ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Τραμπ: Οι όροι της Αθήνας για διάλογο με την Άγκυρα

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Τραμπ: Οι όροι της Αθήνας για διάλογο με την Άγκυρα
Φωτογραφία αρχείου ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας συζήτησαν δύο φορές -σε διάστημα δύο ημερών- ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Η κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειοέχει επίσης βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένει μέχρι την Σύνοδο Κορυφής των «27» στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου βήμα αποκλιμάκωσης από την Τουρκία.

O πρωθυπουργός, κατά τις δύο επικοινωνίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κατέστησε σαφές υπό ποιους όρους η Αθήνα θα προσέλθει σε διάλογο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», η Αθήνα είναι διατεθειμένη να ξαναπιάσει το νήμα των διερευνητικών από εκεί που σταμάτησαν το 2016, για το ένα και μοναδικό ζήτημα: τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

«Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη. Για να ξαναρχίσουμε τις συζητήσεις όμως πρέπει η Τουρκία, που κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις, να σταματήσει αμέσως, ώστε να πάμε σε αποκλιμάκωση», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδς ο κ. Μητσοτάκης, κατά την 20-25 λεπτών επικοινωνία τους.

Επί της ουσίας, η Αθήνα ζητεί η Αγκυρα να τερματίσει το μπαράζ των προκλήσεων και να υπάρξει ένα «ικανό διάστημα ηρεμίας, προκειμένου να αποδειχθεί η συνέπεια της άλλης πλευράς στο Αιγαίο», πριν επαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υποτιμούν τις στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει Τραμπ και Ερντογάν. Όμως -όπως εκτιμά το δημοσίευμα- αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην «ετοιμότητα» που επέδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος να παρέμβει στην εν εξελίξει κρίση, επικοινωνώντας την περασμένη Τετάρτη δύο φορές με τον κ. Μητσοτάκη και μία με τον Τούρκο ομόλογό του. Εξάλλου, το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου στον πρωθυπουργό ήταν ότι «θέλω να βοηθήσω στην αποκλιμάκωση».

Όπως αναφέρεται, ο κ. Τραμπ σε δύο μήνες βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εξαιρετικά δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στην οποία προσέρχεται, μάλιστα, με τον ρόλο του «αουτσάιντερ». Ως εκ τούτου, η ψήφος της ελληνικής μειονότητας αποκτά βαρύνουσα σημασία. Επίσης, είναι προφανές ότι θα αποτελούσε τεράστια «σκιά» για τον ίδιο να υπάρξει επί της προεδρίας του «σύρραξη» δύο συμμαχικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ χωρών.