Μεταναστευτικό και αξιολόγηση στην ατζέντα του Μαξίμου
Μεταναστευτικό και αξιολόγηση σχεδόν μονοπωλούν το ενδιαφέρον του Μαξίμου για την εβδομάδα που ξεκινά δεδομένης και της Συνόδου Κορυφής στις 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Πρόκειται άλλωστε για τα δύο κορυφαία θέματα που απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό γι’ αυτό και δεν αποκλείεται παραμονή της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας να έχει κατ’ ιδίαν επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα δύο αυτά ζητήματα που καθορίζουν εν πολλοίς και το μέλλον της χώρας.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι δεν αποκλείεται της Συνόδου να προηγηθεί τετ α τετ Τσίπρα-Γιούνκερ καθώς η κυβέρνηση διαπιστώνει πως η Κομισιόν ενθαρρύνει την προσπάθεια της κυβέρνησης για εφαρμογή του προγράμματος και σε γενικές γραμμές δεν εμφανίζεται αρνητική ως προς την πρότασή της για το ασφαλιστικό.
Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι έως την Σύνοδο της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι έτοιμα και τα 5 hot spots που έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει για την υποδοχή προσφύγων και συγχρόνως εκφράζουν την εκτίμησή τους ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ και οι περιπολίες σκαφών της συμμαχίας στα τουρκικά χωρικά ύδατα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην μείωση των ροών από την Τουρκία.
Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Αρμόδιες πηγές από το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι πιθανότατα στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας οι επικεφαλής των θεσμών θα επανακάμψουν για συνέχιση της διαπραγμάτευσης κάτι που αν συμβεί θεωρητικώς ερμηνεύεται ως απόφαση της τρόικας να κλείσει την αξιολόγηση. «Εφόσον επιστρέψουν τότε καλώς ή κακώς με πιέσεις ή μη θα υπάρξει μία συμφωνία» αναφέρουν οι ίδιες πηγές εκτιμώντας ότι με λίγη καλή θέληση η διαπραγμάτευση μπορεί να ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα.
Πηγές του οικονομικού κύκλου επιβεβαιώνουν ότι ο Πολ Τόμσεν κατά το πρόσφατο ραντεβού του στις Βρυξέλλες με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έθεσε ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων, συστήνοντας ωστόσο στην ελληνική πλευρά να ζητήσει από τους άλλους θεσμούς να χαλαρώσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Η αντίληψη του ανώτατου στελέχους του ΔΝΤ είναι πως η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στις μεγάλες ηλικίες αλλά θα πρέπει να επεκτείνεται και στις νεώτερες γενιές, επομένως ίσως θα ήταν λύση η εκ νέου περικοπή συντάξεων σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό.
Το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης πάλι εστιάζεται στο γεγονός πως μία σύνταξη συντηρεί ολόκληρες οικογένειες που έχουν ανέργους άρα θα ήταν καταστροφικό να μπει νέο μαχαίρι.