ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο οικονομία και ασφάλεια: Σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων στη Βουλή

Στο επίκεντρο οικονομία και ασφάλεια: Σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων στη Βουλή
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Οικονομία και ασφάλεια του πολίτη: οι δύο αυτοί τομείς αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και περί συναίνεσης ούτε λόγος, καθώς Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους υπεραμυνόμενοι των πολιτικών τους.

Η συζήτηση και η ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή έγινε την ίδια μέρα που ετέθη από τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα αστυνομικής βίας, όπως υποστηρίζει, με «φόντο» την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το θέμα, το οποίο αναδεικνύεται με τις ομιλίες και τις δηλώσεις των στελεχών του, έχει αντίκρισμα στην κοινωνία και για αυτό επιμένει να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει το δόγμα «Νόμος και Τάξη».

Επιτίθεται δε, και στον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος με τη σειρά του κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όσο ήταν στην κυβέρνηση γνώριζε αλλά απέφευγε να κάνει κάτι.

«Τέρμα πλέον η ανομία»

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει την πολιτική «ανοικτών πόλεων» και χωρίς καταλήψεις τα δημόσια κτήρια, όπως άλλωστε είχε γνωστοποιήσει και με το τελεσίγραφο του κ. Χρυσοχοίδη που έληξε από τις 6 Δεκεμβρίου.

Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται αμετάκλητη από τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιμένει να λέει σε συνεργάτες του ότι η κυβέρνησή του θα κριθεί από τα καθημερινά και για το κατά πόσο μπορεί να λύσει μικρά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες.

AP 19352734007548 1


Πηγή: (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Η οικονομία και η ασφάλεια των πολιτών βρίσκονται στο επίκεντρο για τον πρωθυπουργό και αποτελούν δύο θέματα στα οποία η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά. Και αυτό γιατί πιστεύει ότι της «βγαίνουν» θετικά -τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Ιδίως δε, μετά από τα θετικά λόγια των Ευρωπαίων και της Κριστίν Λαγκάρντ για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το «στίγμα» που θα ακολουθήσει το 2020 στον οικονομικό τομέα, ανακοίνωσε και νέα θετικά μέτρα που περιλαμβάνουν περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης.

Παράλληλα, εφαρμόζει τους ψηφισθέντες νόμους, έχοντας εισπράξει τα εύσημα ακόμα και από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Μάλιστα, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν η κ. Λαγκάρντ εντυπωσιάστηκε από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, θεωρεί ότι όλα καλύπτονται από τον επικοινωνιακό «μανδύα» και πως τα θετικά λόγια για την οικονομία δεν ισχύουν.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αποδομήσει τον πρωθυπουργό όταν έμαθε τις διαρροές της κυβέρνησης περί των θετικών μέτρων και για αυτό και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό μέσα από την ομιλία του στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι με τη δική του οικονομική πολιτική θα είχαν ωφεληθεί περισσότεροι Έλληνες πολίτες και πως η σημερινή κυβέρνηση ενισχύει μόνο τις κοινωνικές τάξεις με μεγαλύτερα εισοδήματα και δεν ενδιαφέρεται για τη μεσαία τάξη και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στρέφοντας τα «βέλη» του κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της κυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για προϋπολογισμό «ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας αλλά και απάτης».

«Κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. Προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά» είπε ο κ. Τσίπρας.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε φυσικά τα ακριβώς αντίθετα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας τις δυνατότητες της οικονομίες της οικονομίας τους τελευταίους μήνες. Έδωσε, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαία τάξη.

Κερδισμένη η μεσαία τάξη

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο Προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς.

«Ξέρω ότι μέχρις στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες».

Για τα πλεονάσματα

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανάφερε επίσης για τα αποκαλούμενα «υπερπλεονάσματα» πως κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

Την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, είπε, με ποια λογιστική -αλλά και ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση.

«Ο φετινός Προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

100 χιλιάδες λιγότεροι άνεργοι

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας:

«Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω.

Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου.

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020:

Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη και υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές.

Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους.

Ο εθνικός πλούτος το 2020 θα αυξηθεί κατά 7,3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια. Κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό. Ενώ στην απασχόληση, στόχος είναι του χρόνου να έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους».