Σκωτσέζικο ντους με τον ανασχηματισμό: Τα σενάρια, τα ονόματα και το παρασκήνιο
Ο ανασχηματισμός προαναγγέλθηκε από τη μια εμμέσως με τη μορφή «διορθωτικών κινήσεων» και στη συνέχεια διαψεύστηκε: οι αλλαγές που κατά πληροφορίες σκέφτεται να κάνει το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έχουν προκαλέσει συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και μάλιστα τόσο έντονες, που δημιουργείται δυσκαμψία στο κυβερνητικό έργο.
Για δεύτερη φορά, ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να παρέμβει είτε προσωπικά είτε μέσω συνεργατών του για να κατευνάσει τη σεναριολογία που έχει κάνει αρκετούς υπουργούς να… κατεβάσουν τα μολύβια εδώ και αρκετό καιρό.
Λίγοι είναι εκείνοι που εργάζονται στην κυβέρνηση, με τους περισσότερους να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα αναμένοντας τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.
Η «φωτιά» του ανασχηματισμού δύσκολα σβήνει πλέον. Ωστόσο, αυτό το σκωτσέζικο ντους τους υπουργούς δείχνει και τι πραγματικά συμβαίνει.
Ορισμένοι από τους υπουργούς, που φέρονται «αποκομμένοι» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για διαρροές που τους αφορούν. Την ίδια ώρα, άλλοι βουλευτές υπενθυμίζουν την παρουσία τους και την πολιτική τους στάση λίγο πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να συγκρατήσει τη συζήτηση για ανασχηματισμό για να μην υποβαθμιστεί επικοινωνιακά η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τα σενάρια «φούντωσαν» μετά και την αναφορά του για διορθωτικές κινήσεις.
Μάλιστα, κάποια στιγμή χθες η σεναριολογία… εκτροχιάστηκε τόσο, που ξεκίνησαν οι «ψίθυροι» για ανασχηματισμό τα αμέσως επόμενα 24ωρα.
Οι «διορθωτικές κινήσεις» από το Ισραήλ
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Ισραήλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε καταιγισμό ερωτημάτων για τα περί ανασχηματισμού από τους δημοσιογράφους.
«Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…» απάντησε κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός.
Όταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν, πρόσθεσε:
«Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη. Η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».
Οι δηλώσεις αυτές ήταν αρκετές για να ανάψει η «σπίθα», με αποτέλεσμα να φρενάρουν οι εργασίες στα υπουργεία και ο πολιτικός κόσμος να συζητά τον χρόνο των τελικών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού.
Όταν πια το κλίμα άρχισε να γίνεται εκρηκτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε πάλι μιλώντας μέσω συνεργατών του να διαψεύσει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Οι εν λόγω συνεργάτες διεμήνυαν δε, πως ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Δεύτερη φορά
Στην ίδια ακριβώς ανάγκη είχε βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πριν από περίπου ένα μήνα, όταν για ακόμη μια φορά είχαν ξεκινήσει συζητήσεις περί ανασχηματισμού και μάλιστα μεσούσης της κρίσης του κορωνοϊού.
Ο πρωθυπουργός είχε αναγκαστεί να διαψεύσει τις φήμες αυτές στις 17 Μαΐου.
Τότε διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν πως ο κ. Μητσοτάκης είπε σε συνεργάτες του:
«Η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης».
Μάλιστα κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν:
«Το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και συνολικότερα της οικονομικής δραστηριότητας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο έχει συνεχείς συσκέψεις και σε αυτό το έργο θέλει προσηλωμένους τους υπουργούς κι όχι στη σεναριολογία».
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν δε, ότι σε όλες τις μετρήσεις, η κυβέρνηση έχει υψηλά επίπεδα αποδοχής.
Η ονοματολογία
Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να βάλει ένα τέλος στην σεναριολογία για τον ανασχηματισμό, οι συζητήσεις έφεραν στην επιφάνεια τις πληροφορίες για μετακινήσεις υπουργών αλλά και τα νέα πρόσωπα που ενδεχομένως να αναβαθμιστούν και να αναλάβουν καθήκοντα.
Το βασικό είναι ότι θα εισέλθουν γυναίκες στα υπουργικά γραφεία.
Μεταξύ άλλων, ακούγονται τα ονόματα των κυριών Έλενα και Ζωή Ράπτη, της Όλγας Κεφαλογιάννη.
Στο «τραπέζι» βρίσκεται, επίσης, και το όνομα του πρώην υπουργού Θοδωρή Ρουσόπουλου.
Υπάρχει, ωστόσο, και μια μερίδα υπουργών που δεν αλλάζει. Πρόκειται για τον στενό «κύκλο» του πρωθυπουργού, τον οποίο αποτελούν οι: Γιώργος Γεραπετρίτης, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κυριάκος Πιερρακάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Βασίλης Κικίλιας και Χρήστος Σταϊκούρας.
Μετακινήσεις και αποχωρήσεις
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως οι αλλαγές θα έχουν περιορισμένη έκταση ενώ θα γίνουν και αλλαγές κυρίως σε μια ομάδα υφυπουργών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να προχωρήσει και σε αλλαγές με μετακινήσεις κυβερνητικών στελεχών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ακούγεται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας στη θέση του κ. Γιάννη Βρούτση, στον οποίο ωστόσο πιστώνεται ότι έχει αναβαθμίσει κατά πολύ το υπουργείο με δράσεις υπέρ των εργαζομένων και μέσω των επιδομάτων.
Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή και ο ηλεκτρονικός τρόπος με τον οποίο θα εκδίδονται πλέον οι συντάξεις -μια μεταρρύθμιση που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.
Στο πλαίσιο των αλλαγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως σκέφτεται να μετακινήσει και τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.
«Πυρά» από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η κινητικότητα και τα τηλεφωνήματα μεταξύ των υπουργών για ανταλλαγή πληροφοριών έδωσαν «πάτημα» στον ΣΥΡΙΖΑ να επιτεθεί στην κυβέρνηση.
Πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν μεταξύ άλλων:
«Το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ανασχηματισμό και το μεσημέρι τον αναβάλλει. Μέχρι να αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης αν θα καλύψει ή όχι τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τα χρήματα σε ανύπαρκτα ΜΜΕ, ώστε να μπορέσει να κάνει και ανασχηματισμό, ας κάνει κάτι χρήσιμο. Ας απαντήσει άμεσα στην ερώτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και ας δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ποσά που έλαβε το κάθε Μέσο».