ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά αν χρειαστεί θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια

Παναγιωτόπουλος: Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά αν χρειαστεί θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Η Αθήνα είναι έτοιμη να απαντήσει σε όλα τα επίπεδα «αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας, θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, διευκρινίζοντας πως η χώρα μας δεν είναι «πολεμοχαρής», ωστόσο θα αντιδράσει αν κριθεί απαραίτητο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για αυξημένη τουρκική προκλητικότητα, γνωστοποίησε ότι ήταν 5.000 οι παραβιάσεις που έγιναν το 2019 και κατήγγειλε την Τουρκία ότι λειτουργεί με βάση το δίκαιο του ισχυρού και όχι το Διεθνές Δίκαιο.

«Οι γείτονές μας λειτουργούν με το δίκαιο του ισχυρού ενώ εμείς επιμένουμε να ενεργούμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία συζητάει για χάρτες που ορίζουν θαλάσσιες ζώνες, σύνορα κτλ. Η Τουρκία δεν έχει αποδεχτεί το δίκαιο της θάλασσας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το μπαράζ παραβιάσεων εκτίμησε πως «αυξάνεται ο κίνδυνος ενός ατυχήματος», ενώ σημείωσε ότι η Αθήνα έχει ζητήσει μέτρα από το ΝΑΤΟ σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις.

«Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό η ηγεσία του ΝΑΤΟ ακούει» τις ελληνικές τοποθετήσεις, σημείωσε επ’ αυτού.

Ερωτώμενος για το ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση εμφάνισης τουρκικού πλοίου νότια της Κρήτης, ο υπουργός απάντησε: «Η κίνηση αυτή θίγει ζωτικά κυριαρχικά μας συμφέροντα και επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια. (…) Δεν είμαστε πολεμοχαρείς και δεν θέλουμε να φτάσουμε σε στρατιωτική αναμέτρηση, αλλά αν χρειαστεί θα το εξετάσουμε και αυτό. Θίγονται βασικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε».

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, για την «ετοιμότητα, μαχητική ικανότητα και αποτρεπτική ισχύς» των ελληνικών πολεμικών δυνάμεων.

Ακόμη, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην παρουσία του στρατάρχη της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο στρατηγός Χαφτάρ είχε επαφές με τον κ. Δένδια αλλά αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της άσκησης εξωτερικής πολιτικής της χώρας και όχι αμυντικής», σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, επέκρινε το ότι η Ελλάδα δεν προσεκλήθη

«Η δικαιολογία (της Γερμανίας) ότι η συζήτηση δεν θα περιστραφεί γύρω από ζητήματα συνεκμετάλλευσης πόρων ή χάραξης θαλασσίων ζωνών φαντάζει εξαιρετικά ανεπαρκής. Νομίζω ότι με τη σημερινή κίνηση (την άφιξη Χάφταρ στην Αθήνα), η Ελλάδα δίνει το παρόν σε αυτόν τον διπλωματικό ‘πυρετό’ και καταγράφει τη παρουσία της», είπε.