Τσίπρας σε Ολλανδό ΥΠΕΞ: Πρέπει να χτυπήσουμε τους διακινητές προσφύγων
Μιάμιση ώρα περίπου διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κούντερς
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στο προσφυγικό ζήτημα, ενόψει της επικείμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 18-19 Φεβρουαρίου. Όπως ειδικότερα γίνεται γνωστό από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν ιδιαίτερα η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς και η συγκρότηση ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Παράλληλα, συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον πρωθυπουργό, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε εντατικές πιέσεις που ασκούν Ολλανδία και Γερμανία προς την Τουρκία προκειμένου να τηρήσει τα συμφωνηθέντα (πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας και Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας). Επίσης ο κ. Κούντερς αναφέρθηκε και στις πιέσεις που ασκούνται στις χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία) για την ανατροπή της ρητορικής περί του κλεισίματος των συνόρων.
Υποδεχόμενος τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός είπε πως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο και επομένως πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία. Αναμένουμε τη μείωση των ροών από την Τουρκία, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «αλλά πρώτα από όλα είναι απαραίτητο να υπάρξει μια συλλογική, ευρωπαϊκή, ανθρωπιστική αντίδραση και ανταπόκριση έτσι ώστε να μειώσουμε όχι μόνο τις ροές αλλά και να σταματήσουμε αυτά τα δραματικά γεγονότα στο Αιγαίο».
«Πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση. Πρώτα από όλα να σταματήσουμε τον πόλεμο στη Συρία αλλά και χτυπήσουμε τους διακινητές και να προσπαθήσουμε να χειριστούμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και ένα έχουμε ένα μόνιμο μηχανισμό επανεγκατάστασης και όχι αυτή την κατάσταση στο Αιγαίο», είπε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τη συνεργασία με την Τουρκία και συμφώνησε στην ανάγκη να χτυπηθούν τα κυκλώματα διακινητών που οδηγούν στους πνιγμούς ανθρώπων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εφαρμογής ενός συστήματος πραγματικής επανεγκατάστασης. Αναφερόμενος στο ταξίδι του στην ΠΓΔΜ, ο κ. Κούντερς είπε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εκεί, επέμεινε στη σημασία μιας ευρωπαϊκής λύσης και πρόσθεσε: «Φυσικά είμαστε εδώ γιατί βλέπουμε τους κινδύνους που προκαλούνται από χώρες που λαμβάνουν μονομερή μέτρα».