Μητσοτάκης σε Μάας: Μονόδρομος οι κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ότι πλέον η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος.
«Εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μάας.
«Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά», συνέχισε.
«Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα», πρόσθεσε.
«Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά».
«Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Η Τουρκία θα απομονωθεί αν δεν σταματήσει τις προκλήσεις»
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έκανε λόγο για ξεκάθαρη στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, τόσο από πλευράς Γερμανίας όσο και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως προϋπόθεση διαλόγου με την Άγκυρα είναι ο τερματισμός της προκλητικής στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.
«Καταστήσαμε σαφές προς την Τουρκία ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά.
Στις συνομιλίες που είχα και που αναφερθήκαμε στην Τουρκία διαπιστώσαμε, διαπίστωσα και εγώ, και επιβεβαιώνω τα όσα είπατε και εσείς κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό που αντικατοπτρίζεται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικατοπτρίζει τις συστάσεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών-μελών, ότι έχουμε ξεκάθαρη στάση, αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. Αυτός θα είναι και ο ρόλος μας στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταστήσαμε, επίσης, σαφέστατο προς την Τουρκία -όπως είπατε ακριβώς και εσείς- ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο» ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
Ο κ. Μάας κατέστησε σαφές ότι «με σθένος θα ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή απέναντι στην Τουρκία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο επίπεδο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Για τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Βερολίνου στα ελληνοτουρκικά ο Γερμανός υπουργός είπε: «Γνωρίζετε, ότι η Καγκελάριος αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Είναι πραγματικά στρατευμένη προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο σθεναρά και με ανάληψη δράσης θα αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα του μεταναστευτικού. Αυτό που επιθυμούμε -και είναι μέλημά μας- είναι να μην επαναληφθούν λάθη τα οποία έγιναν κατά το παρελθόν, να αφεθούν δηλαδή χώρες -όπως η Ελλάδα, πρώτα απ’ όλα- μόνη της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αργότερα συνέβη ακριβώς το ίδιο και με την Ιταλία. Αυτό που επιθυμούμε, λοιπόν, είναι να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Θα ταχθούμε υπέρ του να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση, να υπάρχει από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά έχουν και υποχρεώσεις έναντι των άλλων κρατών και ότι με τη συμβολή τους θα πρέπει να κοιτάξουμε να έχουμε μια λύση. Και θέλω να είστε σίγουρος ότι έχετε την αμέριστη υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης».
Οι NAVTEX που προκάλεσαν συναγερμό στην Αθήνα
Ειδικότερα, η Άγκυρα προχωρά σε έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλεια.
Εδώ ο χάρτης με την περιοχή που περικλείουν τα στίγματα της τουρκικής Navtex για σεισμικές έρευνες:
Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα και στελέχη έχουν λάβει εντολή να μετακινηθούν στις μονάδες τους.
Navtex και στο Αιγαίο έως 29 Ιουλίου
Παράλληλα με την Navtex για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι από τη Δευτέρα σε ισχύ και Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης, με την οποία δεσμεύεται μία μεγάλη περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου για άσκηση με πραγματικά πυρά.
Η Navtex έχει ισχύ από 20 έως 23 Ιουλίου και από 27 έως 29 Ιουλίου και αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις εξής συντεταγμένες:
38 45.00 N 025 21.00 E
38 45.00 N 024 52.00 E
38 18.00 N 024 52.00 E
38 18.00 N 025 21.00 E
Τουρκική Navtex και νοτιοδυτικά της Κύπρου
Η Τουρκία εξέδωσε πριν λίγες μέρες Navtex που αφορά νέα γεώτρηση -η οποία θα γίνει από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 18 Αυγούστου- και στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Κύπρου, στα οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα, τέσσερα τουρκικά πλοία θα κάνουν τη νέα γεώτρηση, το Γιαβούζ και τα σκάφη «Ερτουγρούλ μπέη», «Οσμάν μπέη» και «Ορχάν μπέη».
Παράλληλα, η Τουρκία προειδοποίησε αυστηρά πως «συστήνεται να μην παρενοχληθεί το πεδίο εργασίας».
Δένδιας και Μάας στέλνουν μήνυμα στην Τουρκία
Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλαν την Τρίτη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Γερμανός ομόλογός του Χάικο Μάας κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη στην Αθήνα.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι συστηματικά η Τουρκία αγνοεί τις προτροπές για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και πρόσθεσε ότι η παράνομη και προκλητική της συμπεριφορά «έχει σοβαρό αντίκτυπο όχι μόνο στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη συνοχή του ΝΑΤΟ και στις σχέσεις της με την ΕΕ».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ειδικότερα, στο περιστατικό με το γαλλικό πλοίο, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Έβρο κατά τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο αλλά και στην πρόσφατη απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, την οποία χαρακτήρισε «πρόκληση στην πανανθρώπινη διάσταση του μνημείου, ενός μνημείου συμβόλου ειρηνικής συνύπαρξης και διαφορετικότητας».
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, είπε πως ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας μπορεί να συνεχιστεί μόνο αν η Άγκυρα σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Οι δυο υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη Λιβύη, την κλιμάκωση της βίας, την παρέμβαση εξωτερικών παραγόντων και την παραβίαση του εμπάργκο όπλων. Επίσης συζήτησαν για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής χαρακτηρίζοντας τη σημερινή, μια καλή ημέρα για την Ευρώπη.