ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης: Στην κυβέρνηση η επικοινωνία επικυριαρχεί της πολιτικής

Βούτσης: Στην κυβέρνηση η επικοινωνία επικυριαρχεί της πολιτικής
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με αφορμή την τελετή της Marfin o Νίκος Βούτσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δίνει μεγαλύτερη σημασία στην επικοινωνία από ό,τι στην πολιτική.

Μιλώντας στον ρ/σ Κόκκινο και την Ντίνα Μπατζιά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε ότι: «Σε ό,τι αφορά την επικοινωνιακή φιέστα της κυβέρνησης με πρόσχημα τα θύματα της Marfin είναι το αποτέλεσμα της αντίληψης που υπάρχει σε αυτήν ότι η επικοινωνία επικυριαρχεί και επικάθεται της πολιτικής. Μόνο έτσι κινούνται. Κινούνται στα όρια της γραφικότητας πολύ επικίνδυνα. Είναι φανερό ότι θέλουν να κλείσουν τον κύκλο της δεκαετίας με απονομιμοποίηση του αντιμνημονιακού κινήματος και των πολιτικών συσχετισμών που προέκυψαν μέσα σε αυτήν την πολύχρονη κρίση».

Ωστόσο, ο κ. Βούτσης πρόσθεσε ότι: «Επειδή κάποιοι προσπάθησαν να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι χειροκρότησα μέσα στη Βουλή την ώρα που αναγγέλθηκε από τον κ. Μητσοτάκη η τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της Marfin θα ήθελα να τονίσω ότι και σήμερα αν ο νυν Πρωθυπουργός αναφερόταν στο ότι τιμάμε τη μνήμη τριών αθώων θυμάτων και να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή, εγώ όπως πιστεύω και άλλοι βουλευτές θα χειροκροτούσαμε. Είναι κάτι εντελώς ανεξάρτητο από την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση που έγινε».

Για τις πλατείες

Για όσα συμβαίνουν στις πλατείες, ο Νίκος Βούτσης επισήμανε: «Η κυβέρνηση φοβάται τις πλατείες και τους νέους. Αυτό που συμβαίνει με την επέμβαση των ΜΑΤ είναι μια εντελώς λανθασμένη τακτική. Όταν πολλά σημεία όπου κανονικά συγκεντρώνονται οι νέοι παραμένουν κλειστά που θα πηγαίνουν; Αν δεν πηγαίνουν και στις πλατείες τι θα συμβεί; Θα παρατείνουν τον αυτοπεριορισμό τους οικειοθελώς και πέραν των κυβερνητικών επιταγών; Είναι ένα αδιέξοδο, μια ισχυρή αντίφαση, η οποία αν δεν επιλυθεί σύντομα, χωρίς να υπάρχει επί της ουσίας λόγος θα υπάρξει αυταρχισμός, καταστολή».

Παρατήρησε επίσης ότι: «Η ιδεολογία περί αβάτου των Εξαρχείων είναι μία οργανική ιδεολογία της νεοδεξιάς που θέλουν να την επεκτείνουν σε άβατα για το σύνολο των κοινωνικών χώρων. Γίνεται μία προσπάθεια από μία ορισμένη πλευρά να οδηγηθούμε σε μία ασυλία πολιτικής αγέλης με γενικευμένες απαγορεύσεις, μια καταστολή και περιστολή στο όνομα της ευθύνης και της πραγματικής κατάστασης της επιδημίας μαζί με μια σιωπή στα μίντια».

Η ανάγκη ιστορικής μνήμης

Αναφορικά με την επέτειο της λήξης του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο Νίκος Βούτσης υπογράμμισε ότι: «Η λήθη δίνει το έδαφος για την ιστορική αναθεώρηση. Μέσω αυτής οικοδομείται ο πολιτικός διμέτωπος της δεξιάς που αποσκοπεί στην ανοχή ή και την επανανομιμοποίηση του φασισμού. Στην Ευρώπη σήμερα βλαστάνουν ρατσιστικά, ξενοφοβικά και εν τέλει νεοναζιστικά και φιλοφασιστικά μορφώματα. Είναι μια διαδικασία άκρως ιδεολογική, πολιτική, ιστορική και αποτελεί παρών μέτωπο. […] Ζούμε μια εποχή στην οποία είναι πάρα πολύ επίκαιρος ο αγώνας εναντίον των φασιστικών φαινομένων σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας».