ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνογαλλικό «μήνυμα» από την Κορσική και «κόκκινες γραμμές» στο ΝΑΤΟ

Ελληνογαλλικό «μήνυμα» από την Κορσική και «κόκκινες γραμμές» στο ΝΑΤΟ
(Benoit Tessier/Pool via AP)

«Απειλή» χαρακτήρισε η Ελλάδα την Τουρκία στην κρίσιμη συνεδρίαση στο ΝΑΤΟ. Στο «τραπέζι», στο οποίο προήδρευε ο Γεν. Γραμ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος μας στη Συμμαχία, Πρέσβης Σπύρος Λαμπρίδης, διεμήνυσε πως προαπαιτούμενο για την έναρξη του διαλόγου με την Τουρκία είναι να αποχωρήσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η χθεσινή συζήτηση:

-Αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.

ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

-Τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, δέσμευση σε Άρθρο 1 Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ που αναφέρεται σε Χάρτη ΗΕ και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

-Η Ελλάδα τόνισε επιπλέον ανάγκη άμεσης απόσυρσης συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου Oruc Reis, από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

-Η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.

-Ως προς τις προτάσεις του ΓΓ ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.

Η κυβέρνηση, επομένως, προχωρά στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, στέλνοντας τα σχόλιά της γραπτώς.

Την ίδια ώρα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ εξακολουθεί να κινείται στην ρητορική της σκληρής γραμμής ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία ασφάλισε το Oruc Reis σε περίπτωση που υποστεί ζημιά.

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ στήριξε για ακόμη μια φορά την Ελλάδα, τοποθετούμενο για το ενδεχόμενο επέκτασης των τουρκικών ερευνών κοντά στο Καστελόριζο.

«Oι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας για την έρευνα φυσικών πόρων σε περιοχές, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κρίσιμες επαφές στην Κορσική

Η σημερινή ημέρα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη ημέρα σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα με διπλωματική ατζέντα να περιλαμβάνει σημαντικά ραντεβού, τα οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε σημαντικές εξελίξεις.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (MED7)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει στην Κορσική σημαντικές επαφές με τον Γάλλο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου.
Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε επίσημα πως ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συζητήσει την τεταμένη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αυτήν την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Παρόντες θα είναι επίσης οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πολιτικοί αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα να πέσουν οι «υπογραφές».

Συγκεκριμένα, στο «τραπέζι» των συζητήσεων θα τεθεί και η αγορά οπλικών συστημάτων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Το αυριανό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κορσική έχει ως εξής:

15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής

16:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν

17:30 Συμμετοχή του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Μακρόν

19:30 Κοινή Συνέντευξη Τύπου

20:45 Επίσημο δείπνο.

Τι περιλαμβάνει η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία

Σημειώνεται ότι την Τρίτη το απόγευμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, συζήτησε -μεταξύ άλλων- για την ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία, την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών Rafale, την συντήρηση των αεροσκαφών Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας και των ελικοπτέρων NH-90.

Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης, κυκλοφόρησαν πληροφορίες για δανεισμό, προς την Ελλάδα, δύο υπερσύγχρονων φρεγατών από τη Γαλλία, οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο δοκιμών και διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής, για την οποία ενδιαφέρεται το πολεμικό ναυτικό.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι δύο αυτές φρεγάτες ενδεχομένως να παραχωρηθούν με την μορφή δανεισμού ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης, μέχρι η Αθήνα να καταλήξει για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Πρόκειται για δύο καινούργια γαλλικά σκάφη τύπου FREMM, την «Αλσατία» και τη «Λωρραίνη», που ναυπηγήθηκαν μόλις το 2019.

Διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής για την οποία ενδιαφέρεται το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά είναι εξαιρετικές και στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο, η ταχύτητά τους φτάνει τους 27 κόμβους.

Το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού κεντρίζουν επίσης και οι γαλλικές φρεγάτες Belhara.