ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Δυσφορία «προεδρικών» για την «πλατφόρμα Τσακαλώτου»

ΣΥΡΙΖΑ: Δυσφορία «προεδρικών» για την «πλατφόρμα Τσακαλώτου»
ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Εποχή προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι απαντήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών θεωρήθηκαν ολοκληρωμένη πλατφόρμα εσωκομματικής αντιπολίτευσης που αφορούσε τόσο την αντιπολιτευτική τακτική όσο και την ιδεολογική ταυτότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι αιχμές κατά του ίδιο του Αλέξη Τσίπρα ήταν αρκετές, αν και ο κ. Τσακαλώτος ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις εκφράσεις του, ενώ απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήταν και είναι ακατανόητη η επιχείρηση να μετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κεντροαριστερά. Αδιάβαστη, εμμονική και αυτοκαταστροφική.» Αυτή η φράση ίσως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο πυρήνας της «πλατφόρμας Τσακαλώτου».

Όπως ήταν αναμενόμενο, το «προεδρικό» στρατόπεδο εξέφρασε τη δυσφορία μια την ενόχλησή του για την παρέμβαση Τσακαλώτου. Αν και τα στελέχη απέφυγαν τα δημόσια σχόλια, πολλά ήταν αυτά που γράφηκαν στα social media από τη «βάση» των προεδρικών.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η αντεπίθεση των «προεδρικών» εστιάζει στα κυβερνητικά πεπραγμένα του κ. Τσακαλώτου και όχι στα ιδεολογικά ζητήματα που ανοίγει.

«Αναπαραγωγή της μιζέριας»

Ηγετικό στέλεχος της «προεδρικής» τάσης έκανε λόγο στο CNN Greece για αναπαραγωγή της μιζέριας και της εσωστρέφειας. Εγκάλεσε επίσης τον κ. Τσακαλώτο ότι ανακινεί εκ νέου το θέμα του ονόματος στην αλλαγή του οποίου είχε συναινέσει. Ο συνομιλητής μας επισήμανε ακόμα ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για δημοκρατία όταν τα όργανα του κόμματος έχουν εκλεγεί το 2016 και η «ομπρέλα» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δείχνει απροθυμία για τη διεξαγωγή του. «Το συνέδριο πρέπει να γίνει το συντομότερο, έστω κι εξολοκλήρου ψηφιακά», μας είπε. Τέλος, το στέλεχος των «προεδρικών» έκανε κριτική στην κ. Τσακαλώτο για το ότι απέφυγε την αυτοκριτική σχετικά με όσα έπραξε ως υπουργός.

Άλλο κορυφαίο στέλεχος των «προεδρικών» με υπουργική θητεία, είπε στο CNN Greece ότι «ο Ευκλείδης υποτιμά το ζήτημα των εκπροσωπήσεων των διαφόρων κοινωνικών ομάδων». Μοιάζει να υιοθετεί την πρωτοφανή θεωρία ότι υπάρχει ο «λαός του 62% του Όχι» και οι τεχνοκράτες. Από εκεί και πέρα, κανείς άλλος». Ο συνομιλητής μας προσέθεσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του κ. Τσακαλώτου: «Πρέπει να πετάξουμε από το πρόγραμμά μας τα μνημονιακά απόνερα, έτσι όπως αυτά τα είδαμε στη πολιτική που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις μας στα δημοσιονομικά, τις τράπεζες, τις ιδιωτικοποιήσεις. Πρέπει να ακολουθήσουμε άλλη πολιτική η οποία εκφράζεται, για παράδειγμα, στην τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας την οποία δεν υπέγραψε ο Ευκλείδης.»

Η ανάρτηση Πολάκη

Πολύ πιο επιθετικός ο Παύλος Πολάκης οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ευκλείδη ,εγώ δε θέλω μόνο να «διαφημίζουμε» το ηθικό πλεονέκτημα!! Τοχουμε έτσι κι αλλιώς και το αποδείξαμε! ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!»

Ο κ. Πολάκης προσέθεσε:

«Χρειαζόμαστε:

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που θα το φτιάξουμε έτσι όπως ,ακροθιγώς, είπα παραπάνω. Η δημοκρατία και τα δικαιώματα μόνο ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ!

ΜΑΖΙΚΟ ΚΟΜΜΑ που να αντιστοιχίζεται με το 32% της κοινωνίας που και στην ήττα μας ,ακούμπησε την ελπίδα της πάνω μας και δεν επιτρέπεται πλέον να είναι εκτός των οργανωμένων μας δυνάμεων (με οποιαδήποτε πρόφαση «καθαρότητας»)

ΑΡΧΗΓΟ τον Αλεξη Τσίπρα ,που ήταν ο μόνος ΗΓΕΤΗΣ της αριστεράς που την κρίσιμη στιγμή που έσπαγε το προηγούμενο κοινωνικό συμβόλαιο του δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είπε το «πάμε να κυβερνήσουμε» και φτάσαμε στο 36,5% συσπειρώνοντας με το λόγο και την παρουσία του και ταξικά και πολιτικά τα κοινωνικά στρώματα των κάτω ,της νεολαίας και σοβαρού κομματιού των μεσαίων (που οι τελευταίοι μας γύρισαν την πλάτη γιατί μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 18 έπρεπε η ανακούφιση της να είναι ΑΜΕΣΗ και όχι απλά να θωρακίζουμε τη χώρα με 37,5 δις ,έφταναν και τα 30...)

Αυτά.... Χαιρετισμούς απ’ τα Σφακιά!»

Πάντως, στους κόλπους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης η τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου φαίνεται να έχει μεγάλη αποδοχή.