Τηλεοπτικές άδειες: Σκληρό μπρα ντε φερ με φόντο τα ιδιωτικά ΜΜΕ
Συνεχίζεται η μάχη χαρακωμάτων με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες, με το Μαξίμου από τη μία να επαναλαμβάνει την πρόθεσή του «να επιβάλει την τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», την αντιπολίτευση να κατηγορεί για προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ και πηγές της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών σταθμών να μιλούν για παραποιημένα στοιχεία που δόθηκαν από την κυβέρνηση.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τάξη, όχι μόνο στις ραδιοφωνικές συχνότητες αλλά και στην ενημέρωση μέσω του Διαδικτύου, διευκρινίζοντας πως, όλα αυτά θα δρομολογηθούν μετά το πέρας του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.
Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών προβλέπουν οικονομική αιμορραγία για το Δημόσιο από το κλείσιμο υγειών επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας πως από την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης, έχουν διατεθεί προς το ελληνικό δημόσιο επενδύσεις 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ετήσια εισφορά φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης για τέσσερις άδειες αυθαίρετη, εξηγώντας πως η «αδειδότηση» αφορά αποκλειστικά και μόνο στην εκπομπή τηλεοπτικού περιεχομένου και όχι στις συχνότητες, οι οποίες έχουν ήδη χορηγηθεί στον πάροχο δικτύου. Έτσι, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, πλέον, δεν κατέχουν συχνότητες.
Τονίζεται ακόμη πως «με την σημερινή τεχνολογία η Digea έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 16 κανάλια υψηλής ευκρίνειας ή 48 κανονικής ευκρίνειας και στο μέλλον 54 και 150 αντίστοιχα. Άρα, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο περιοριστικός αριθμός των τεσσάρων αδειών παρόχων περιεχομένου δεν υπαγορεύεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Περιορισμό επίσης δεν υπαγορεύει για τον αριθμό αδειοδότησης παρόχων περιεχομένου ούτε η ΕΕ, ούτε κάποιος άλλος φορέας».
Σε ότι αφορά τη Μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα, πηγές της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών σταθμών, σημειώνουν ότι τα ευρήματά της προκύπτουν από συλλογιστική που βασίζεται σε λάθος τεχνικά δεδομένα. «Η μελέτη δεν συνδέει τον αριθμό 4 με οικονομική βιωσιμότητα, λόγω μη διαθέσιμων στοιχείων. Αναφέρει ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δεν μπόρεσε να κάνει αξιολόγηση, ώστε να προτείνει τον αριθμό των αδειών που μπορούν να δοθούν με όρους οικονομικής βιωσιμότητας. Επιπλέον, επισημαίνει ότι βασίζεται σε στοιχεία που προσκομίσθηκαν από το Υπουργείο Επικρατείας και ότι δεν έγινε ούτε επιβεβαίωση των στοιχείων, ούτε πρωτογενής έρευνα. Για αυτό άλλωστε το κείμενο αναφέρει ότι πριν από την δημοπράτηση νέων τηλεοπτικών αδειών οι Ελληνικές Αρχές θα πρέπει να σχεδιάσουν και να υιοθετήσουν ένα νέο χάρτη συχνοτήτων.
Αφού παραθέτουν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών που λειτουργούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πηγές της Ένωσης Ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών τονίζουν ότι «η κυβέρνηση έδωσε στοιχεία που στις περισσότερες περιπτώσεις είτε αφορούν στους παρόχους πολυπλεξίας, και όχι στους παρόχους περιεχομένου, είτε εσκεμμένα παραποιούνται, όπως φαίνεται από τα επίσημα έγγραφα των ελληνικών πρεσβειών που ήρθαν στην δημοσιότητα» κι επισημαίνεται ότι «ο αριθμός που έδωσε η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Επικρατείας δεν είναι συμβατός με τους αριθμούς που οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν δώσει επίσημα στον κ. Παππά. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που ζήτησε και έλαβε η κυβέρνηση το Νοέμβριο του 2015 από τα γραφεία τύπου των πρεσβειών της χώρας μας στο εξωτερικό, τα οποία έχουν πρωτοκολληθεί, οι αριθμοί διαψεύδουν τον Υπουργό και την Κυβέρνηση».
Κόντρα για τις δηλώσεις Βερναρδάκη
Νέες «φωτιές» άναψε την Τρίτη και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης περί μη δημοκρατικών μέσων ενημέρωσης.
Η αναφορά του αυτή ήρθε ως απάντηση στο σχόλιο του βουλευτή του Ποταμιού Ιάσονα Φωτήλα ότι η κυβέρνηση δεν πείθει όταν μιλάει για αποκομματικοποίηση του κράτους. «Πρόσφατα είχαμε την τροπολογία Παππά για το ΕΣΡ και μας φλόμωσε στο ψέμα για τον αριθμό των αδειών, αφού άλλα λένε τα επίσημα στοιχεία για το τι ισχύει σε Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού.
«Είναι πολιτική η διαφωνία μας, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η βασική παθογένεια της δημοκρατίας στην Ελλάδα, την Αμερική και την Ευρώπη είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικο-οικονομικών κύκλων δια μέσου των ΜΜΕ που δεν είναι δημοκρατικά και κάνουν κατάχρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πληροφόρησης και της ενημέρωσης και προφανώς χρειάζεται ρύθμιση», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, αποφεύγοντας να πάρει θέση για το τι είδους ρύθμιση απαιτείται.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που με ανακοίνωσή της καταδίκασε τις δηλώσεις του κ. Βερναρδάκη, σημειώνοντας πως «όταν υπουργός της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει, μέσα στη Βουλή, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως “παθογένεια της Δημοκρατίας”, τότε η ελευθερία του Τύπου απειλείται. Τέτοιου είδους καθεστωτικές αντιλήψεις, όπως αυτές που εκφράστηκαν από τον αρμόδιο υπουργό για τη δημόσια διοίκηση κ. Βερναρδάκη, οφείλουν άμεσα να τις καταδικάσουν ο πρωθυπουργός και ο “υπουργός – καναλάρχης” κ. Παππάς. Σε διαφορετική περίπτωση είναι συνένοχοι και συμμέτοχοι στη συντονισμένη προσπάθεια άλωσης της ελευθεροτυπίας».
Σφοδρή ήταν η αντίδραση και από το Ποτάμι, που μίλησε για επιβεβαίωση «με τον πλέον κυνικό τρόπο πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ενημέρωση. Την θέλει απολύτως ελεγχόμενη, όπως στα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Στις δημοκρατίες τα Μέσα προφανώς και είναι αυτόνομα και όχι ελεγχόμενα. Ο έλεγχος του κράτους εξαντλείται στην τήρηση των νόμων και όχι στην υπαγόρευση περιεχομένου. Αν θέλουν να χτυπήσουν τη διαπλοκή και το μαύρο χρήμα ας οργανώσουν το ΣΔΟΕ και τους αρμόδιους ελεγκτικούς και διωκτικούς μηχανισμούς».
Ειδικά σε ότι αφορά τις δηλώσεις του κ.Βερναρδάκη, το Ποτάμι σημειώνει ότι επιβεβαιώνουν πλήρως τις καταγγελίες του Ποταμιού για το τι έχουν σκοπό να κάνουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στο χώρο του διαδικτύου. «Η κυβέρνηση απαντώντας παρουσιάζει ως προαιρετική την ένταξη των ιντερνετικών Μέσων σε Κυβερνητικό Μητρώο. Θα ήταν προαιρετική αν η ένταξη δεν ήταν η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να έχουν πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση. Δηλαδή αν δεν έρθεις μαζί μας, δεν έχει διαφήμιση».
Το Μητρώο είναι κυβερνητικό διότι δε λειτουργεί υπό κάποια ανεξάρτητη αρχή αλλά υπό την τελική ευθύνη του υπερ-Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης. Όπως και το "μοντέλο" του υπερ-Υπουργού κ. Ν.Παππά στην τηλεόραση. Οι άνθρωποι είναι καθαρό τι θέλουν. Οι Υπουργοί το ομολογούν δίχως ντροπή», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Τύπου εξέδωσε ανακοίνωση «προς αποκατάσταση της αλήθειας», στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι δεν υφίσταται «σχέδιο νόμου», το Μητρώο Online Media αφορά αποκλειστικά επαγγελματικές επιχειρήσεις ΜΜΕ (ούτε blog ούτε ερασιτεχνικές ιστοσελίδες γενικού ή ειδικού περιεχομένου) και η εγγραφή σε αυτό είναι, όπως ρητά αναφέρεται στο νόμο, εθελοντική.
«Ο ανώνυμος συντάκτης προσπαθεί μέσα από μία συνεχιζόμενη εκστρατεία λάσπης να αποδείξει ότι ο Υπ. Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνεργασία με τον επικεφαλής της ΓΓΕΕ, Λευτέρη Κρέτσο επιδίδονται σε μια προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης, πρώτα οι τηλεοπτικοί σταθμοί κατόπιν τα online μέσα ενημέρωσης. Αν η ύπαρξη διαφάνειας βαπτίζεται χειραγώγηση, αυτό γίνεται για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα», καταλήγει η ανακοίνωση.