Ενεργειακό: Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν
Ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει σήμερα στο Ιράν όπου και θα έχει κρίσιμες επαφές 7 και 8 Φεβρουαρίου.
Ενεργειακό, τουρισμός, αποκατάσταση των αεροπορικών συγκοινωνιών, επιστήμη, εκπαίδευση, πολιτισμός, εμπορική ναυτιλία, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο κ. Τσίπρας στην Τεχεράνη.
Την ελληνική αντιπροσωπία θα απαρτίζουν εκτός του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ιράν θα ξεκινήσει από την ιστορική πόλη του Ισφαχάν και θα συνεχιστεί στην Τεχεράνη, όπου ο Πρωθυπουργός και η κυβερνητική αντιπροσωπία θα συναντηθούν με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του Ανώτατου Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και του Προέδρου, Χασάν Ρουχανί. Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα υπογραφεί μια σειρά από συμφωνίες.
Αθήνα: Δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ και Ιράν
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, Αθήνα και Τεχεράνη, έχουν άριστες διπλωματικές σχέσεις στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας, της εκπαίδευσης αλλά και του πολιτισμού. Η Ελλάδα, σε διπλωματικό επίπεδο, έχει δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ιράν.
Επίσης, το Ιράν τα έτη 2006-2011 ήταν από τους βασικότερους προμηθευτές πετρελαίου στην Ελλάδα, το οποίο διέθετε με ευνοϊκούς πιστωτικούς όρους.
Η συνεργασία των δυο χωρών, διακόπηκε το 2012, με την απαγόρευση εισαγωγής ιρανικού πετρελαίου λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα με στόχο την άσκηση πίεσης για τον πυρηνικό αφοπλισμό της.
Η άρση των κυρώσεων και το ενεργειακό άνοιγμα στην Ευρώπη
Όμως η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, δίνει πλέον τη δυνατότητα στην Τεχεράνη να κάνει ενεργειακό άνοιγμα προς την Ευρώπη εστιάζοντας στο φυσικό αέριο από την South Pars, την περιοχή δηλαδή, με το μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο, που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, ανάμεσα στο Ιράν και το Κατάρ.
Το Ιράν φιλοδοξεί να γίνει ενεργειακός εταίρος της Ε.Ε της Ευρώπης καθώς έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και αυτά της Ρωσίας.
Για πολλές Ευρωπαϊκές χώρες η είσοδος του Ιράν, στο ενεργειακό παιχνίδι, σε συνδυασμό με το άνοιγμα προς το Αζερμπαϊτζάν, δημιουργεί την αίσθηση ότι η Γηραιά Ήπειρος, θα απεξαρτηθεί σταδιακά, από το ρωσικό αέριο. Επίσης, σύμφωνα με αναλυτές, θα αποδυναμώσει, δια της ενεργειακής οδού, τον έλεγχο της Μόσχας στους κύριους σύμμαχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Όμως το κλειδί σε αυτό τον τομέα κρατά η Τεχεράνη που διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ρωσία.
Διαβάστε επίσης: