ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία
AP Photo/Francisco Seco, Pool

Την ανάγκη για συμφωνία τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριακός Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ' αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» δήλωσε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ενώ συμπλήρωσε ότι:

«Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής

Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ με κορυφαίο θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η Σύνοδος, η πρώτη με φυσική παρουσία από όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10:00 ώρα Βρυξελλών, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση μισής ώρας.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν να μην ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο 18 Ιουλίου, αλλά να συνεχιστεί και την Κυριακή 19 Ιουλίου

Οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να έρθουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό τους την περίοδο 2021-27 και τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού ύψους 750 δισεκ. ευρώ.

Τις σχέσεις με την Τουρκία έθεσαν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης

Το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία έθεσαν πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστάσιάδης σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρεντ Λέιτς έγραψε:

«Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».

Κονδύλια και Τουρκία στην «καυτή» ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 32 δισ. ευρώ δηλαδή που αφορούν την οικονομική βοήθεια από τις συνέπειες του κορωνοϊού συζητούν σήμερα Παρασκευή και αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται από χθες στη βελγική πρωτεύουσα προγραμματίζει επαφές και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της ΕΕ, ώστε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν στην Ελλάδα και τα κονδύλια που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη, ιδίως ενόψει της σχεδόν βέβαιης εμφάνισης του δεύτερου γύρου της πανδημίας.

«Πρόκειται για μείζονος σημασίας συνεδρίαση, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς το κυρίαρχο ζήτημα της ατζέντας αφορά στην έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τη σημασία του Συμβουλίου των Ευρωπαίων ηγετών που για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού γίνεται όχι με τηλεδιάσκεψη αλλά δια ζώσης.

Εκτός από την οικονομική ατζέντα, η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από την γερμανική προεδρία για εξομάλυνση της έντασης.

Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ευρύτερα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης τη βαθιά ανησυχία του για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τόνισε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Μιλώντας για το αντικείμενο της σημερινής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το διάστημα 2021-2027.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εμβληματική την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια, τονίζοντας ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση για μείωση των πόρων για τη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, σε συνεργασία με άλλους οκτώ ηγέτες της ΕΕ, ανέλαβε πρωτοβουλία με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και, ιδίως, την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των οικονομιών και της απασχόλησης στα κράτη - μέλη της Ένωσης.

Μάλιστα, τόσο δημόσια, όσο και στις κατ’ ιδίαν επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες έχει υποστηρίξει ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά».

Η Ελλάδα χαιρέτησε από την πρώτη στιγμή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις ελληνικές θέσεις και ως προς το μέγεθος και ως προς τις μορφές της προτεινόμενης χρηματοδότησης.

Στο επίκεντρο η τουρκική ένταση

Οι τουρκικές προκλήσεις απασχολούν πολλούς από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενημερώσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καθώς και άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του για την επιθετικότητα της Άγκυρας, τονίζοντας την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.