ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι τουρκικές προκλήσεις και η συμφωνία με τη Λιβύη

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι τουρκικές προκλήσεις και η συμφωνία με τη Λιβύη
Julien Warnand, Pool Photo via AP

Tο θέμα της Τουρκίας αναφορικά με τη συμφωνία που υπέγραψε ο πρόεδρος Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την ΑΟΖ θα συζητηθεί στο δείπνο των ηγετών, αύριο, Πέμπτη κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στο «τραπέζι» της Συνόδου Κορυφής τις τουρκικές προκλήσεις, αναφορικά με το μνημόνιο κατανόησης που έχει υπογράψει με την Λιβύη – το οποίο η Αθήνα θεωρεί, άλλωστε, άκυρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εξερχόμενος του πρόσφατου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όπου προετοίμασε το έδαφος για την παρέμβαση του πρωθυπουργού, είχε προαναγγείλει ότι το θέμα της Συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης βρίσκεται στην ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την επιστολή-πρόσκληση που έστειλε προς τους ευρωπαίους ηγέτες ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος θα έβαλε το θέμα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχει μια σύντομη, αλλά ουσιαστική αναφορά στο θέμα του μνημονίου Τουρκίας- Λιβύης. Η σχετική παράγραφος αναμένεται να τονίζεται ότι «το μνημόνιο συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» και εκφράζεται η αλληλεγγύη των χωρών-μελών προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αθήνα: Έχουμε ευρύτατη στήριξη από την ΕΕ

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα τη ρητή καταδίκη των μνημονίων Τουρκίας και Λιβύης, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, πως η χώρα μας έλαβε ευρύτατη στήριξη.

«Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», ανέφερε.

Ιδιαίτερα ικανοποιητική ήταν η αλλαγή στάσης της Ιταλίας που μέχρι σήμερα παρείχε έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς το θέμα που κυρίως την απασχολεί στις σχέσεις της με την Λιβύη είναι η ανακοπή των προσφυγικών ροών προς τα εδάφη της από τις αφρικανικές ακτές.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «με ιδιαίτερη ικανοποίηση, λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία. Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Ντι Μάιο, συνεννοηθήκαμε για μία προσεχή, άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας».

Κομισιόν: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί σοβαρή ανησυχία

«Είμαστε με σθένος στο πλευρό σας», δηλώνει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ερώτηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας και την ανάγκη συντονισμού των ευρωπαϊκών δυνάμεων, προκειμένου να αποτραπεί μια νέα προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος της Ελλάδας.

Η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν έγινε κατά την πρώτη Διάσκεψη Κορυφής των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΕΛΚ στο ευρωπαϊκό και τα εθνικά κοινοβούλια, για τη νέα νομοθετική περίοδο, που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, υπεύθυνος για τις σχέσεις με τα εθνικά κοινοβούλια, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Σοβαρή ανησυχία» προκαλεί το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης δήλωσε προ ημερών και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιοσέπ Μπορέλ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας στην Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο νέος ύπατος εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την «εξετάζουν».

Τέλος, ο Γ. Μπορέλ επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι η «όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».