Ανεργία: Δυσοίωνες προβλέψεις ΔΝΤ και σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ
Την ώρα όπου στο υγειονομικό πεδίο οι προοπτικές μοιάζουν (σχετικά) αισιόδοξες, τα νέα από την οικονομία δεν είναι καλά.
Για την ακρίβεια, είναι όσο άσχημα θα μπορούσαν να είναι. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ύφεση 10% φέτος και ανεργία 22%, δηλαδή αύξησή κατά 5%. Το 2021 το ΔΝΤ προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη με θετικό ρυθμό 5,1%. Η ανεργία θα μειωθεί στο 19% το 2021. Τον Ιανουάριο η ανεργία ήταν στο 16,4%.
Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 300.000 νέους ανέργους.
Σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, να υπογραμμίσουμε δύο στοιχεία:
Πρώτον, η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη. Η ύφεση της ευρωζώνης εκτιμάται στο 7,5%.
Δεύτερον, οι προβλέψεις του ΔΝΤ παίρνουν ως αφετηρία το «καλό» υγειονομικό σενάριο, δηλαδή ότι δεν θα έχουμε δεύτερον κύμα επιδημίας κορωνοϊού.
Η σύγκρουση
Πάνω στη οικονομία φαίνεται ότι στήνεται και η σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να σηκώσει τους τόνους στο υγειονομικό πεδίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε τον Σωτήρη Τσιόδρα σωστή τοποθέτησης στη σωστή θέση.
Στην οικονομία όμως ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει συνεχώς τους τόνους, δείχνοντας ότι όσο πλησιάζουμε στη λήξη της καταντίνας η πολιτική ζωή επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα. Σε τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με συνδικαλιστές, κατηγόρησε την κυβέρνηση την κυβέρνηση ότι «όχι μονάχα δεν έχει πάρει προληπτικά μέτρα για αντιμετώπιση της ύφεσης, για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά θέλει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, απ' ό,τι φαίνεται, και ως μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις».
Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση:
«Ακολουθεί μέτρα επιδότησης της ανεργίας, και όχι επιδότησης της εργασίας, κάτι πρωτοφανές σε όλη την Ευρώπη. Ουσιαστικά λέει στις επιχειρήσεις ότι θα σας απαλλάξω από το εργασιακό κόστος εάν προχωρήσετε σε αναστολή συμβάσεων εργασίας».
Η απάντηση Πέτσα
Σε εξίσου υψηλούς τόνους απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι:
«Οι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα και οι αιτιάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν τους ανέργους, ιδίως μάλιστα τους πιο ευάλωτους, δηλαδή τους μακροχρόνια ανέργους».
Στη συνέχεια της δήλωσής του, ο κ. Πέτσας παρέθεσε τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση:
«1ον. Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, 155.000 μακροχρόνια άνεργοι λαμβάνουν επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ.
2ον. Η κβέρνηση υλοποιεί ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για τη στήριξη των ανέργων. Συγκεκριμένα:
- Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, δωδεκάμηνης διάρκειας.
- Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες για 36.500 άνεργους, με υψηλή μοριοδότηση για τους μακροχρόνια ανέργους.
- Ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.
3ον. Στα επιδόματα ανεργίας που έληξαν το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020 έχουν δοθεί δίμηνες παρατάσεις που καλύπτουν συνολικά 193.000 συμπολίτες μας. Ενώ και για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Απρίλιο θα υπάρξει αντίστοιχα δίμηνη παράταση.
Συνολικά, δηλαδή, περίπου 500.000 άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι ενισχύονται από τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Γιατί αυτή η κυβέρνηση νοιάζεται. Στα δύσκολα, με έργα. Όχι στα εύκολα, στα λόγια της αντιπολίτευσης.»