ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ για Λευκορωσία: Ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση και αποφυγή βίας κατά πολιτών

ΥΠΕΞ για Λευκορωσία: Ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση και αποφυγή βίας κατά πολιτών
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Λίγες ώρες μετά τη τηλεδιάσκεψη των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τεκταινόμενα στη Λευκορωσία, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί σε «άμεση αποκλιμάκωση και αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω χρήσης βίας κατά πολιτών».

«Η Ελλάδα παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στη Λευκορωσία και εκφράζεται πλήρως από τη δήλωση της ΕΕ, 11ης τρέχοντος, στη συνέχεια των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή το υπουργείο Εξωτερικών.

«Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση και αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω χρήσης βίας κατά πολιτών».

Επισημαίνει δε, ειδικότερα, «την ανάγκη σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των μέσων μαζικής επικοινωνίας και ενημέρωσης», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ με ομόφωνη απόφαση των «27» θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε «πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην εκλογική νοθεία και την καταστολή των διαδηλώσεων» στη Λευκορωσία.

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε -μεταξύ άλλων- πως η ΕΕ είναι στο πλευρό του λαού της Λευκορωσίας, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη βία και την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες.

«Η κατάσταση στη Λευκορωσία είναι ολοένα και πιο ανησυχητική. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη στον λαό της χώρας... στεκόμαστε στο πλευρό σας», είπε μεταξύ άλλων ο Μισέλ, τονίζοντας στη συνέχεια πως η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, κατά το οποίο ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, φαίνεται να εξασφαλίζει πάνω από το 80% των ψήφων.

«Οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Η βία που ακολούθησε ήταν σοκαριστική και μη αποδεκτή. Ζητάμε ανεξάρτητη έρευνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ