ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το βλέμμα στραμμένο στις επενδύσεις η κυβέρνηση

Με το βλέμμα στραμμένο στις επενδύσεις η κυβέρνηση
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στον τομέα των επενδύσεων και της ενέργειας ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το Συριακό στο Λονδίνο όπου θα μεταβεί την ερχόμενη Τετάρτη προτίθεται να έχει επαφές πέραν των ξένων ηγετών και με εκπροσώπους επενδυτικών ομίλων.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα της με τέτοιο τρόπο που να μην την μονοπωλεί το ασφαλιστικό ή οι αγροτικές κινητοποιήσεις με στόχο να διαμορφώσει ένα κλίμα αισιοδοξίας πως γίνονται βήματα που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο ότι περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει και στην Τεχεράνη όπου θα συζητήσει για μεγάλα επενδυτικά και επιχειρηματικά projects στην συνέχεια του ταξιδιού που έκανε στο Ιράν προ διμήνου ο Νίκος Κοτζιάς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε χθες ομάδα μεγαλοεπενδυτών οι οποίοι και ενημερώθηκαν διεξοδικά από τον Αλέξη Τσίπρα για τον αναπτυξιακό νόμο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και ο οποίος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διευκολύνει την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων στην χώρα υπερβαίνοντας την γραφειοκρατία. Σημειώνεται ότι ο νέος αναπτυξιακός έχει ήδη σταλεί από το υπουργείο Οικονομίας στις υπηρεσίες της Κομισιόν προκειμένου να πάρει το πράσινο φως και να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Μαρτίου. Επίσης, οι επενδυτές ενημερώθηκαν και για το υπό κατάρτιση νέο φορολογικό το οποίο σύμφωνα με το Μαξίμου θα είναι πιο ελκυστικό για τις ξένες επιχειρήσεις που σκέφτονται να εγκατασταθούν και να επενδύσουν στη χώρα μας.

Με τον πρωθυπουργό συνομίλησαν επί μακρόν ο επικεφαλής του καναδικού fund Πρεμ Ουάτσα, της Fair Fax, που διαθέτει συμμετοχές στην eurobank, o Τζον Πόλσον της Paulson &Co που διαθέτει μετοχές στην τράπεζα Πειραιάς, στην ΕΥΔΑΠ και στην Alpha bank όπως και ο Γουίλμπουρ Ρος που συμμετέχει επίσης στην Εurobank με ποσοστό κάτω του 5%.

Πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί στην χώρα ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον κι επέμεινε ότι η απόφαση της Eldorado Gold για αποχώρηση από την επένδυση στην Χαλκιδική οφείλεται σε καθαρά δικούς της λόγους και όχι στην αντιμετώπιση που έχει η εταιρία από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση επέστρεψε ικανοποιημένη από το διήμερο ταξίδι σε Κύπρο και Ισραήλ θεωρώντας ότι η τριμερής συμφωνία έχει ιδιαίτερη οικονομική και γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι επανεκκινείται το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed το οποίο θα συνδέσει τα κοιτάσματα αερίου της ανατολικής μεσογείου με τα ευρωπαϊκά δίκτυα, ενώ συγχρόνως προωθούνται στρατηγικής σημασίας τριμερή ενεργειακά projects όπως το euroasia interconnector που προβλέπει την καλωδιακή σύνδεση των τριών χωρών για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ