο CNN Greece πως παρατηρείται στασιμότητα στο επίπεδο των επικεφαλής της τρόικας αν και σε πιο υψηλό επίπεδο (δηλαδή το πολιτικό) γίνονται πολλές συζητήσεις. Επικαλείται δε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Λιού για να τονίσει ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ υποστηρίζει πολύ θερμά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και με βάση αυτήν την στάση εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία. Πάντως στο Μαξίμου βλέποντας ακόμη και την φιλικότερη γραμμή του Βολφγκανγκ Σόιμπλε ως προς το προσφυγικό και τις ηπιότερες δηλώσεις του ακόμη και για το ελληνικό πρόγραμμα εκτιμούν ότι οι ίδιοι οι εταίροι μας θα θελήσουν να απαλλάξουν την χώρα από το βάρος της αναμονής της τρόικας και την αγωνία για την εκπρόθεσμη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Και το προσφυγικό στο τραπέζι

Στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα καθορίστηκε η γραμμή της κυβέρνησης για το προσφυγικό, γραμμή που θα προταθεί άλλωστε και στο συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα επιμείνει σε δύο θέματα: Στον αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ και επίσης στα ανοιχτά σύνορα. Σε περίπτωση που δεν ληφθούν αποφάσεις και υπάρξουν ασάφειες θα υπάρχει πάντα στα χέρια του το χαρτί του βέτο ως μοχλός άσκησης πίεσης στους ευρωπαίους εταίρους για μία οριστική συμφωνία.

Όπως συζητήθηκε χθες η Ελλάδα θα ζητήσει και οικονομική βοήθεια ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων για την δημιουργία των hot spots που θα δημιουργηθούν στην χώρα για την φιλοξενία των περίπου 20.000 προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί λόγω του κλεισίματος των συνόρων.