ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφαλιστικό: Σε βάθος χρόνου θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, λέει ο Πετρόπουλος

Ασφαλιστικό: Σε βάθος χρόνου θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, λέει ο Πετρόπουλος
Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος (φωτό αρχείου) EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κομβικής σημασίας είναι η συμφωνία πάνω στο ασφαλιστικό, καθώς είναι ένα από τα προαπαιτούμενα, για να ξεκινήσει η αξιολόγηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος εξήγησε, ότι η αξιολόγηση θα φέρει γρήγορα και την εκταμίευση των απαραίτητων ποσών που χρειαζόμαστε για να τα ρίξουμε στην παραγωγική διαδικασία.

Όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κ. Πετρόπουλος, «αν έχουμε μια συμπαγή ενότητα στο εσωτερικό της χώρας θα πείσουμε και τους δανειστές ή πάντως αυτό θα μας δώσει το δικαίωμα να υποστηρίξουμε προς τους δανειστές ότι ο λαός μας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενωμένος, να πετύχει τους στόχους».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των αγροτών στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό τους, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπογράμμισε ότι το αίτημα της κυβέρνησης προς τους αγρότες για διάλογο δεν είναι προσχηματικό, αλλά η πρόθεση για συζήτηση είναι ειλικρινής από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ένταξη του ΟΓΑ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε, πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει την ανάπτυξη του οργανισμού και θα μειώσει δαπάνες λειτουργίας.

Ξεκαθάρισε πως η σύνδεση του ΟΓΑ θα γίνει βαθμιαία, όπως και ολόκληρη η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό θα ολοκληρωθεί σε βάθος χρόνου, εξηγώντας πως απαιτείται πολλή δουλειά και χρόνος για να οργανωθεί η νέα δομή.
Στο σχέδιο που προτείνεται, πρόσθεσε, υπάρχουν πάρα πολλές μεταβατικές διατάξεις που θα γίνουν είτε με υπουργικές αποφάσεις είτε με προεδρικά διατάγματα.

Όταν μιλάμε για το ασφαλιστικό των αγροτών κατά κανόνα μιλάμε για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας. «Δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε να συμμετέχει η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή μόνο κατά ποσοστό 3,3% στο ΑΕΠ. Είναι ελάχιστο για μια κατεξοχήν αγροτική χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πέμπτη κλίμακα υποχρεωτικής ασφάλισης των αγροτών που προβλέπεται ήδη εδώ και χρόνια, οδηγεί σε μια εισφορά κατά 25 ευρώ περίπου, μικρότερη για έναν αγρότη που θα παίρνει και εθνική σύνταξη την οποία στερούνταν πάντα», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.