ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ - Στο επόμενο Συμβούλιο οι κυρώσεις

Πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ - Στο επόμενο Συμβούλιο οι κυρώσεις
Twitter/ @NikosDendias

Τέσσερα ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα του έκτακτου Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ

Αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτεράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας, οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του με στοιχεία την τουρκική παραβατικότητα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης οι προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, οι εξελίξεις στον Λίβανο μετά τις πολύνεκρες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό, καθώς και η κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Δένδιας: Παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου

Την ικανοποίησή του από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση των διπλωματικών του επαφών για την κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο κατάλογος κυρώσεων που έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζεται. Θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα. Στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν χρειαστεί. Ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου».

«Θέλω να πω ότι οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν».

«Στο Συμβούλιο παρουσίασα με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή. Ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλειρηνική. Επιλύει τα όποια ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο. Οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο το αποδεικνύουν. Παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και με την Τουρκία. Βεβαίως, όμως, όχι υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμού. Διάλογος διεξάγεται υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς. Όχι επί παντός του επιστητού», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.