ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς αναζήτηση συμμάχων στις Βρυξέλλες για το παράλληλο πρόγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας

Προς αναζήτηση συμμάχων στις Βρυξέλλες για το παράλληλο πρόγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας
Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα μετά το πέρας της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, την Παρασκεύη 18 Δεκεμβρίου 2015 Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Στο παράλληλο πρόγραμμα που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες δίνει βαρύτητα το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμώντας ότι τα τετ α τετ που θα έχει ο πρωθυπουργός με ευρωπαίους ηγέτες και κάποιους εκ των επικεφαλής των θεσμών θα προωθήσουν τα εκκρεμή ζητήματα της χώρας, ήτοι το μεταναστευτικό και το ζήτημα της αξιολόγησης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γίνεται αισθητή μία συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα πράγματα γύρω από το μεταναστευτικό δεν θα πάρουν άσχημη τροπή και ότι, τελικώς, θα αποφευχθεί το κλείσιμο των συνόρων στα βόρεια της χώρας από την ΠΓΔΜ. Το Μαξίμου πιστεύει -κάτι που τονίστηκε και στην χθεσινή κυβερνητική συνεδρίαση υπό τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή- πως θα αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις, με το σκεπτικό πως η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις περιπολίες στα τουρκικά παράλια αποθαρρύνει αυτά τα σενάρια, διότι εκ των πραγμάτων μειώνει τις προσφυγικές ροές.

Μηνύματα από Βρυξέλλες

Όλα αυτά βεβαίως θα συζητηθούν στην τριμερή συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου οι Άνγκελα Μέρκελ, Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου και αναμένεται να γίνει μία πρώτη αποτίμηση της εμπλοκής της Συμμαχίας στην παρακολούθηση των τουρκικών χωρικών υδάτων. Γενικώς, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να ποντάρει στην στήριξη της γερμανίδας Καγκελαρίου ως προς το μεταναστευτικό και, μάλιστα, εκτιμά ότι η πρωτοβουλία της για συμμετοχή του ΝΑΤΟ ουσιαστικά είχε ως στόχο να αποθαρρύνει τους σχεδιασμούς για κλείσιμο των συνόρων.

Όμως, πριν από την Σύνοδο Κορυφής, όπου θα αξιολογηθεί εκ των πραγμάτων και η συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεών της για το προσφυγικό, θα διεξαχθεί και μίνι Σύνοδος για το θέμα με την συμμετοχή 11 ευρωπαϊκών κρατών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα αλλά και της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός πηγαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για να πιάσει κλίμα και για τις προθέσεις των θεσμών ως προς το θέμα της διαπραγμάτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει κατ’ ιδίαν τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, αναγνωρίζοντας την στήριξη της Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση, με τον οποίο θα συζητήσει για το ελληνικό πρόγραμμα ζητώντας να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Το Μαξίμου εκτιμά πως οι σχεδιασμοί του ΔΝΤ δεν θα κυριαρχήσουν τελικώς μεταξύ των θεσμών και γι’ αυτόν τον λόγο δεν αποκλείεται να επιδιώξει συναντήσεις και με τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ ακόμη και με τον Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να τους εκθέσει τις θέσεις της κυβέρνησής του για το ασφαλιστικό. Το Μαξίμου πάντως δεν επιβεβαιώνει ότι θα γίνουν αυτά τα ραντεβού κορυφής.

Αγροτικό

Ως προς το αγροτικό πάλι, στην κυβέρνηση αξιολογούν ως πολύ θετικό το σπάσιμο του μπλόκου στην επαφή με το Μαξίμου και πιστεύουν ότι και άλλες ομάδες αγροτών θα επιδιώξουν τον διάλογο με τον πρωθυπουργό για επίλυση των αιτημάτων τους. Η Όλγα Γεροβασίλη παρέλαβε το υπόμνημα που της παρέδωσαν χθες οι εκπρόσωποι ομάδων αγροτών και δεσμεύτηκε ότι θα συλλέξει όλα τα αιτήματα προκειμένου να συνθέσει τα προβλήματα και να δώσει απαντήσεις.

Εκτιμάται ότι συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες δεν είναι ώριμη να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας.