ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει στις αποφυλακίσεις ο Παρασκευόπουλος, προαναγγέλει προσλήψεις

Επιμένει στις αποφυλακίσεις ο Παρασκευόπουλος, προαναγγέλει προσλήψεις

Το πλαίσιο των κινήσεων του υπουργείου της Δικαιοσύνης ανέλυσε στις προγραμματικές του δηλώσεις από το βήμα της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παρασκευόπουλος κάνοντας ειδική μνεία στην ανάγκη ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης αλλά και αναμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας.

Ο κ. Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε ως πρόβλημα την «βραδύτητα της απονομής της δικαιοσύνης» το οποίο όμως θεωρεί πως παραμένει «ανοιχτό» και τις «κακές συνθήκες στις φυλακές της χώρας».


«Καίρια και απαραίτητη παράμετρος της εύρυθμης και ταχείας δικαιοσύνης είναι η στελέχωσή της με επαρκή αριθμό δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων καθώς και η διευκόλυνση της συμβολής των άλλων σημαντικών νομικών λειτουργών όπως είναι οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί επιμελητές», επισήμανε.


Ανακοίνωσε παράλληλα πως ήδη συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, καθώς «η ανάπτυξη του νέου νομοθετικού έργου θα είναι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η διάσπαρτης πολυνομία».

Ανήγγειλε ακόμη την ενίσχυση στελεχών και κλάδων της Δικαιοσύνης αλλά και ουσιαστικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ρυθμίσεις για τη φοροδιαφυγή, διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη με εξορθολογισμό των τελών και των παραβόλων ώστε να διευκολύνονται οι αδύνατοι, αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, αναμόρφωση του οργανωτικού πλαισίου της Εθνικής Σχολής Δικαστών, μεταρρυθμίσεις στον Κώδικα περί Δικηγόρων και ενίσχυση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών της Δικαιοσύνης.

Μιλώντας για το σωφρονιστικό σύστημα, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε πως «η δικαιοσύνη δεν εκδικείται, ίσα ίσα εξευμενίζει τις Ερινύες ώστε να εκλείψει η βία και να καλλιεργείται ο ανθρωπισμός».

«Εν προκειμένω σε ο,τι αφορά τα πράγματα του σωφρονιστικού συστήματος τώρα η κατάσταση έχει γίνει πιο συγκεκριμένη. Παρά τις συγκρουσιακές αντιλήψεις στην πραγματικότητα η ασφάλεια και ο ανθρωπισμός διασφαλίζονται συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά», πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για ανάγκη κατάρτισης κρατουμένου, η εκπαίδευσή του, η διατήρηση δεσμών με την οικογένεια και στη συνέχεια η μέριμνα για την επανένταξή του.

Μιλώντας για την πολιτική αποσυμφόρηση των φυλακών με το νόμο 4322 που ψηφίστηκε είπε ότι δεν είναι μόνο ένα δικαιοκρατικό αίτημα αλλά και μια προσαρμογή στις διεθνείς επιταγές ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η αποσυμφόρηση είπε αποτέλεσε το αναγκαίο πρώτο βήμα ώστε να αναπτυχθούν δομές που θα καταπολεμούν την φθοροποιό απραξία και θα μεθοδεύουν την επανένταξη.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη νομοθεσία είπε πως καινοτόμησε μόνο σε ο,τι αφορά τις απολύσεις ειδικών κατηγοριών κρατουμένων, αναπήρων, υπερηλίκων, ανηλίκων και φιλοξενούμενων αλλοδαπών.

«Απολύσεις που αποδόθηκαν ηχηρά και ψευδώς τον τελευταίο καιρό στο τελευταίο νομοθέτημα θα είχαν λάβει χώρα στην πραγματικότητα και με τη νομοθεσία που ίσχυε προηγουμένως», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι σε ένα μήνα θα λειτουργήσει μονάδα απεξάρτηση στις φυλακές των Διαβατών κατά την άποψή του «με αρτιότητα μοναδική στον ευρωπαϊκό χώρο».

«Η ολοκληρωμένη απεξάρτηση –τόνισε- αποτρέπει την εγκληματική υποτροπή ενώ η κοινή φυλάκιση δεν το κατορθώνει», είπε. Τόνισε ακόμη πως σε 20 φυλακές έχει αρχίσει η ανάπτυξη του συστήματος για εναλλακτικό δρόμο απεξάρτησης κρατουμένων αντί του κοινού εγκλεισμού.

Πρόκειται επίσης, σημείωσε, να τεθούν σε λειτουργία σχολεία δεύτερης ευκαιρίας σύντομα σε Χανιά, Δομοκό και Νιγρίτα.