ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Τελειώνει η Μόρια και η ΒΙΑΛ με το άνοιγμα κλειστών κέντρων

Μηταράκης: Τελειώνει η Μόρια και η ΒΙΑΛ με το άνοιγμα κλειστών κέντρων
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME

«Η αποσυμφόρηση των νησιών μας είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά μας», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η διαδικασία των επιστροφών θα επιταχυνθεί» προς την Τουρκία και τις χώρες προέλευσης, επεσήμανε, δίνοντας, παράλληλα και ένα χρονικό πλαίσιο για την υλοποίηση των πλάνων της κυβέρνησης.

«Πιστεύω ότι θα ήταν εύλογο να διεκπεραιώνουμε τις υποθέσεις μέσα σε τρεις μήνες», εκτίμησε ο Νότης Μηταράκης.

Ο υπουργός προειδοποίησε εξάλλου ότι «κάθε παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού (των μελλοντικών κλειστών κέντρων)...θα επηρεάσει αρνητικά την αίτηση ασύλου και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός είπε: «Από 1η Ιανουαρίου, τα πρώτα στοιχεία του ασύλου είναι ότι οι αποφάσεις πλέον βγαίνουν στις 24 μέρες για αυτούς που έχουν μπει το 2020 στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι αρνητικές αποφάσεις γύρω στον Μάρτιο - Απρίλιο θα οδηγηθούν σε επιστροφές μετά την διαδικασία της επιτροπής προσφυγών».

Αφού έκανε λόγο για «απόλυτη συστηματικότητα στις επιστροφές», αναφέρθηκε – και στάθηκε – στο θέμα των κλειστών κέντρων κράτησης.

«Τα κλειστά κέντρα είναι πάρα πολύ σημαντικά και για την ασφάλεια των πολιτών και για τη λειτουργία του ασύλου και για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά να στείλουν το μήνυμα στους διακινητές ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των νησιωτών στα σχέδια για τα κλειστά κέντρα, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως σε ελάχιστο χρόνο από τη λειτουργία των νέων κέντρων θα κλείσουν τα παλιά.

«Τελειώνει η Μόρια, τελειώνει η ΒΙΑΛ», «θα υπάρχει ένα και μόνο κέντρο, κλειστό και ασφαλές», είπε ολοκληρώνοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ