Προς «μετωπική» για το προσφυγικό: Ανυποχώρητη η κυβέρνηση, «θέσεις μάχης» παίρνουν οι νησιώτες
Εβδομάδα εξελίξεων για το προσφυγικό φαίνεται πως ξεκινάει, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει το σχέδιό της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και τους νησιώτες να παίρνουν «θέσεις μάχης» για να μπλοκάρουν την κατασκευή των νέων δομών στα νησιά.
Κυβερνητική στελέχη αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησαν χθες σαφές μέσα από πως το «πάγωμα» των έργων στους χώρους που επιτάχθηκαν -κάτι που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Νότης Μηταράκης- είναι προσωρινό.
Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την έκταση και την πολυμορφία του προσφυγικού ζητήματος.
«Και εμείς αιφνιδιαστήκαμε από την έκταση του προβλήματος. Όμως αντιδράσαμε. Τα σύνορα φυλάσσονται, ένα νέο πλαίσιο επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για πισωγύρισμα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει αν δεν φτιαχτεί άλλο κέντρο. Προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συνέχισε:
Πηγή: ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ
«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει ό,τι χρειαστεί για να κατασκευαστούν τα κλειστά κέντρα στα νησιά.
Με τη σειρά του, ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είπε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος για τις επιστροφές.
«(…) Αλλά θα το κάνουμε, θα έχουμε 200 επιστροφές την εβδομάδα» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, σύμφωνα με πληροφορίες. Μάλιστα, αναφερόμενος στα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα υπογράμμισε πως «τα επιλέγουμε συνειδητά, θα έχουν τη μισή χωρητικότητα από τα σημερινά αλλά με αυστηρό κανονισμό λειτουργίας και δεν θα έχουν δικαίωμα εξόδου οι παραβατικοί».
Αντιδράσεις από τους νησιώτες
Αμετακίνητοι από τις θέσεις τους εμφανίζονται, όμως, και οι νησιώτες.
Μια… πρόγευση των όσων θα επακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες έδωσε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος τόνισε πως οι νησιώτες θα μπουν ακόμη και μπροστά από τις μπουλντόζες για να σταματήσουν τα έργα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και σε σημερινές δηλώσεις του.
«Ζητήσαμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό»: Σε αναβρασμό τα νησιά για τις νέες δομές προσφύγων
«Ζητήσαμε συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Χθες το βράδυ έλαβα μήνυμα από την Κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο και ότι θα προχωρήσει κανονικά το σχέδιο της. Εμείς δεν θέλουμε να φτιαχτούν αυτά τα κέντρα με τους χιλιάδες ανθρώπους στις περιοχές μας»: αυτό ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για τις νέες δομές προσφύγων στα νησιά.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, o Κώστας Μουτζούρης τόνισε:
«Έχει ληφθεί απόφαση τα νησιά μας, που είναι σε μια ευαίσθητη περιοχή, να γίνουν «αποθήκες ψυχών». Δεν θέλουμε τα χρήματα με τα οποία έχει πει η Κυβέρνηση ότι θα ενισχυθούν διάφορες υπηρεσίες στις περιοχές μας, εμείς θέλουμε να μείνουν ελληνικά τα νησιά, να μην εκφυλιστούν τα νησιά μας».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «υπήρχε πρόταση για μετακίνηση πληθυσμού από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε ακατοίκητα νησιά, η οποία απορρίφθηκε. Όλοι οι φορείς και οι κάτοικοι των νησιών ομονοούν και έχουν κοινή στάση και η κυβέρνηση στέλνει διμοιρίες των ΜΑΤ».
Συμπλήρωσε δε, πως «επεισόδια μπορεί να γίνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή».
«Η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει απέναντι της 200.000 κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παρά 10.000.000 κατοίκους στην υπόλοιπη χώρα» ανέφερε ο ίδιος, και συνέχισε:
«Αυτό που προτείνουμε είναι να γίνει μια δραστική αποσυμφόρηση των νησιών, για να δείξει η Κυβέρνηση ότι έχει πρόθεση να αποσυμφορήσει τα νησιά. Θέλουμε ενίσχυση του νοσοκομείου Λέσβου, ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας. Επί έξι μήνες ακούω διάφορα, έχω χάσει και εγώ και οι κάτοικοι την εμπιστοσύνη μου. Από γραφείου, οργανώνονται ωραία σχέδια, αλλά στο πεδίο της εφαρμογής….».
Με τη σειρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Π. Μπογδάνος, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, επεσήμανε ότι το 19% του υφιστάμενου αυτή τη στιγμή πληθυσμού στο νησί είναι οι αιτούντες άσυλο και οι παράτυποι μετανάστες «επηρεάζοντας τη δραστηριότητα όλου του νησιού, προφανώς και του τουρισμού».
Μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός «δεν θα βγει», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει την κατάσταση ή «κάποιος μεταφέρει λάθος εικόνα».
«Η μη εφαρμογή του σχεδίου της Κυβέρνησης κρύβει τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν στα νησιά χιλιάδες άνθρωποι και ακόμη να οδηγηθούμε και στην δημιουργία μειονότητας στα νησιά, με ότι αυτό σημαίνει», σημείωσε ο κ. Μπογδάνος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.
«Σαφέστατα και ακούγεται πολύ όμορφο όταν είσαι πολύ μακριά ότι «θα πάρω χιλιάδες ανθρώπους και θα τους πάω κάπου αλλού». Είμαι σε μια πόλη 8.000 κατοίκων. Είναι δυνατόν να χτιστεί δίπλα της μια άλλη πόλη 8.000 κατοίκων και να το κάνει δεκτό αυτή η πόλη;» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Όπως τόνισε ο Γιώργος Στάντζος, «γιατί με κατεπείγουσες διαδικασίες, όπως φτιάχνονται τα κλειστά κέντρα, δεν ενισχύονται το νοσοκομείο, ο Δήμος, η Περιφέρεια και άλλοι φορείς; Γιατί δεν ισχύουν για αυτά οι κατεπείγουσες διαδικασίες;».
Υπογράμμισε, μάλιστα, πως:
«Η κυβέρνηση δεν έχει την ισχύ να επιβάλλει μια δομή 50.000 στην ηπειρωτική Ελλάδα και επιδεικνύει την ισχύ της στο να μείνουν χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά. Εμείς πήραμε ομόφωνη απόφαση την Κυριακή στην Σάμο για κινητοποιήσεις και για αποκλεισμό της περιοχής όπου πρόκειται να γίνει το κλειστό κέντρο. Εμείς ετοιμαζόμαστε για τουρισμό στα νησιά μας. Τι θα γίνει;».
Κινητοποιήσεις στη Σάμο
Με κοινή ανακοίνωση των δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, έπειτα από κοινή σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο του νησιού ανακοινώθηκε πως «δεν γίνεται αποδεκτός και απορρίπτεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί νέας δομής μεταναστών και προσφύγων».
Επίσης, ζητείται η κατάργηση και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσεται περιοχή για τη δημιουργία της νέας δομής στο νησί.
Στα έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, προτείνεται ο αποκλεισμός από κοινού της υπό κατασκευής εγκατάστασης στη θέση Ζερβού με πανσαμιακή κινητοποίηση.
Παράλληλα, προτείνεται η από κοινού κατάθεση προσφυγής και αίτησης αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για τις επιτάξεις στα νησιά, καθώς και κάθε άλλης συναφούς διοικητικής πράξης που αφορά τις νέες δομές.
Ομάδες περιφρούρησης στη Μυτιλήνη
Με εκδρομή στη θέση Καράβα – Καβακλή, που έχει επιτάξει η κυβέρνηση για τη δημιουργία δομής μεταναστών και προσφύγων, αντέδρασαν χθες γυναίκες από τον Μανταμάδο μετά από σχετική πρόσκληση του Συλλόγου Γυναικών του χωριού.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, στο Πολύκεντρο Μανταμάδου αλλά και στις γύρω κοινότητες της περιοχής πραγματοποιήθηκαν μαζικές λαϊκές συνελεύσεις κατά τις οποίες συγκροτήθηκαν ομάδες περιφρούρησης, οι οποίες θα βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή αλλά και θα μετακινήσουν κόσμο εκεί από όλα τα χωριά σε περίπτωση που εμφανιστούν μηχανήματα που θα πραγματοποιήσουν εργασίες δημιουργίας της δομής.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Το απόγευμα της Κυριακής, εκατοντάδες Χιώτες δήλωσαν έμπρακτα την αντίθεσή τους στη δημιουργία της νέας δομής προσφύγων και μεταναστών στο 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου – Βολισσού, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα σε συγκέντρωση, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αιρετών πολιτών της Χίου.
Μάλιστα, από το Σάββατο έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή ομάδες περιφρούρησης σε 24ωρη βάση, ώστε να ειδοποιηθούν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι και να παρεμποδιστεί η εγκατάσταση μηχανημάτων που θα πραγματοποιήσουν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.
Επίσης, οχήματα του δήμου Χίου θα εγκατασταθούν το πρωί στην περιοχή για να παρεμποδίσουν τα ίδια μηχανήματα, έπειτα από ομόφωνη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.