ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας: Ραντεβού Δένδια με Πομπέο και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ

Διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας: Ραντεβού Δένδια με Πομπέο και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ
INTIME NEWS /

Στη Βιέννη θα είναι στραμμένα την Παρασκευή τα βλέμματα της διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας, όπου διεξάγεται η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύρια θέματα την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη σοβαρή πολιτική κρίση που σοβεί στην Λευκορωσία. 

Παρών στις συζητήσεις ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα ενημερώσει τους εταίρους του για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με τους Τούρκους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Αθήνα έχει επιδοθεί σε μια διπλωματική κούρσα ενημέρωσης όλων των εταίρων της, καθώς και των στρατηγικών «παικτών» στην Ανατολική Μεσόγειο, για την παρατεινόμενη τουρκική παραβατικότητα με φόντο τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Κλειδί», στο περιθώριο του ΣΕΥ, θα είναι και η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Τουρκική παραβατικότητα και... fake news

Πέραν, ωστόσο, της τουρκικής παραβατικότητας, η ελληνική πλευρά είναι απολύτως έτοιμη να απαντήσει στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΣΕΥ και στους προκλητικούς ισχυρισμούς της Άγκυρας, ιδίως ως προς μία περίεργη δήλωση στην οποία προέβη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το απόγευμα της Πέμπτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν δήλωσε:

«Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και έλαβαν την πρώτη απάντηση».

Στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, όταν ρωτήθηκαν από το CNN Greece, δήλωσαν άγνοια για το περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σε λογαριασμούς Τούρκων χρηστών στο Twitter αναρτώνται τις τελευταίες ώρες πληροφορίες, οι οποίες παρουσιάζουν αντιστρόφως, το επεισόδιο που φέρεται να έλαβε χώρα χθες μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής «Kemal Reis». Σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης οι δύο φρεγάτες επακούμβησαν η μία στην άλλη με αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, να υποστεί ζημιά το τουρκικό πλοίο. Στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα το ίδιο επεισόδιο παρουσιάζεται με καθυστέρηση 24 ωρών και αντιστρόφως, ότι δηλαδή η τουρκική φρεγάτα παρεμπόδισε την ελληνική και της προκάλεσε ζημιές.

Σχετικά, λοιπόν, με τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως και οι Βρυξέλλες δείχνουν ενοχλημένες από τις τοποθετήσεις Ερντογάν, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

«Η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου» τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Τούρκο Πρόεδρο κατά τη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή των προκλήσεων.

Ταξίδι - εξπρές Δένδια στην Ιερουσαλήμ και μπαράζ επαφών

Εν τω μεταξύ, από το πρωί της Πέμπτης ο Νίκος Δένδιας έχει πραγματοποιήσει ένα ταξίδι - «αστραπή» στην Ιερουσαλήμ, ώστε να ενημερώσει την κυβέρνηση Νετανιάχου για την τουρκική προκλητικότητα.

Νετανιάχου σε Δένδια: Παρακολουθούμε σοβαρά την επιθετικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Εν συνεχεία, πριν αλλά και έπειτα από την επιστροφή του στην Αθήνα, επιδόθηκε σε ένα μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με ξένους αξιωματούχους και ομολόγους του για την προβολή των ελληνικών θέσεων, με φόντο την επικείμενη κρίσιμη συνεδρίαση του ΣΕΥ.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Γαλλίας, Ζαν – Ιβ Λε Ντριάν στις 21:30 την Πέμπτη, ενώ λίγο νωρίτερα συνομίλησε με τον πατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Ασφάλεια Ζοζέπ Μπορέλ, τόσο ενόψει του έκτακτου ΣΕΥ όσο και του προσεχούς άτυπου συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Βερολίνο στις 27-28 τρέχοντος.

Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας, ενώ συζήτησαν και για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, στο επίκεντρο βρέθηκε η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, στο πλαίσιο των τακτικών μεταξύ τους επαφών, είχε νέα συνομιλία στις 20:00 με τον Εμιρατινό ομόλογό του, Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, ενώ επικοινώνησε και με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές Κρις βαν Χόλεν και Μπόμπ Μενέντεζ στις 19:15 και 20:30 αντίστοιχα.

Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου - Επαφές Μητσοτάκη με Μέρκελ και Μισέλ

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, λίγο μετά τις 18:00 ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συμμετάσχει σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη αυτή, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και διήρκεσε περί τη μία ώρα, συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών της ελληνικής πλευράς, με φόντο τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ).

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με το επίκεντρο των μεταξύ τους συζητήσεων να εστιάζεται στην τουρκική παραβατικότητα τόσο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κυρία Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του ΣΕΥ, ενώ είχε επαφές και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υψηλού συμβολισμού κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας στην Ανατ. Μεσόγειο

Εν τω μεταξύ, κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Γαλλία, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Αυγούστου, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου