ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Support Hospitality: Κραυγή απόγνωσης από τους επαγγελματίες της εστίασης

Support Hospitality: Κραυγή απόγνωσης από τους επαγγελματίες της εστίασης
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στο όριο έχει φτάσει μεγάλος αριθμός επαγγελματιών της εστίασης από τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Την ώρα που οι επιχειρήσεις τους είναι κλειστές, οι υποχρεώσεις «τρέχουν». Ταυτόχρονα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς και ο τρόπος που γίνεται το «άνοιγμα», αφήνει πολλούς από αυτούς ακάλυπτους. Περίπου 200 επαγγελματίες της εστίασης συγκρότησαν τον Κύκλο Επαγγελματιών της Εστίασης ο οποίος έχει ξεκινήσει την καμπάνια «Support Hospitality». Στη σελίδα τους στο Facebook διαβάζουμε: «Η εστίαση ή το hospitality industry όπως παγκόσμια ονομάζεται, αφορά σε όλους όσοι εργάζονται σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ ξενοδοχεία κλπ.. Τα μπαρ κ τα εστιατόρια στο μυαλό κάποιων συνανθρώπων μας είναι μια πολυτέλεια. Μπορεί ναι.

Όμως ζητάμε να σκεφτούν ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που βιοπορίζονται από αυτά: Μπαρτέντερς, σερβιτόροι/ες, σομελιέ, djs, μάγειρες, βοηθοί, καθαριστές, υπάλληλοι σε κάβες, μανάβικα, καταστήματα τροφίμων, διακόσμησης, εμπόριο, κλπ κλπ. Καλλιτέχνες, μουσικοί, στιχουργοί, τραγουδιστές που λαμβάνουν πνευματικά δικαιώματα μέσω των καταστημάτων, δημοσιογράφοι γεύσης, γραφίστες και σχεδιαστές, παραγωγοί ποτών και μπύρας στην επαρχία, αγρότες και οινοπαραγωγοί που χαιρόμαστε να καμαρώνουμε και τους τιμάμε για την Ελληνικότητα των προϊόντων τους! Μέσα στην χρονιά που διανύουμε όλα αυτά θα πάψουν να υπάρχουν.»

Οι επαγγελματίες της εστίασης καλούν « την κυβέρνηση να δει με απόλυτη σοβαρότητα το θέμα. Αυτό θα γίνει με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων, οικονομολόγων, γιατρών λόγω του ιού φυσικά, αλλά πάντα και επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης. Όχι διορισμένων υπουργών που επειδή δεν μπορούν να κατανοήσουν το πρόβλημα απλά επιδίδονται σε απαγορεύσεις. (πχ.take out για αλκοόλ, που μας φόβισαν με απειλές αλλά νόμος δεν έγινε ποτέ...) Για να πορευτούμε με κοινωνική ειρήνη, ασφάλεια σωματική και ψυχική και συνεργασία.»

support hospitalit

Εκεί όπου δεν υπάρχει χώρος;

Το CNN Greece συνομίλησε με την Ιόλη Βρυχέα, ιδιοκτήτρια bar restaurant στο κέντρο της Αθήνας και μέλος του Support Hospitality. H κ. Βρυχέα μας είπε:

«Οι επιχειρήσεις ενώ είναι κλειστές έχουν έξοδα, ενώ και η επαναλειτουργία τους επίσης έχει κόστος, Ακόμα και το 60% των ενοικίων είναι αβάσταχτο ποσό για πολλούς συναδέλφους. Η επιστρεπτέα προκαταβολή, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Επίσης είναι δάνειο. Με καλούς όρους αλλά δάνειο. Οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να επιδοτηθούν ανάλογα με τον τζίρο τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Πολλοί προέρχονται από 10 χρόνια κρίση και δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στα ταμεία. Χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε, να έχουμε τα εφόδια τώρα, ώστε να προγραμματίσουμε μια τακτική αντιμετώπισης αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης. Ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα, υπάρχουν τεράστιες ασάφειες και καθυστερήσεις.»

Η κ. Βρυχέα επισημαίνει ακόμα: «Το άνοιγμα είναι άλλη μια πληγή. Τα καφέ και τα εστιατόρια θα ανοίξουν 1η Ιουνίου.

Τι θα γίνει με τους συναδέλφους που δεν έχουν εξωτερικό χώρο; Ακούμε ότι μεταξύ άλλων μέτρων θα αυξήσουν τα τετραγωνικά στα πεζοδρόμια και στις πλατείες. Ποια είναι τα αλλά μέτρα; Τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν υπάρχει παραπάνω χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων; Τι θα γίνει με τα αμιγώς μπαρ; Γιατί απαγόρεψαν το take away των ποτών, που θα ήταν μια λύση για κάποιους και δεν έθεσαν σαφείς κανόνες για το πως θα έπρεπε να λειτουργούν; Αλλά και αυτοί που έχουν εξωτερικό χώρο, θα είναι βιώσιμοι; Πόσους εργαζόμενους/ες θα έχουν την δυνατότητα να απασχολήσουν;

Να σημειώσουμε ότι οι άνθρωποι πίσω από τις επιχειρήσεις θεωρείται δεδομένο ότι έχουν χρήματα να επιβιώσουν και ως φυσικά πρόσωπα δεν έχουν πάρει τίποτα, παρά μόνο 800€ ανά επιχείρηση, ανεξαρτήτως εταίρων.»

Καταλήγοντας, η Ιόλη Βρυχέα υπογράμμισε:

«Η κατάσταση είναι δραματική και δεν πρέπει καμία επιχείρηση να μείνει χωρίς ενίσχυση και κανένας εργαζόμενος/η να μείνει χωρίς δουλειά!»