Ως «ύποπτοι» καλούνται σήμερα στην Προανακριτική Παπαγγελόπουλος - Φιλιππάκης - Τάρκας - Παπαδάκου
Ο φάκελος Προανακριτική Επιτροπή στην οποία έχουν κληθεί ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ως ύποπτος, αλλά και οι εκδότες Γιάννης Φιλιππάκης και Αλέξανδρος Τάρκας και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, ανοίγει και πάλι σήμερα το απόγευμα.
Τα τρία αυτά πρόσωπα «συμπαρασύρονται» νομικά μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να διευρύνει το κατηγορητήριο για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και στην αποψινή συνεδρίαση της Επιτροπής καλούνται «για παροχή εξηγήσεων χωρίς όρκο» και την ενημέρωση τους ως προς τα δικαιώματα τους όπως αυτά απορρέουν από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα παραστεί μαζί με τον συνήγορο του Δημήτρη Τσοβόλα, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό εάν θα παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ή θα στείλουν υπομνήματα οι κ.κ. Φιλιππάκης, Τάρκας και Παπαδάκου.
«Είτε ως μάρτυρας, είτε δέσμια θα πάω στην προανακριτική επιτροπή και θα δώσω όλα τα στοιχεία που έχω», δήλωσε, με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αυγή», η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και κατήγγειλε ότι καλείται, ως ύποπτη, για να «ξεπλυθεί» το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, διότι ο Σάμπυ Μιωνής «ποτέ δεν φορολογήθηκε γι’ αυτά τα χρήματα».
Και οι τέσσερις θα κατά τη σημερινή συνεδρίαση μπορούν να λάβουν γνώση των αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονται και να παράσχουν, εφόσον το επιθυμούν, εξηγήσεις. Επίσης έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τη λήψη προθεσμίας για την παροχή εξηγήσεων, προκειμένου να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή, να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας, να προτείνουν μάρτυρες και να προσκομίσουν αποδεικτικά μέσα προς αντίκρουση της κατηγορίας. Πληροφορίες από την πλευρά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αναφέρουν ότι θα ζητήσει να κληθούν ως μάρτυρες και εισαγγελικοί λειτουργοί.
Εν τω μεταξύ, στα χέρια των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής έφθασαν από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή έγγραφα του FBI της περιόδου 2016-2018 που αφορούν στην έρευνα για την υπόθεση της Novartis, που αρνιόταν να αποστείλει η Ελένη Τουλουπάκη, επικαλούμενη τον απόρρητο χαρακτήρα τους.
Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο κ. Αγγελής, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «με βάση και την Αρχή της αναζήτησης της ουσιαστικής αλήθειας, αλλά και το καθήκον αληθείας που πρέπει να διέπει κάθε Εισαγγελικό Λειτουργό, αλλά και πιστός στον όρκο που έχω δώσει να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου, σας διαβιβάζω τα σχετικά έγγραφα», αναφέρει ο Ιωάννης Αγγελής, σε έγγραφο-αναφορά του προς την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, και στο οποίο μεταξύ άλλων, επισημαίνει και τα εξής:
στην κατοχή του βρίσκονται οι μεταφράσεις των εγγράφων, τις οποίες τού παρέδωσε ο επίκουρος Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Χρήστος Τζούρας. Από τη σύγκριση του αριθμού των εγγράφων προκύπτει ότι, ενώ η Ελένη Τουλουπάκη του προσκόμισε συνολικώς 8 έγγραφα στην αγγλική γλώσσα, ο κ. Τζούρας του προσκόμισε 12 έγγραφα.
«Αυτό σημαίνει λογικώς ότι, στην κατοχή της κας Τουλουπάκη βρίσκεται ακόμα άγνωστος αριθμός εγγράφων, που δεν δύναται να διαπιστωθεί, αφού δεν έθετε σε αυτά αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων εγγράφων. Στη Βουλή η κ. Τουλουπάκη γνωστοποίησε μόνο δύο έγγραφα αποκρύπτοντας τα λοιπά (προκειμένου να υλοποιήσει το “τύπου Ρασπούτιν” αρχικό Σχέδιο)», φέρεται να δηλώνει ο Ιωάννης Αγγελής.
Όλα τα ξενόγλωσσα έγγραφα των αμερικανικών αρχών, που καταθέτει, αναγράφουν τον όρο “UNCLASSIFIED”, που σημαίνει «διαβάθμιστο», «μη απόρρητο». Επίσης, υπάρχει σημαντικός αριθμός εγγράφων που προέρχονται από τις ΗΠΑ και δεν αναφέρεται «η δέσμευση μη χρήσεως από άλλες Αρχές».
Οι εμπλεκόμενοι στην έρευνα της υπόθεσης Novartis εισαγγελείς διαφθοράς, εμφανίζουν παραπλανητικώς ότι, τα έγγραφα που είναι στην κατοχή των, έχουν δήθεν αποσταλεί από τις Αμερικανικές Αρχές στα πλαίσια νόμιμης δικαστικής συνδρομής και ως δήθεν «απόρρητα».
Τα δήθεν «απόρρητα έγγραφα» δεν είναι τίποτα άλλο, παρά άτυπα πληροφοριακά σημειώματα, που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ Αμερικανικών και Ελληνικών Αρχών.
Η άποψη ότι τα επίδικα έγγραφα είναι απόρρητα, διότι δήθεν έχουν ληφθεί στα πλαίσια δικαστικής συνδρομής δεν είναι απλώς εσφαλμένη, αλλά υποστηρίζεται «εκ του πονηρού». Ενδεχομένως δε, να θεμελιώνει και άμεση συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας ή το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, για όσους υποστηρίζουν την συγκεκριμένη άποψη, καθώς και για όσους κατέχουν τα συγκεκριμένα έγγραφα και δεν τα διαβιβάζουν σε εισαγγελική Αρχή, που διενεργεί νομότυπο έλεγχο.
Η διαβίβαση των εγγράφων προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και πόλεμο ανακοινώσεων ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την πλειοψηφία, τα τα έγγραφα καταδεικνύουν ότι οι αμερικανικές αρχές ουδέποτε είχαν δικά τους στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα, εκτός από αυτά που φέρονται να κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι πιστοποιείται η ύπαρξη του σκανδάλου της Novartis. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως είναι παράλογος ο ισχυρισμός της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ότι ένας οργανισμός όπως το FBI είναι δυνατόν να εμπλέκεται σε …σκευωρία που κατασκεύασε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ «στέκονται» στην αναφορά του ονόματος του Ανδρέα Λοβέρδου.
Στη διάθεση των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες και επιπλέον στοιχεία. Αφορούν, τις καταθέσεις μέσω υπομνήματος της Ελένης Τουλουπάκη και των Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη που δώθηκαν στους Ζαχαρή και Σοφουλάκη.
Με βάση όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τρεις εισαγγελείς «έδωσαν εξηγήσεις για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης». Παράλληλα, πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρουν πως «νέα έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει στον Άρειο Πάγο μετά τα απόρρητα έγγραφα του FBI τα οποία κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής αλλά και στους κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής».