Αναστασιάδης: Επικίνδυνη η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στη Μεσόγειο
Την ανησυχία του για την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζει ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η Άγκυρα επιδιώκει να επιβάλει «με εκβιαστικές μεθόδους δικές της αυθαίρετες και παράνομες ερμηνείες του Διεθνούς Δικαίου».
«Είναι πέραν του προφανούς ότι η Τουρκία επιχειρεί με δυναμικό πλέον τρόπο να ασκήσει επεκτατική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο», υπογραμμίζει ο κ. Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Σχολιάζοντας το Μνημόνιο Κατανόησης που συνυπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη, τονίζει πως με αυτό, «η Άγκυρα αμφισβητεί στο σύνολό του το Δίκαιο της Θάλασσας».
«Θα ήθελα να υπενθυμίσω πως η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει κατ’ επανάληψη καλέσει την Τουρκία σε μία διαβούλευση για τον καθορισμό των μεταξύ μας θαλάσσιων ορίων, πράγμα που έχουν απορρίψει. Έχουμε ακόμη καλέσει για από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και αυτή η πρόταση μας έχει απορριφθεί γιατί είναι προφανές πως οι επικλήσεις του Διεθνούς Δικαίου στις οποίες προβαίνει δεν είναι τίποτε άλλο παρά προκάλυμμα για την επιθετική της πολιτική», αναφέρει σχετικά ο Νίκος Αναστασιάδης.
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει πως «με τα μέτρα που έχουν ληφθεί τόσο από τις χώρες της περιοχής, όσο και από την Ε.Ε., η Τουρκία δεν μπορεί να πετύχει τον στόχο δημιουργίας συνθηκών αμφισβήτησης δικαιωμάτων σε συγκεκριμένες ζώνες».
Για τον αγωγό EastMed
Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρεται, εξάλλου, στη συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, δηλώνοντας σχετικά: «Οι τρεις χώρες, αξιοποιώντας το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και την ειλικρινή μεταξύ τους συνεργασία, θα συνεχίσουν να δημιουργούν τις προϋποθέσεις αξιοποίησης προς όφελος των λαών μας, αλλά και της ευρωπαϊκής ηπείρου του φυσικού πλούτου που έχει εντοπιστεί στον βυθό της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο ίδιος υπερθεματίζει για τις διακρατικές συνεργασίες, προσθέτοντας πως «οι τριμερείς συναντήσεις έχουν πετύχει σύγκλιση στην συνομολόγηση ενός προγράμματος που έχει την ενεργό στήριξη και της ΕΕ που χρηματοδοτεί την μελέτη βιωσιμότητας του, αλλά και των ΗΠΑ».
«Πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως η πολιτική μας δεν ετεροκαθορίζεται», συμπληρώνει με νόημα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για το ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου και τη στάση της Τουρκίας
Ο Νίκος Αναστασιάδης ερωτάται, αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στην περιοχή και απαντά: «Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως γνωρίζετε, δεν έχει ούτε την πρόθεση αλλά ούτε και τα μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία στο παιχνίδι κρίσης και στρατιωτικοποίησης που ακολουθεί. Έχουμε όμως αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό, όλες τις πολιτικές και νομικές δυνατότητες που μας παρέχει η θέση μας στο διεθνές σύστημα και ιδίως η σχέση του μέλους της ΕΕ. Και σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε σταθερά».
«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φροντίσει να σταλούν μηνύματα στην Άγκυρα ότι τυχόν παραβίαση των ορίων θα έχει σοβαρό κόστος για την ίδια και σημειώνει ότι οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, σταθερά και συντονισμένα, επιδιώκουν τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού αποτρεπτικού μηχανισμού», προσθέτει.
Για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό
Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις ως προς το κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει πως η τουρκική πολιτική, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, δεν επιτρέπει την επανέναρξη των συνομιλιών.
«Με διάφορα προσχήματα αναστέλλουν την έναρξη των συνομιλιών παρά το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση μου με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είχα δηλώσει την ετοιμότητα μου να καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. Δεν θέτω κανένα όρο για επανέναρξη των συνομιλιών πέραν του αυτονόητου της εγκατάλειψης των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ», καταλήγει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.