ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Κονδύλια και Τουρκία στην «καυτή» ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 32 δισ. ευρώ δηλαδή που αφορούν την οικονομική βοήθεια από τις συνέπειες του κορωνοϊού συζητούν σήμερα Παρασκευή και αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται από χθες στη βελγική πρωτεύουσα προγραμματίζει επαφές και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της ΕΕ, ώστε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν στην Ελλάδα και τα κονδύλια που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη, ιδίως ενόψει της σχεδόν βέβαιης εμφάνισης του δεύτερου γύρου της πανδημίας.

«Πρόκειται για μείζονος σημασίας συνεδρίαση, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς το κυρίαρχο ζήτημα της ατζέντας αφορά στην έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τη σημασία του Συμβουλίου των Ευρωπαίων ηγετών που για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού γίνεται όχι με τηλεδιάσκεψη αλλά δια ζώσης.

Εκτός από την οικονομική ατζέντα, η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από την γερμανική προεδρία για εξομάλυνση της έντασης.

Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ευρύτερα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης τη βαθιά ανησυχία του για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τόνισε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Μιλώντας για το αντικείμενο της σημερινής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το διάστημα 2021-2027.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εμβληματική την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια, τονίζοντας ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση για μείωση των πόρων για τη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, σε συνεργασία με άλλους οκτώ ηγέτες της ΕΕ, ανέλαβε πρωτοβουλία με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και, ιδίως, την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των οικονομιών και της απασχόλησης στα κράτη - μέλη της Ένωσης.

Μάλιστα, τόσο δημόσια, όσο και στις κατ’ ιδίαν επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες έχει υποστηρίξει ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά».

Η Ελλάδα χαιρέτησε από την πρώτη στιγμή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις ελληνικές θέσεις και ως προς το μέγεθος και ως προς τις μορφές της προτεινόμενης χρηματοδότησης.

Στο επίκεντρο η τουρκική ένταση

Οι τουρκικές προκλήσεις απασχολούν πολλούς από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενημερώσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καθώς και άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του για την επιθετικότητα της Άγκυρας, τονίζοντας την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Ανησυχία Δένδια

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον Alpha, δεν έκρυψε την κρισιμότητα των στιγμών: «Με την Τουρκία τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Είναι απολύτως γεγονός ότι η Τουρκία όλο το τελευταίο διάστημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παρά τις ελπίδες που διατηρούσαμε, έχει οδηγήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια στενωπό με μια σειρά αυθαιρεσιών και απαράδεκτων πράξεων. Είτε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, είτε η ιστορία στον Έβρο, είτε οι υπερπτήσεις, είτε η προκήρυξη τεμαχίων δίπλα στη Ρόδο και στην Κρήτη.

»Ξεκαθαρίζω, όμως, για πολλοστή φορά, και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία: Η χώρα θα υπερασπίσει απολύτως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως έχει υποχρέωση από το Σύνταγμά της και όπως θα έκανε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Το καθήκον όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, και άρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως απορρέει από το Σύνταγμα της χώρας είναι να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και δεν έχει καμία δυνατότητα εκπτώσεων».

Ο κ. Δένδιας συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε το 74,7% των ερωτηθέντων πολιτών στη δημοσκόπηση του Alpha και της Marc, προβλέποντας επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι

«πιθανότατα ότι αποτελώ και εγώ μια μικρή μονάδα αυτού του 75%. Πράγματι, η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν επιτρέπει καθόλου στη χώρα να εφησυχάζει. Και έχετε απόλυτο δίκιο όταν βάζετε στο τραπέζι και την παράμετρο των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών. Η ιστορία έχει διδάξει ότι, πολλές φορές η Τουρκία έχει εκμεταλλευτεί αυτό το χρονικό διάστημα. Ή χρονικό διάστημα κενού εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ’74 είναι η πιο χαρακτηριστική και στενόχωρη περίπτωση μιας τέτοιας κατάστασης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης