ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Δένδια: Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου

Μήνυμα Δένδια: Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του κατά την άφιξή του στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα συζητήσουμε σήμερα, μεταξύ άλλων, την κατάσταση που εξελίσσεται στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία. Αντιμετωπίζουμε μία μαζική μετακίνηση μεταναστών προς τα σύνορα της Ελλάδος και της Ευρώπης», επεσήμανε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μετανάστες, οι οποίοι διαβιούν στην Τουρκία εδώ και χρόνια».

«Έχουμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η πληθυσμιακή αυτή μετακίνηση έχει δημιουργηθεί και ενορχηστρωθεί από την Τουρκία. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στήριξη των «27»

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει τη στήριξη των 27 υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η αλληλεγγύη προς την χώρα μας και τονίζεται ότι η παράνομη διέλευση των συνόρων δεν θα γίνει ανεκτή.

Η Γαλλία έχει ήδη θέσει θέμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, είπε ότι «θα προτείνουμε μετεγκαταστάσεις, εν ανάγκη, ανάλογα με το πώς προχωρά η διαχείριση των αιτημάτων ασύλου».

Ταυτόχρονα τέσσερα άλλα κράτη δήλωσαν έτοιμα να πάρουν ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα, ενώ οι χώρες του Βίζεγκραντ αλλά και η Εσθονία, η Νορβηγία αλλά και η Δανία ανακοίνωσαν ότι στέλνουν επιπλέον βοήθεια.