ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μια «προσεκτική» αντιπολίτευση στα ελληνοτουρκικά

ΣΥΡΙΖΑ: Μια «προσεκτική» αντιπολίτευση στα ελληνοτουρκικά
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τα ελληνοτουρκικά είναι ίσως το πρώτο μεγάλο crash test για το τι είδους αντιπολίτευση θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για το πού επιλέγει να οδηγήσει το κόμμα του ο Αλέξης Τσίπρας.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει στα ελληνοτουρκικά μια πολύ «προσεκτική» αντιπολίτευση. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να εμφανιστεί ως οιονεί κυβέρνηση, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο με βασικές αναφορές την «υπευθυνότητα» και το «ρεαλισμό». Κατά συνέπεια, ο Αλέξης Τσίπρας:

  1. Εμφανίζεται σε διεθνές επίπεδο να στηρίζει την «εθνική γραμμή».
  2. Δεν ζητάει τη στρατιωτική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Τουρκία.
  3. Δεν θέτει υπό ερώτηση τον ατλαντικό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και τις «πάγιες ελληνικές θέσεις» απέναντι στην Τουρκία.
  4. Εγκαλεί την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου και προχειρότητα η οποία εντέλει οδηγεί σε κέρδη της Τουρκίας.
  5. Αντιπαρατάσσει τη δική του «υπευθυνότητα» με την «ανευθυνότητα» που επέδειξε η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση, υιοθετώντας δημαγωγική στάση.
  6. Αυξάνει την απόσταση του από τις παραδοσιακές θέσεις της κομμουνιστογενούς Αριστεράς.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την τυπική προσέγγιση των ευρωπαϊκών κομμάτων εξουσίας. Από τη μια μεριά, με έντεχνο τρόπο αφήνει στην κυβέρνηση μεγάλο πεδίο ελιγμών. Από την άλλη, αμφισβητεί τη διοικητική επάρκειά της να εφαρμόσει με επάρκεια την «κοινή εθνική γραμμή».

Παρά τις τοποθετήσεις ΠΑΣΟΚεγενών στελεχών για πιο «σκληρή» γραμμή στα εθνικά, ο κ. Τσίπρας (προς το παρόν τουλάχιστον) κρατάει χαμηλούς τους τόνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ζητάει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Τσίπρας - Πάιατ συζήτησαν την «κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας»

Τι είπε ο Τσίπρας

Στην ομιλία του στα Τρίκαλα ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, είπε ότι:

«Θυμηθείτε, εμένα μου ασκούσε κριτική ο Μητσοτάκης, τον Ιούνιο, επειδή βλέποντας ότι κατεβαίνουν τα γεωτρύπανα στην ΑΟΖ της Κύπρου συγκάλεσα το ΚΥΣΕΑ. Και μου έκανε κριτική: “πώς συγκαλείς το ΚΥΣΕΑ και ήταν μέρα Σάββατο;”. Λες και το Σαββατοκύριακο η εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνει ρεπό. Και μου έκανε κριτική ότι δραματοποιώ τα πράγματα. Και σήμερα βλέπουμε πόσο ανέτοιμοι και αμήχανοι ήταν, το να απαντήσουν, διπλωματικά βέβαια, σε αυτές τις κινήσεις προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας».

Προσέθεσε δε με νόημα ότι: «Προφανώς εμείς δεν είμαστε ούτε με τον μιλιταρισμό, ούτε υπέρ των συγκρούσεων. Είμαστε υπέρ του διαλόγου».

Και κατέληξε:

«Σήμερα λοιπόν, είμαστε εμείς εδώ, όχι για να κάνουμε μικροκομματικού χαρακτήρα και μικροπολιτικού χαρακτήρα αντιπολίτευση στην κυβέρνηση στα εθνικά θέματα. Τα κάναν αυτοί αυτά, το πλήρωσε η χώρα κατά τη γνώμη μου».

Τι ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση:

  • Να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.
  • Να εργαστεί ώστε, στη βάση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018, να επεκταθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και κατά προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.
  • Να ζητήσει την άμεση σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου για τη στήριξη της Ελλάδας και Κύπρου.
  • Να εξαντλήσει τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ για πιο δυναμική στάση απέναντι στην Τουρκία, ενόψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τις συνομιλίες για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.
  • -Να εξαντλήσει τις πιέσεις στην Ιταλία για σαφή στάση απέναντι στις παράνομες ενέργειες της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, ενόψει μάλιστα και της ανανέωσης της ευρωπαϊκής επιχείρησης Sophia τον Μάρτιο.
  • Να ενισχύσει τις επαφές με όλες τις πλευρές στη Λιβύη και να εντείνει τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε.
  • Να απαιτήσει να βρίσκεται στις διευρυμένες συνομιλίες για το Λιβυκό, σε συνέχεια και της συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Παλέρμο τον Νοέμβριο του 2018. Η απουσία της Ελλάδας από τις Διαδικασίες του Βερολίνου (συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2019) δεν πρέπει να επαναληφθεί.
  • Να συνεχίσει το διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας τα απαράδεκτα, όπως τα χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, λάθη που έγιναν την περασμένη βδομάδα. Κατά την Κουμουνδούρου, η απόφαση για αναστολή των συνομιλιών που διατυπώνει εδώ και μήνες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι λανθασμένη, διότι αυτός ο δίαυλος πρέπει να είναι σταθερά ενεργός, αν μη τι άλλο για να αποφευχθούν παρανοήσεις και ατυχήματα.
  • Να στηρίξει ενεργά τη διατήρηση της όποιας δυναμικής δημιουργήθηκε μετά την τριμερή στο Βερολίνο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.