Τρομάζει την κυβέρνηση το προσφυγικό
Το μείζον θέμα του προσφυγικού είναι αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση περισσότερο απ' όλα τα υπόλοιπα θέματα και δεν κρύβει την ανησυχία της, κυρίως για τον τρόπο λειτουργίας ορισμένων ΜΚΟ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο «μικροσκόπιό» της και φαίνεται να «καθοδηγούν» τις αντιδράσεις που σημειώνονται στα νησιά.
Το υπ’ αριθμόν ένα θέμα αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η διαχείρηση του προσφυγικού και οι μεταναστευτικές ροές, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μόνες τους αλλά χρειάζεται ο συνδυασμός κινήσεων και μέτρων, ώστε να περιοριστούν. Η προσπάθεια που γίνεται για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες είναι να επαναπροωθηθούν πίσω στην Τουρκία.
«Από τον Αύγουστο έχουν τετραπλασιαστεί τα αιτήματα προς την τουρκική Ακτοφυλακή να ελέγξει ροές στην περιοχή ευθύνης της», τόνισε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος, προσθέτοντας πως και η ίδια η Τουρκία έχει αναγκαστεί να ανταποκριθεί θετικά στα περισσότερα από αυτά τα αιτήματα.
Η αλλαγή τακτικής της κυβέρνησης και η αυστηροποίηση της στάσης της είναι εμφανής. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχτεί από εδώ και πέρα παρόμοια τακτική ειδικά, από εκείνες τις ΜΚΟ, όπως είπε, που δεν διαθέτουν τα κριτήρια για να λειτουργούν.
«Θα μπει επιτέλους τάξη στις δραστηριότητες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ώστε να ξεχωρίζουν αυτές, οι πολλές, που πράγματι επιτελούν το σκοπό τους, από εκείνες, τις λίγες, που φαίνεται να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του πρώην επικεφαλής του Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Δανιήλ Εσδράς. «Πολλές φορές oι ΜΚΟ παίζουν και το παιχνίδι των διακινητών» δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Αlpha: «Όπου υπάρχει κρίση δημιουργούνται διάφορες οργανώσεις, πολλές φορές τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται αντικείμενο εμπορεύσιμο...», ανέφερε.
Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μητρώου ΜΚΟ γιατί πολλές από αυτές προσφέρουν σημαντικό έργο. Υπενθύμισε ότι από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης υπήρξε πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού, μέσω του οποίου επέστρεψαν στις πατρίδες τους 50 χιλιάδες άτομα σε 10 χρόνια.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα κέντρα φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν στα νησιά, τα λεγόμενα προαναχωρησιακά κλειστού τύπου κέντρα, θα είναι έτοιμα τους επόμενους τέσσερις μήνες και οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δεσμεύονται πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν κατασκευαστεί πέντε τέτοια κέντρα και ταυτόχρονα το βάρος θα πέσει στη φύλαξη των συνόρων.
Ακόμη, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η άμεση πρόσληψη 200 νέων λιμενοφυλάκων, ενώ το Λιμενικό σώμα πρόκειται να εξοπλιστεί με 15 νέα ταχύπλοα σκάφη.
Την ίδια ώρα, θα τοποθετηθούν δοκιμαστικά πλωτά φράγματα για τη θαλάσσια επιτήρηση, με την πρώτη δοκιμή να γίνεται πιθανώς στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας.
Από την άλλη πλευρά, η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την κυβέρνηση για τον τρόπο χειρισμού του προβλήματος. Μετά τη συνάντηση που είχε κλιμάκιο του κόμματος με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, ο πρώην υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή στην εξέταση του ασύλου δίνει προτεραιότητα σε αυτούς που ήρθαν το 2020 και δημιουργείται ένταση μεταξύ των παλιότερων που ήρθαν το 2019.
Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει και το ΚΙΝΑΛ. Ο βουλευτής του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου την κατηγορεί πως συνεχίζει στα ίδια βήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν λύνεται το θέμα με γενικές γραμματείες ή με την καταγραφή των ΜΚΟ, το θέμα είναι ο έλεγχος και όχι η επικοινωνία», είπε.
Στο μεταξύ, η κατάσταση στα νησιά, κυρίως στη Μυτιλήνη, έχει ξεφύγει από κάθε άλλο προηγούμενο. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Μόριας ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες. Δεν περνάει ημέρα που να μην προκαλείται ένταση στο νησί.