ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρες στη Βουλή για το παράλληλο πρόγραμμα

Κόντρες στη Βουλή για το παράλληλο πρόγραμμα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην αυριανή αντιπαράθεση κορυφής του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του παράλληλου προγράμματος.

Η -εκτός απροόπτου- τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν και ο λόγος που η προγραμματισμένη για την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη συζήτηση του νομοσχεδίου, μετατέθηκε για σήμερα και αύριο Σάββατο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν ενστάσεις για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Η κατηγορία που εκτοξεύθηκε προς την κυβέρνηση ήταν πως χρησιμοποιεί τη Βουλή για επικοινωνιακούς λόγους –«η Βουλή είναι για να νομοθετεί και όχι για να αποτελεί τον επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης», είπε ο Γιάννης Βρούτσης από τη ΝΔ, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να αποτελεί η Βουλή το επικοινωνιακό ντεκόρ της κυβέρνησης.

Επί της ουσίας του συζητούμενου νομοσχεδίου η ΝΔ καταγγέλλει ότι με το άρθρο 84 (πρώην 61) θεσπίζεται ο «Διαμεσολαβητές Υγείας» με μοναδικό στόχο τον διορισμό ημετέρων. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρχει κανένα κριτήριο αξιολόγησης και αξιοκρατίας, με τον υπουργό να έχει την πρώτη και την τελευταία λέξη. Είναι ενδεικτικό μάλιστα, ότι ο Γιάννης Βρούτσης σε tweet του έγραψε: «Θεσμικό GREXIT στην Υγεία! Απίστευτο! Υποκαθιστούν θεσμούς και διοικήσεις με έμμισθους κομματικούς μηχανισμούς παρεξουσίας σε κάθε νοσοκομείο!», ενώ λίγο αργότερα με νέο τιτίβισμα σχολίασε: «Αντί για γιατρούς και νοσηλευτές! Με το άρθρο 61 διορίζουν έμμισθους μηχανισμούς ημετέρων σε όλα τα νοσοκομεία!». Όπως είπε μάλιστα, στην ομιλία του το κόστος είναι μη υπολογίσιμο και για αυτό η ΝΔ θα καταργήσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση την επόμενη κιόλας ημέρα ανάληψης της εξουσίας.

Στο αποκαλούμενο και παράλληλο πρόγραμμα που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Σάββατο από την Ολομέλεια της Βουλής, παρατηρείται βροχή υπουργικών τροπολογιών. Μέχρι πριν από λίγη ώρα ανέρχονταν σε 15 και αφορούν
κυρίως θέματα υγείας και παιδείας. Η πρακτική που θέλει την κατάθεση άσχετων ρυθμίσεων ακολουθήθηκε κι αυτή τη φορά, αφού μια από τις κατατεθείσες υπουργικές τροπολογίες αλλάζει παράρτημα της σύμβασης για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Λεύκτρο – Σπάρτη.

Για επικοινωνιακή αντεπίθεση, επειδή σφυροκοπείται ανηλεώς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου και πρόσθεσε πως «ούτε η κοινωνική πολίτικη ξεκινάει επί γεμιστών Φωτίου, ούτε η πολιτική για
την υγεία επί Ξανθού».

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η Εύη Xριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, λέγοντας ότι το μόνο που αφορά είναι τα ρουσφέτια της κυβέρνησης.

«Να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι την ώρα που τροχίζει τη λαιμητόμο του ασφαλιστικού», είναι για το ΚΚΕ και τον Γιάννη Δελή η πολιτική της κυβέρνησης, ενώ από το Ποτάμι, ο Κώστας Μπαργιώτας έκανε λόγο για ταπείνωση της χώρας για τον τρόπο που αποσύρθηκε το ανέτοιμο και προβληματικό νομοσχέδιο τα Χριστούγεννα και τώρα έρχεται και πάλι στη Βουλή. Σύμπνοια ζήτησε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ, ενώ ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων σχολίασε πως «θα έχουμε κι άλλους ράπερς και συγγενείς, αυτή τη φορά στο χώρο της υγείας».