ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «εφεδρείες» Μητσοτάκη και το «πακέτο» της Θεσσαλονίκης

Οι «εφεδρείες» Μητσοτάκη και το «πακέτο» της Θεσσαλονίκης
(Ludovic Marin/Pool Photo via AP)

«Εμείς έχουμε εφεδρείες… Γιατί αν ακούγαμε τους άλλους…»: αυτή η φράση φαίνεται πως είναι το «σύνθημα» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα μια διαφορετική ομιλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, με προσκεκλημένους μόνο 50 εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και παραγωγικών τάξεων αραιά καθισμένους, με τις καρέκλες σε ικανή απόσταση μεταξύ τους.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στα τρία μεγάλα ζητήματα που αφορούν σήμερα την κοινωνία και την κυβέρνηση:

-Την πανδημία

-Την οικονομία και τις συνέπειες από την πανδημία

-Την τουρκική προκλητικότητα και τον τρόπο που θα θωρακιστεί η άμυνα της χώρας.

Φυσικά αναφορά θα υπάρξει και για τα τελευταία γεγονότα σχετικά με το μεταναστευτικό και τα όσα συνέβησαν στη Μόρια.

Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στο CNN Greece ότι ο πρωθυπουργός, που φημίζεται, για την ψυχραιμία του, φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος όταν χτύπησε το τηλέφωνο το πρωί της προηγούμενης Τετάρτης για να τον ενημερώσουν για τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στο ΚΥΤ της Μόριας.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή έδωσε εντολή να μην φύγουν από το νησί οι πρόσφυγες, γιατί αν γινόταν κάτι τέτοιο, ήταν πολύ πιθανό ανάλογες εικόνες να υπήρχαν και σε άλλα κέντρα προσφύγων στη Σάμο, στη Λέρο, στη Χίοοπουδήποτε, καθώς θα ξεσηκώνονταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα για χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Ωστόσο, με βαθμό σπουδαιότητας πολύ υψηλό και τα τρία αυτά μέτωπα, συν το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός θα κάνει ανακοινώσεις που θα περιλαμβάνουν ενίσχυση των εργαζομένων σε οικονομικό επίπεδο και από την άλλη θα περιγράψει το πώς θα θωρακιστεί η άμυνα της χώρας.

Μέσα από το τρίπτυχο αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας σε εξοπλιστικό επίπεδο, πρόσληψη στις Ένοπλες Δυνάμεις 12.000 ανδρών και γυναικών, σε βάθος δεκαετίας για έξι χρόνια και μόνιμη θητεία, αλλά και ενίσχυση των μονάδων εργοστασίων οπλικού υλικού από ξένες χώρες, όπως το Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας η κυβέρνηση θέλει να μην πειράξει, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, το μαξιλάρι των 34 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, θέλει να δημιουργήσει, «στοχευμένο» πακέτο μέτρων, το οποίο φέτος θα είναι «ψαλιδισμένο», λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Για το θέμα της πανδημίας ο πρωθυπουργός ανησυχεί ιδιαίτερα ύστερα κιόλας από την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και του αριθμού των ανθρώπων που αυξήθηκαν στις διάφορες ΜΕΘ.

Μάλιστα, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για την πανδημία, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι σε «πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρείται αύξηση στον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων στην Ελλάδα».

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι σήμερα ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, έφτασε τους 52, χτυπώντας έτσι των κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση.

Μέτρα ελάφρυνση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να έχει προκρίνει για το 2021 τα εξής μέτρα:

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σωρευτικά έως κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες για εργαζομένους και εργοδότες το 2021. Το ψαλίδισμα των εισφορών θα οδηγήσει σε αυξήσεις στο καθαρό ποσό του μηνιαίου μισθού που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που θα κυμαίνεται από 8 έως 81 ευρώ ανάλογα με το ύψος των αποδοχών.

-Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει πάνω από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Το ένα σενάριο προβλέπει οριζόντια μείωση κατά 30% για τα εισοδήματα από την 1η Ιανουαρίου 2021, νέα μείωση το 2022, ενώ το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης θα έχει καταργηθεί.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ με παράλληλη μείωση κατά 10%-20% για τα υψηλότερα.

Με βάση το σενάριο αυτό για εισόδημα 20.000 ευρώ το όφελος θα είναι 176 ευρώ.

-Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλλουν περίπου 611.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πως το τέλος θα μειωθεί από 650 ευρώ σε 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

-Ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ 8%-10% με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών έτσι ώστε να μην εξανεμισθεί η μείωση του 2019. Δεν αποκαλείται επίσης να έχουμε ανακοινώσεις για αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και την καταβολή αναδρομικών σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση, καθώς και της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους παλιούς συνταξιούχους.

Ακόμη, πηγές αναφέρουν πως θα υπάρξει και ανακοίνωση για πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι τέλος του έτους για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Ενίσχυση Ενόπλων Δυνάμεων

Ανακοινώσεις θα έχουμε, κατά πληροφορίες και για τα εθνικά ζητήματα, με τον κ. Μητσοτάκη να μιλά και για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με την πρόσληψη 12 χιλιάδων οπλιτών, καθώς οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται.

Ήδη μέχρι τώρα έχουν προσληφθεί 1.400 οπλίτες βραχείας ανακατάταξης και αναμένονται άλλοι 600, ολοκληρώνοντας έτσι το σύνολο των προσλήψεων με βάση την προκήρυξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η θητεία τους έχει χρονική διάρκεια 6 έτη με δυνατότητα επέκτασης στο βαθμό που επιτρέπει και ο προϋπολογισμός.

Σε ό,τι αφορά στην πρόσληψη των 12.000 ανδρών και γυναικών φαίνεται πως θα γίνει σε βάθος δεκαετίας γιατί, όπως εξηγεί ανώτατο στέλεχος του πενταγώνου, η σταδιακή πρόσληψη των οπλιτών δεν θα προκαλέσει και προβλήματα στη λήξη της θητείας τους διότι θα γίνει σταδιακά η απόλυση, όπως και η πρόσληψη.

Παράλληλα, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας:

«Από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα τρίπτυχο που αφορά εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και του έμψυχου δυναμικού».


Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στην ελληνογαλλική συμφωνία η οποία εκτός από το πολιτικό σκέλος περιλαμβάνει και αγορά των μαχητικών Rafale που ισχυροποιούν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά.

Μια διαφορετική συνέντευξη Τύπου

Διαφορετική από τις συνηθισμένες θα είναι και η συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, λόγω των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων.

Το σύνολο των ατόμων που θα βρίσκεται στην αίθουσα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους πενήντα. Θα υπάρξει ένας συνδυασμός φυσικής παρουσίας και ερωτήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι περισσότεροι από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους (περίπου 150 παρέστησαν στην περσινή έκθεση) θα συμμετέχουν στη συνέντευξη ηλεκτρονικά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Στις 10:00 θα συμμετέχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ- Helexpo.

Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Στις 13:00 ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.