Αποστολάκης: Αν ήμουν Ερντογάν δεν θα τολμούσα πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα
Εξαιρετικά αποτελεσματικές χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, τις ελληνικές επιχειρήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, προκειμένου να εμποδιστεί η είσοδος προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για τα όσα εξελίσσονται τα τελευταιά εικοσιτετράωρα, μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα και να παροτρύνει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να φύγουν από την Τουρκία -με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό τους στη «νεκρή ζώνη» των συνόρων- ο κ. Αποστολάκης κάνει λόγο για εργαλειοποίηση του προσφυγικού από πλευράς του Τούρκου προέδρου.
«Ευτυχώς καταφέραμε να κρατήσουμε το κύμα το οποίο έστελνε στα σύνορα με όλους τους τρόπους, με τη βοήθεια όλων και των κατοίκων. Στη στεριά τα πράγματα είναι κάπως διαχειρίσιμα, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι τι θα γίνει στη θάλασσα. Γιατί όταν δεν καταφέρουν να περάσουν από το Έβρο, τότε θα προσπαθήσουν να περάσουν από τη θάλασσα», ανέφερε ο πρώην υπουργός.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει επάρκεια πλοίων στις ελληνικές θάλασσες, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, απάντησε πως «και χίλια πλοία να είχαμε το πρόβλημα θα ήταν το ίδιο».
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πυκνό πλέγμα από πλοία του πολεμικού ναυτικού, πλοία της ελληνικής ακτοφυλακής, κάποια πλοία της Frontex τα οποία κάνουν μια πολύ σοβαρή επιτήρηση στην περιοχή. Εντοπίζουν αρκετά νωρίς όσες βάρκες προσεγγίζουν, αλλά πως να τους σταματήσουν», δήλωσε.
«Όταν τους στέλνουν οι Τούρκοι και έρχονται στην οριογραμμή ή πηδούν στη θάλασσα ή καταστρέφουν τη βάρκα που είναι επιβιβασμένοι. Οι Τούρκοι τους σπρώχνουν προς τα ελληνικά σύνορα δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Με τον οποιοδήποτε τρόπο. Στέλνουν όσους περισσότερους μπορούν», σημείωσε.
«Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα»
Αναφορικά με τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς δήλωσε ότι επιχειρησιακά στον Έβρο «έγινε πολύ σοβαρή προσπάθεια, η οποία είχε και αποτέλεσμα».
«Αυτό φάνηκε από τον πρώτη στιγμή αλλιώς θα βλέπαμε κάποιες χιλιάδες μεταναστών να έχουν περάσει από τον Έβρο. Μάλιστα ο Ερντογάν θεωρούσε πως θα είχαν περάσει χωρίς να παρεμποδιστούν. Θεωρώ πως είναι εξαιρετική αποτελεσματική στην πρώτη φάση».
«Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα συνηθισμένα και όταν κάτι γίνεται σαν εθνική απειλή, όταν προσπαθούν να μπουν μαζικά στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες, όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να ενωθούμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Το θέμα είναι πως κάνουμε αυτό που μπορούμε όμως δυστυχώς δεν φτάνει. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας, στην ουσία είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όλοι αυτοί έχουν στόχο την Ευρώπη», υπογράμμισε.
Κληθείς να εκτιμήσει τις επόμενες κινήσεις Ερντογάν, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «πατά σε δυο βάρκες και θέλει να τα έχει καλά και με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ, έκανε όμως ένα λάθος και βρέθηκε απέναντι στη Ρωσία ειδικά στη Λιβύη».
«Είναι σίγουρο πως αυτή τη στιγμή το πρόβλημά του είναι η Συρία. Μόλις το λύσει και το ξεπεράσει θα στραφεί και πάλι στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».
«Μην φοβόμαστε την Τουρκία, δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θέλουν να φαίνεται»
«Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ως εργαλείο την απειλή πολέμου», επεσήμανε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και ξεκαθάρισε ότι αν «εμείς τσιμπάμε και φοβόμαστε τον πόλεμο, τότε κάνουμε βήματα πίσω».
«Θα πρέπει να καταλάβουμε πως αυτός που φοβάται τον πόλεμο, χάνει πριν πολεμήσει. Δεν συνιστώ να γίνει πόλεμος, ούτε είμαι από αυτούς που τον επιδιώκω, ούτε θα ήθελα να οδηγήσω ποτέ τα πράγματα σε ένα πόλεμο».
«Όμως όταν έχεις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες είναι ικανές, όταν έχεις έναν λαό ο οποίος είναι υπερήφανος, όταν έχεις δίκιο σε όλα αυτά που διεκδικεί ο άλλος, θα πρέπει να σταθείς και να αναλάβεις τις ευθύνες σου και να μην φοβάσαι την αναμέτρηση. Αν λοιπόν φοβόμαστε την αναμέτρηση θα οδηγηθούμε σε κινήσεις ήττα πριν ξεκινήσει κάτι», συμπλήρωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και σε ερώτηση για το αν ποτέ ο Ερντογάν οδηγούσε την κατάσταση σε πολεμικό επεισόδιο ή κάτι ευρύτερο απάντησε πως ένας πόλεμος και μια πολεμική σύγκρουση «δεν μετριέται με τα νούμερα και με τα μεγέθη», καθώς οι πόλεμοι «έχουν τις δικές τους συνθήκες και προϋποθέσεις και τα αποτελέσματα προέρχονται από τις συγκυρίες ή τις σωστές επιλογές του ενός και του άλλου».
«Εν κατακλείδι θα σας έλεγα ότι αν ήμουν Ερντογάν δεν θα τολμούσα μια αναμέτρηση με την Ελλάδα. Η ζημιά που θα προκύψει για τον Ερντογάν θα είναι τεράστια. Ενδεχομένως να μην του βγει και το παιχνίδι. Μην φοβόμαστε λοιπόν την Τουρκία, δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θέλουν να φαίνεται. Αν μετρήσουμε τα νούμερα και τους αριθμούς και τα μέσα γράφει χάνουμε. Δεν πρέπει να το βλέπουμε έτσι. Εμείς όταν χρειαστεί να προασπίσουμε την Ελλάδα και αυτά που πρέπει να προασπίσουμε, πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε την πρόθεση να το κάνουμε. Διαφορετικά χάνουμε από το ξεκίνημα, από την αφετηρία».
Τέλος, όσο για το αν ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να φτάσει τα πράγματα σε αυτό το σημείο ο Ευάγγελος Αποστολάκης εκτίμησε ότι «θα το κάνει αν τον συμφέρει ή αν βρεθεί σε αδιέξοδο. Όσο καταφέρνει να κάνει αυτά που θέλει με τις απειλές, με τα διπλωματικά του παιχνίδια, με τις πιέσεις και τις συμμαχίες δεν έχει λόγο να κάνει πόλεμο. Όταν βρεθεί σε αδιέξοδο ενδεχομένως να τον κάνει».