ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ιταλία ήταν η αρχή: Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας

Η Ιταλία ήταν η αρχή: Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας

Στη σημασία της συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επενδύει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία από το βήμα της Βουλής ότι «τέτοιες διμερείς συνθήκες εύχομαι να βρουν γόνιμη συνέχεια και μεταξύ άλλων κρατών της περιοχής μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει επίσης ότι «με οδηγό το τόσο Διεθνές Δίκαιο όσο και το δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως και τα ηπειρωτικά».

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία προκαλεί αλυσιδωτές εξελίξεις, με την Ελλάδα να επιδιώκει την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Αλβανία και την Αίγυπτο, η οποία διαδραματίζει ρυθμιστικό ρόλο στην περιοχή.

Επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Αίγυπτο, σε ένα ταξίδι που χαρακτηρίζεται άκρως σημαντικό. Ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται στις 18 Ιουνίου το Κάϊρο.

Η Αίγυπτος, μία από τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές χώρες, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Οι συζητήσεις του κ. Δένδια με το Κάιρο για την υπογραφή της συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο δρόμος, όμως, φαίνεται πως είναι ακόμη μακρύς. Ο κ. Δένδιας τονίζει ότι με την υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία τα σύνορα της Ελλάδας μεγάλωσαν και πρόσθεσε ότι «όταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο και είναι ωφέλιμο να λύσεις ένα μέρος, έχει σημασία να κάνεις μια αρχή».

Δύο ημέρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Ισραήλ.

Πάιατ: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ

Στο μεταξύ για τρίτη φορά οι ΗΠΑ παίρνουν θέση υπέρ της Ελλάδας, σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τόνισε ότι «τα νησιά έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα ως προς τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και τα δικαιώματα στη θάλασσα, όπως οποιαδήποτε ηπειρωτική περιοχή».

Εκτός όμως από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, και ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ ,πήρε σαφή θέση κατά των τουρκικών ενεργειών. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε πως «αυτές οι προκλητικές ενέργειες (σ.σ. της Τουρκίας) προκαλούν ένταση στην περιοχή και προτρέπουμε ξανά τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα στα νερά ανοιχτά της Κύπρου».

Τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας χαιρετίζει η προσκείμενη στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ Βουλή της Λιβύης, που ζητά την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας μεταξύ των κοινοβουλίων Ελλάδας-Λιβύης.

Τσίπρας: «Ναι» και στην μερική χάραξη της ΑΟΖ

Τη συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό της ΑΟΖ προκρίνει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει έστω και με μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπρο, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ναι, βεβαίως, μερική οριοθέτηση, τμηματικά θα πάμε, και να προχωρήσουμε τώρα. Όπως και στην επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο, αφού έχουμε τη συμφωνία για την ΑΟΖ».

Απειλές Ακάρ

Και ενώ ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από την ελληνοϊταλική συμφωνία, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, εξαπολύει νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας.

O υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας δηλώνει: «Δεν πιστεύω πως η Ελλάδα θα θελήσει να πολεμήσει με την Τουρκία. Από μαθηματικής άποψης δεν στέκει. Δεν υπάρχει χώρα με 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο 10 μίλια».

Η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και προσθέτει ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει πως «κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».