ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης για επιπτώσεις κορωνοϊού: Τρεις οι επιβαρυντικοί παράγοντες για την Ελλάδα

Γεωργιάδης για επιπτώσεις κορωνοϊού: Τρεις οι επιβαρυντικοί παράγοντες για την Ελλάδα
ΙΝΤΙΜΕ

Σε αξιοσημείωτα υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι τζίροι των καταστημάτων την πρώτη εβδομάδα μερικού ανοίγματος της αγοράς, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

«Η πρώτη βδομάδα του μερικού ανοίγματος της οικονομίας δείχνει ότι οι τζίροι στα καταστήματα, και αυτό αποδεικνύεται από το σύνολο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, είναι πάρα πολύ καλή, είναι ασυνήθιστα υψηλή, πολύ υψηλότερη της αντίστοιχης εβδομάδας του 2019», είπε στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή και σημείωσε πως είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι η οικονομία αντιδρά.

«Φανταστείτε να είχαμε ανοίξει και να ήταν τα καταστήματα άδεια και να λέγαμε δεν κάνουμε σεφτέ. Η οικονομία αντιδρά και είμαστε εδώ να την βοηθήσουμε», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, έκανε λόγο για τους τρεις επιβαρυντικούς παράγοντες με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα - α) η εξάρτηση από τουρισμό και εστίαση, β) το υψηλότερο λόγω χρέους ΑΕΠ στην ευρωζώνη με συνέπεια να αδυνατεί να βγει στις αγορές και γ) η δεκαετής οικονομική κρίση και τόνισε ότι υπάρχει αισιοδοξία λόγω και της θετικής δημοσιότητας που αποκτήθηκε από την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Για τα προγράμματα που έχει αναπτύξει το υπουργείο και το εγγυοδοτικό εργαλείο που θα μοχλεύσει -όπως είπε- μέσω του τραπεζικού συστήματος χρήματα για τις επιχειρήσεις, επεσήμανε πως μέσα σε 45 μέρες «έπεσαν» στην αγορά 10 δις. ευρώ.

«Στις 11 Μαΐου έγινε η δημόσια πρόσκληση στις τράπεζες για να έρθω να υπογράψω τη σχετική σύμβαση 15 μέρες είναι η προθεσμία για να υπογραφεί η σύμβαση. Στις 27-28 Μαΐου θα είναι στη διάθεση των επιχειρηματιών για να μπορούν να πάνε στις τράπεζες να κάνουν την αίτηση και να αρχίσουν να καταβάλλονται τα πρώτα χρήματα. Είναι το τρίτο χρηματοδοτικό εργαλείο που έφτιαξε το υπουργείο εν μέσω πανδημίας. Το πρώτο ήταν η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πληρωμή των τόκων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων σε αυτή την πλατφόρμα έχουν εγκριθεί 13.000 επιχειρήσεις κι άλλες 42.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση και είμαστε στην διαδικασία επεξεργασίας της αίτησή τους άρα θα φτάσουμε στο σύνολο 60 επιχειρήσεις που πληρώνουμε τα επιτόκια τους για τους επόμενους τρεις μήνες. Με τα 7 δισ του μεγάλου εγγυοδοτικού προγράμματος, τα 2 δισεκατομμύρια του εγγυοδοτικού και το 1 δισεκατομμύριο που είναι η πληρωμή των τόκων το υπουργείο ανάπτυξης σε 45 μέρες ρίχνει στην αγορά 10 δισεκατομμύρια”, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ