ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας, ο ρόλος του Βερολίνου και η προοπτική της Χάγης

Ο Τσίπρας, ο ρόλος του Βερολίνου και η προοπτική της Χάγης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, ο Χάικο Μάας συνάντησε και τον Αλέξη Τσίπρα.

Άλλωστε, πάντοτε οι Γερμανοί αξιωματούχοι στις επίσημες επισκέψεις τους στην Αθήνα έχουν επαφές και με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την τρέχουσα κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τη γερμανική πρωτοβουλία που στοχεύει στην επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Κουμουνδούρου, o Αλέξης Τσίπρας «υπογράμμισε την ανάγκη η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και να αποδεχθεί την προοπτική ισχυρών κυρώσεων στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού ευρωτουρκικού διαλόγου.» Τόνισε δε ότι «μόνο σε αυτήν τη βάση και με τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων, μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ -χωρίς παρέμβαση τρίτων στην ατζέντα των συνομιλιών- με σκοπό, αν οι διερευνητικές αποτύχουν να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη».

Δύο σημεία συναίνεσης

Από τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Χάας φαίνεται ότι υπάρχουν δύο σημεια συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ελληνοτουρκικά, ακόμα και σε μια συγκυρία όπου οι μεταξύ τους σχέσεις είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο.

Το πρώτο κοινό σημείο είναι η επιμονή στη θέση η πατρότητα της οποίας ανήκει στον Ανδρέα Παπανδρέου, ότι το μόνο θέμα για διάλογο με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Το δεύτερο είναι ότι δεν μπορούν να αρχίσουν ξανά οι διερευνητικές επαφές όσο συνεχίζεται η ένταση, δηλαδή όσο το Oruc Reis πλέει στη Μεσόγειο.

Ο ρόλος της Γερμανίας

Επιπλέον, το κάλεσμα στην ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πρώτον, ο πρώην πρωθυπουργός «αδειάζει» με διακριτικό τρόπο όσους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινώντας από θέσεις εθνικής πλειοδοσίας, αντιμετωπίζουν τους Ευρωπαίους όρους με καταγγελτικούς όρους.

Δεύτερον και κυριότερο, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει εμμέσως στο Βερολίνο τον ειδικό ρόλο του διαμεσολαβητή. Δεδομένης της εχθρότητας των Μακρόν κι Ερντογάν, μόνο το Βερολίνο μπορεί να εκπροσωπήσει διπλωματικά την ΕΕ στις διαβουλεύσεις για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Μάλιστα, για τον κ. Τσίπρα, η ευρωπαϊκή ανάμειξη δεν είναι απλώς επιθυμητή. Αποτελεί ευθύνη των εταίρων να συνομιλήσουν με την Τουρκία και να της επιβάλουν, αν χρειαστεί, κυρώσεις.

Η Χάγη

Τέλος, η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εάν δεν ευοδωθούν οι διερευνητικές επαφές, αποτελεί πλέον βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε προηγούμενη φάση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλειε τη Χάγη αλλάδε την έβαζε ρητά ως στόχο. Στο κείμενο της ΚΟ για το «παρών» στη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου διαβάζουμε: «Η κυβέρνηση όφειλε να προωθεί μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική που να προασπίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και να εργάζεται για την επανεκκίνηση των διερευνητικών για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, με προσφυγή στη Χάγη, εάν αποτύχουν.»