ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης στο CNN Greece: Να δοθούν τώρα όλα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Χαρίτσης στο CNN Greece: Να δοθούν τώρα όλα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους
Γιώργος Ζάχος / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece o Αλέξης Χαρίτσης κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους, μην επιστρέφοντας το σύνολο των αναδρομικών μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι υπάρχουν στα δημόσια ταμεία τα αναγκαία κονδύλι λόγω του μαξιλαριού ασφαλείας που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να χορηγήσει το σύνολο των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι λόγω ιδεοληπτικών εμμονών οδηγεί τη χώρα σε νέο γύρο μνημονιακών πολιτικών. Εκτίμησε ακόμα ότι η ύφεση θα έχει μεγάλο βάθος και χρονική διάρκεια.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι η κυβέρνηση υποτίμησε την απειλή της Άγκυρας. Καταλόγισε ακόμα στον πρωθυπουργό ότι επέδειξε ολιγωρία στο ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκίας. Προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικός στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, αρκεί να μη γίνει υπό καθεστώς απειλών. Τέλος, επανέλαβε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει μια συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, αρκεί αυτή να μην παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση στο CNN Greece:

-Ασκείτε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το ότι δεν δίνει το σύνολο των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Ο πρωθυπουργός όμως στη Βουλή είπε ότι οι δημοσιονομικές αντοχές του κράτους δεν επιτρέπουν περισσότερα. Δεδομένου ότι κι εσείς ως κυβέρνηση ήσασταν πολύ «σφιχτοί» στις παροχές, μήπως κάνετε αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς;

-Κατ’ αρχάς δεν πρέπει να συγκρίνουμε τους περιορισμούς που έχει μια κυβέρνηση εντός Μνημονίου με αυτούς μιας κυβέρνησης εκτός Μνημονίου. Πόσο μάλλον όταν έχει ανασταλεί η ισχύς του Συμφώνου Σταθερότητας και υπάρχει το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ.

Ο πρωθυπουργός κορόιδεψε τους συνταξιούχους γιατί εξαίρεσε από τα επιστρεφόμενα αναδρομικά τα δώρα και τις επικουρικές, ενώ η απόφαση του ΣτΕ ήταν ρητή: Έπρεπε να επιστραφούν όλα. Η κοροϊδία ήταν μάλιστα διπλή. Η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει την επιστροφή 3,9 δισ., ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιστροφή 1,4 δισ, και τελικά στην τροπολογία που έφερε ο ο κ. Σταϊκούρας διαβάζουμε για 900 εκατομμύρια. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι πλήττονται περισσότερο. Περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχων που παίρνουν λιγότερο από 1000 ευρώ σύνταξη, δεν θα πάρουν απολύτως τίποτα από τα αναδρομικά.

Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμα μέτρο αναδιανομής σε βάρος των ασθενέστερων.

Είναι εφικτό να δοθούν τα αναδρομικά

-Επομένως, καλείτε την κυβέρνηση αν επιστρέψει το σύνολο των αναδρομικών.

-Ακριβώς. Να σταματήσει τις αλχημείες και να καταβάλει τα αναδρομικά δίχως περικοπές στους συνταξιούχους.

-Πώς μπορεί όμως να γίνει αυτό από τη στιγμή που δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Τι θα κάνατε εσείς στη θέση του του κ. Σταϊκούρα για να δώσετε τα χρήματα;

-Προφανώς δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Υπάρχει όμως το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλο που όταν φτιαχνόταν η ΝΔ μίλαγε για έγκλημα κατά της ελληνικής οικονομίας, το μαξιλάρι δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν στο μέτρο του δυνατού οι συνέπειες της κρίσης, καθώς και να διορθωθούν αδικίες του παρελθόντος, όπως τα αναδρομικά.

Τα αναδρομικά πρέπει αν δοθούν στο σύνολό τους. Υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες χάρη στο μαξιλάρι ασφαλείας και δεν υπάρχουν οι περιορισμοί που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Είναι λοιπόν τώρα ο χρόνος να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους.

Η απόφαση της κυβέρνησης να κουρέψει τα αναδρομικά κατά 70% και να μην τηρήσει την απόφαση του ΣτΕ, είναι το τρίτο πλήγμα που δέχτηκαν οι συνταξιούχοι, και ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, από την κυβέρνηση της ΝΔ. Είχαν προηγηθεί τη κατάργηση της 13ης σύνταξης και η μη χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος στο τέλος του 2019, πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια.

Πολύ μεγάλη η ύφεση

-Πέρα από τα αναδρομικά, κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της οδήγησε την ελληνική οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βλέπουμε όμως την ύφεση να παίρνει πρωτοφανή διάσταση παγκοσμίως, ενώ προχτές ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι η υπάρχουν χώρες της ευρωζώνης με μεγαλύτερη ύφεση από την Ελλάδα. Μήπως αδικείτε την κυβέρνηση;

-Η κυβέρνηση είναι αυτή που αδικεί την ελληνική κοινωνία, προσπαθώντας να εξωραΐσει την κατάσταση. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε προχτές να πει ότι όλα βαίνουν καλώς. Όντως η κρίση είναι παγκόσμια και χτυπάει σκληρά ακόμα και τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες. Υπάρχουν όμως δύο στοιχεία που δείχνουν ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια και πολύ μεγάλο βάθος. Πρώτον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κατάφερε» να οδηγήσει την οικονομία ξανά σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο του 2020, δηλαδή πριν ενσκήψει πανδημία και μετά 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Άρα η ελληνική οικονομία ήταν ήδη σε ύφεση όταν συνάντησε την παγκόσμια κρίση. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται ιδιαίτερα από τον τουρισμό, την εστίαση, την ιδιωτική κατανάλωση που κατεξοχήν πλήττονται από την κρίση. Ήδη τα δημόσια έσοδα έχουν «τρύπα» 6 δισ.. Πώς θα καλυφθούν αυτά; Με νέα περιοριστικά μέτρα τη στιγμή όπου η κοινωνία δεν έχει πια αντοχές.Ή με ένα πρόγραμμα προστασίας της εργασίας και των αδυνάμων, όπως αυτό που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με το Μένουμε Όρθιοι;

Αναμένουμε από την κυβέρνηση το σχέδιο της. Όσα όμως βλέπουν το φως της δημοσιότητα από το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη δείχνουν ότι η κυβέρνηση λόγω των ιδεοληπτικών εμμονών της, θα μας βάλει σε έναν νέο φαύλο κύκλο μνημονιακής λιτότητας.

Αναγκαία η απειλή κυρώσεων

-Πάμε τώρα στα ελληνοτουρκικά. Πώς κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης κατά της διάρκεια της παρ’ ολίγον κρίσης με το Oruc Reis;

-Η στάση της κυβέρνησης μάς προκαλεί ανησυχία. Εξαρχής η κυβέρνηση υποτίμησε το ζήτημα της αυξημένης επιθετικότητας της Τουρκίας. Είχαμε επισημάνει από τον Σεπτέμβρη του 2019 ότι τον Ιούνιο του ίδιου έτους η χώρα μας είχε πετύχει να μπει στη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το τελευταίο στο οποίο συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας, η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ…

-Επιτρέψτε μου μια παρέμβαση για τις κυρώσεις. Εγκαλείτε την κυβέρνηση για τη μη επιβολή κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας. Αλλά τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα όταν οι μεγάλοι της Ευρώπη εμφανίζονται τελείως απρόθυμοι;

-Έχουμε πλέον απτά δείγματα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία. Αναφέρομαι στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το τουρκολιβυκό σύμφωνο, την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών. Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει κυβέρνηση να φέρει τη συζήτηση για τα ευρωτουρκικά, γιατί αυτά τα ζητήματα είναι ευρωτουρκικά και όχι μόνο ελληνοτουρκικά, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, δηλαδή στο Συμβούλιο Κορυφής. Αυτό δεν συνέβη. Μετά 8 μήνες είδαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει ότι θα διεκδικήσει να συζητηθεί το ζήτημα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Δεν συζητήθηκε όμως και παραπέμφθηκε σε επόμενη Σύνοδο. Λίγες μέρες αργότερα κ. Μέρκελ δήλωσε ότι δεν θα συζητηθεί ούτε σε επόμενη Σύνοδο. Βλέπουμε από τη μεριά της Ευρώπης μια προσπάθεια να μην ανοίξει αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση υιοθετώντας την απολύτως λανθασμένη λογική ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη διεθνώς, δεν πράττει τα αυτονόητα. Δηλαδή δεν θέλει να γίνει «ενοχλητική» τους Ευρωπαίους εταίρους για να ανοίξει αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Πέρα από το ζήτημα των κυρώσεων, η κυβέρνηση οφείλει επίσης να κρατάει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Το προηγούμενο διάστημα είδαμε ότι η κυβέρνηση δεν διέθετε τέτοιους διαύλους. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεν έθεσε στις συναντήσεις του με τον Ερντογάν τα κρίσιμα ζητήματα. Μαζί λοιπόν με την απειλή κυρώσεων, απαιτείται διάλογος και αποφασιστική ευρωπαϊκή παρέμβαση. Δεν αρκεί η επιδιαιτησία Μέρκελ.

«Ναι» στις διερευνητικές επαφές

-Επομένως εσείς είστε υπέρ της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας;

-Οι διερευνητικές επαφές είχαν σταματήσει το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας. Πρέπει λοιπόν να ξαναρχίσουν. Με την προϋπόθεση όμως ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις απειλές. Δεν μπορεί να γίνει διάλογος υπό καθεστώς απειλής.

-Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να «βάλει πλάτη» αν η κυβέρνηση κλείσει συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Ισχύει ακόμα αυτή τη τοποθέτηση ή τη μεταβάλατε μέσα στο τοξικό κλίμα των ημερών;

-Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ό,τι υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, ασκώντας θεσμική και προγραμματική αντιπολίτευση. Το αποδείξαμε άλλωστε στη συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, την υγειονομική κρίση, τον Έβρο, την ψήφο των ομογενών. Δεν πολιτευόμαστε με μικροκομματική λογική, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία η οποία στη Συμφωνία των Πρεσπών επιδόθηκε σε ρεσιτάλ εθνολαϊκισμού. Θα στηρίξουμε λοιπόν μια συμφωνία με την Αίγυπτο στο βαθμό που θα προάγει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

-Μιας και αναφερθήκατε στη Συμφωνία των Πρεσπών, πώς τη «βλέπετε» δύο χρόνια μετά και μάλιστα σε μια στιγμή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση από θέσεις μιας ορισμένης εθνικής πλειοδοσίας;

-Οι τελευταίες εξελίξεις και στα ελληνοτουρκικά έδειξαν πόσο σημαντικό είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Τι σημαίνει όμως ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική; Σημαίνει πρώτα απ’ όλα να δημιουργείς σχέσεις επικοινωνίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής. Αυτό ακριβώς που δεν κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία δεν έκανε τίποτα ακόμα και την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον τότε Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την οποία αναβίωσε τελικά ο πρόεδρος Μακρόν. Το δεύτερο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να αναλαμβάνει μείζονες διπλωματικές πρωτοβουλίες που επιλύουν κρίσιμα ζητήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Αναρωτιέμαι που θα βρισκόμασταν σήμερα αν δεν είχε πάρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την ιστορική απόφαση, πέραν των άλλων και σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, δεδομένης της τουρκικής διείσδυσης στη γειτονική χώρα. Τώρα η Βόρεια Μακεδονία είναι μια φίλη και σύμμαχος χώρα η οποία έχει πια ευρωπαϊκή προοπτική χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών.